SUA anunță planul care poate răpune Rusia lui Putin: Punctul de cotitură al războiului din Ucraina

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 23:34
15797 citiri
SUA anunță planul care poate răpune Rusia lui Putin: Punctul de cotitură al războiului din Ucraina
Sistemul HIMARS trimis de SUA în Ucraina FOTO: RFERL

Publicația The New York Times a numit planurile anunțate de Pentagon în această săptămână drept un ”punct de cotitură” al războiului din Ucraina și al aliaților care înarmează Kievul pentru a înfrânge agresiunea lui Putin.

Departamentul Apărării de la Washington a spus că America și aliații săi intenționează să ”extindă baza industrială a națiunilor lor” pentru a construi bombe, rachete și artilerie pentru a fi trimise Ucraina, care pote învinge Rusia pe câmpul de luptă.

Astfel, Statele Unite și aliații săi se angajează ”să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei”, iar principalele puteri mondiale democratice își intensifică masiv producția de rachete cu rază lungă de acțiune, sisteme de apărare aeriană și muniții aer-sol, potrivit NYT.

De asemenea, Washingtonul a anunțat în această săptămână că au în plan să dubleze și chiar mai mult, numărul de lansatoare de rachete tip HIMARS care vor fi trimise în Ucraina.

Potrivit Pentagonului, Statele Unite vor cheltui încă 1,1 miliarde de dolari pe transporturile cu arme către Ucraina. Aceste mișcări au loc în momentul în care Rusia anexează cele 4 regiuni ocupate din Ucraina.

Fostul cancelar german Angela Merkel rupe tăcerea: Avertisment în privința lui Vladimir Putin VIDEO

Aceste evoluții urmează contraofensivei Ucrainei din estul și sudul țării, în care trupele Kievului au avansat cu zeci de kilometri, recucerind mii de kilometri pătrați care fuseră ocupați de armata rusă.

Avansul fulgerător al Ucrainei a fost posibil datorită faptului că Statele Unite au furnizat cele mai sofisticate sisteme de rachete terestre și antiaeriene trupelor ucrainene.

Pentagonul a anunțat că SUA au alocat 16,9 miliarde de dolari pentru asistența de securitate Ucrainei, din ianuarie 2021. Din 2014, Washingtonul a angajat 19 miliarde de dolari pentru Ucraina, iar 16,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei din februarie 2022.

Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

”Stocurile militare ale majorității statelor membre [europene NATO] au fost, nu aș spune epuizate, ci epuizate într-o proporție ridicată, pentru că le-am oferit o mulțime de capacități ucrainenilor”, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Securitate.

„Statele Unite trebuie să mențină stocuri pentru a sprijini planurile de război”, a declarat pentru CNBC Mark Cancian, fost colonel al Corpului Marin al SUA.

Tot în această săptămână s-a anunțat potrivit The Times că sistemul de coordonare al SUA și NATO, al acțiunii de sprijinire a Ucrainei, va avea un sediu general în Germania, denumit Defense Contact Group. Acesta va include o coaliție de 40 de țări, pe care Departamentul Apărării al SUA a creat-o după invazia rusă din Ucraina.

SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că țara sa și Statele Unite ale Americii au "început să lucreze la un acord de securitate" bilateral, relatează AFP. "Echipele noastre...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#sua razboi, #SUA Ucraina, #SUA Rusia, #Ucraina arme SUA, #ucraina rusia, #razboi Ucraina, #Rusia Ucraina razboi , #Razboi Ucraina