Rusia amenință cu un răspuns militar la adresa SUA și NATO. Locul din Europa unde ar urma să instaleze rachete balistice

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 23:08
7660 citiri
Rusia amenință cu un răspuns militar la adresa SUA și NATO. Locul din Europa unde ar urma să instaleze rachete balistice
Blinken și Lavrov se întâlnesc la Geneva FOTO: DW

Rusia a prezentat recent Statelor Unite și NATO două proiecte de tratate, care subliniau viziunea Moscovei privind garanțiile ferme de securitate la adresa țării sale.

Deși au avut loc convorbiri la nivel înalt între părțile aflate în conflict, la Geneva și Bruxelles, nu s-a ajuns la niciun rezultat concret.

Astfel, după eșecul discuțiilor, Rusia a amenințat Statele Unite și NATO că este pregătită ”să ia niște măsuri reciproce tehnico-militare adecvate”, ca răspuns la ”pașii neprietenoși” ai Occidentului, se arată într-o analiză făcută de fizicianul rus Pavel Podvig în Buletinul oamenilor de știință din domeniul atomic.

Singurele elemente de surpriză ale cererilor Moscovei au fost urgența lor și faptul că ele au fost făcute pe fundalul comasării de trupe ale Rusiei, în apropierea graniței cu Ucraina.

Trebuie remarcat faptul că discuțiile dintre Rusia și SUA, NATO și OSCE avute recent, nu au produs un rezultat palpabil, iar prăpastia dintre pozițiile părților, cu privire la aproape toate problemele de pe agendă, este puțin probabil să fie depășită în curând.

Moscova așteaptă o contrapropunere oficială din partea SUA și NATO, dar este puțin probabil ca răspunsul să satisfacă pretențiile Kremlinului, consideră Pavel Podvig. Fără îndoială, NATO nu se va retrage dincolo de granițele sale din 1997, iar angajamentul de a opri extinderea alianței spre Estul Europei (și în Ucraina) este imposibil de realizat.

Rusia amenință cu ruperea relațiilor diplomatice cu SUA: Care este motivul acestei reacții dure a Moscovei

Acum, Rusia este în situația de a găsi noi soluții și măsuri militare, pentru a răspunde nesoluționării de către SUA și NATO a pretențiilor sale. Acest aspect ar putea însemna, conform experților, desfășurarea de către Moscova de rachete balistice cu rază intermediară de acțiune în Europa.

Rusia ar mai putea face un pas dramatic de amplasare a armelor nucleare în străinătate, dar acest lucru pare mai degrabă unul teoretic, decât practic.

Însă, cea mai la îndemână soluție a Moscovei rămâne desfășurarea de rachete balistice de către Rusia în Europa, mai ales acum când Tratatul privind Forțele Nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) nu mai este în vigoare, după ce atât SUA, cât și Rusia s-au retras din el.

Statele Unite pregătesc lovitura de grație pentru Kremlin: Sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin

Fizicianul rus Pavel Podvig nu precizează unde ar putea Moscova să amplaseze rachete balistice în Europa, dar cea mai probabilă locație ar putea fi Kaliningrad, enclava rusă situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică.

O nouă rundă de discuții dintre SUA și Rusia va avea loc vineri, 21 ianuarie 2022, la Geneva, Elveția, între Secretarul de Stat american, Antony Blinken și ministrul de Externe al Kremlinului, Serghei Lavrov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de americani: Strategia lui Putin țintită asupra Statelor Unite
Documente secrete ale Rusiei dezvăluite de americani: Strategia lui Putin țintită asupra Statelor Unite
Concomitent cu războiul din Ucraina, Vladimir Putin a realizat un concept de politică externă al Rusiei, special țintit împotriva Statelor Unite și a aliaților săi occidentali. Presa...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#SUA Rusia tensiuni, #SUA Rusia razboi rece, #Rusia Statele Unite, #Rusia SUA tensiuni, #Rusia Ucraina conflict, #Rusia Ucraina NATO , #Rusia