Super puterea militară a SUA are o fisură: Armata americană depinde de China VIDEO

Sambata, 18 Martie 2023, ora 00:12
7253 citiri
Super puterea militară a SUA are o fisură: Armata americană depinde de China VIDEO
Industria militară a SUA depinde de minerale critice aduse din China FOTO: Military

În 1944, când rezultatul celui de-al Doilea Război Mondial atârna de un fir de păr, avansul rapid al forțelor aliate în Europa s-a blocat brusc din cauza lipsei de combustibil. Acum, armata Statelor Unite depinde de anumite produse critice care vin din China.

Astfel, America este nevoită să astupe fisura apărută în statutul său de super putere mondială: să regândească lanțurile de aprovizionare pentru industria sa de apărare, care sunt vitale pentru securitatea SUA, potrivit Foreign Policy.

În termeni simpli, lanțurile de aprovizionare câștigă războaie și salvează vieți. Materialele trebuie să se afle la locul potrivit la momentul potrivit. Pentru Statele Unite în prezent, aceste materiale includ mult mai multe resurse decât combustibilul pentru tancuri.

Rușii, gata să suporte un nou șoc de la Kremlin: Putin vrea să ia o măsură extrem de nepopulară de la 1 aprilie 2023

O serie de așa-numite minerale critice sunt esențiale pentru construirea și întreținerea sistemelor de armament moderne. În lumea globalizată de astăzi, Statele Unite și alte mari puteri mondiale sunt alarmant de dependente de alte națiuni - în primul rând de China - pentru aceste materiale. Construirea rapidă a unei armate sofisticate de către China a transformat-o în cel mai important concurent strategic al Americii și a stabilit așa-numita amenințare de ritm pentru strategia de apărare americană.

Invazia Rusiei în Ucraina a demonstrat pericolele inerente unei dependențe puternice de un alt stat, în special de unul ostil. Războiul a inaugurat cea mai gravă criză energetică din anii 1970 și a forțat Europa, care devenise periculos de mulțumitoare în ceea ce privește dependența de petrolul și gazele rusești.

Statele Unite și aliații lor nu produc nici pe departe suficient de multe din aceste minerale pentru a menține avantajul tehnologic al armatei noastre în următoarele decenii. De asemenea, Departamentul de Apărare al SUA a fost mult timp lider în domeniul științei materialelor și al armamentului avansat, domenii care necesită minerale și metale din abundență și în care cererea poate crește brusc și dramatic. Gândiți-vă la transporturile masive de armament care se îndreaptă spre Ucraina sau la armamentul care trebuie stocat pentru posibilele acțiuni în Marea Chinei de Sud.

Războiul fără sfârșit al Kremlinului în Ucraina: Forța neștiută a lui Putin

Dar menținerea stocurilor existente ale armatei americane reprezintă doar o provocare. În ciuda faptului că Statele Unite nu sunt angajate într-un conflict direct, războiul din Ucraina a epuizat stocurile americane de anumite tipuri de muniție până la niveluri "inconfortabil de scăzute".

Industria de armament din SUA dependentă de 50 de minerale critice

Dezvoltarea de armament avansat va necesita noi minerale critice și lanțurile de aprovizionare care le furnizează. Semiconductorii avansați sunt componente esențiale ale sistemelor de ghidare a rachetelor, ale războiului cibernetic și ale capacităților de inteligență artificială.

Acești semiconductori necesită materiale, inclusiv galiu, arsenic și neon - o mare parte dintre acestea fiind localizate și produse în Rusia, China și Ucraina. Statele Unite nu produc galiu, iar invazia Rusiei în Ucraina a înjumătățit oferta mondială de neon de calitate pentru semiconductori.

U.S. Geological Survey păstrează o listă a acestor minerale și a altor minerale esențiale pentru securitatea națională, economia, infrastructura și nevoile energetice ale SUA. În 2018, lista cuprindea 35 de minerale.

Până în 2020, aceasta a crescut la 50 de minerale, multe dintre ele fiind axate pe aplicații militare. Unele dintre aceste minerale includ titanul pentru componente aerospațiale, superaliaje de înaltă temperatură pentru turbine și rachete hipersonice, compozite cu matrice ceramică și sisteme de protecție termică hipersonice. Alte minerale de pe listă sunt tantanul sau beriliul, care este utilizat la avioanele de luptă.

SUA fac presiuni asupra unei țări NATO. Un președinte prieten cu Putin avertizat să nu mai facă jocul Rusiei

Unele minerale critice sunt folosite pentru sistemele de sonar, radar și supraveghere care formează prima linie de apărare a armatei americane. În 2019, deși China a extras mai puțin de 20% din totalul aprovizionării mondiale de litiu, a controlat peste 60% din capacitatea sa de rafinare și producție.

Grafitul este un alt mineral cheie folosit în producția de baterii pentru vehiculele electrice. În 2022, SUA au importat 100% din grafitul său, din care aproape o treime provine din China.

La rândul său, Agenția de Logistică a Apărării (DLA) listează pe site-ul său peste 50 de astfel de materiale, toate cu utilizări militare cheie. În fiecare an, efectuează vânzări strategice, precum și achiziții bazate pe nevoile viitoare.

În ultimii câțiva ani, Pentagonul a făcut eforturi pentru a consolida producția internă de minerale esențiale. Dar, pe măsură ce provocările de securitate și geopolitice ale secolului 21 continuă să crească, este foarte clar că viitorul armatei americane se bazează și pe un lanț intern de aprovizionare mai robust pentru minerale esențiale.

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand: „De fiecare dată când deschide gura Ciolacu asistăm la un fel de stand-up comedy plătit din banii noştri”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 afirmă despre Marcel Ciolacu că de fiecare dată când deschide gura, asistăm la un fel de stand-up comedy plătit (fără să vrem) din banii noştri şi...
#SUA putere militara, #SUA putere mondiala, #SUA China, #pamanturi rare China, #minerale, #sua armata pentagon , #Statele Unite