Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

FBI ar fi căutat pe proprietatea lui Trump documente legate de armele nucleare. "Agenții nu au lăsat pe nimeni să se apropie"

Vineri, 12 August 2022, ora 09:03
4702 citiri
FBI ar fi căutat pe proprietatea lui Trump documente legate de armele nucleare. "Agenții nu au lăsat pe nimeni să se apropie"
Agenți FBI au descins la Mar-a-Lago, proprietatea fostului președinte american Donald Trump. FOTO: BBC

Perchezițiile recente pe proprietatea fostului președinte american Donald Trump, legate de documente secrete care au dispărut de la Casa Albă după demisia sa, au stârnit reacții puternice în tabăra repblicană și nu numai.

Unele dintre documente se pot referi la arme nucleare, relatează The Washington Post, citând propriile sale surse.

„Documentele secrete legate de armele nucleare s-au numărat printre elementele căutate de agenții FBI în timpul percheziției luni în reședința fostului președinte Donald Trump din Florida ”, scrie ziarul.

WP notează că sursa lor nu a oferit detalii suplimentare despre informațiile pe care agenții le căutau sau dacă documentele implicau arme deținute de SUA sau de orice altă țară. De asemenea, nu se știe dacă astfel de documente au fost descoperite în timpul percheziției.

Trump a declarat luni seară că proprietatea lui Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, a fost percheziţionată de agenţi FBI. Miliardarul a subliniat că actualul lider american, Joe Biden, ar fi știut despre asta. Fostul președinte al SUA a remarcat că nu a fost avertizat cu privire la pregătirea percheziției și a acuzat organele de drept de „persecuție politică”.

Fostul preşedinte american Donald Trump şi-a manifestat miercuri, 10 august, pe reţeaua sa de socializarea temerea că FBI-ul s-ar putea să fi ''plasat'' probe împotriva lui în timpul percheziţiei desfăşurate luni la reşedinţa de la Mar-a-Lago şi s-a arătat indignat că agenţii nu au permis nimănui să vadă ce făceau acolo.

''FBI-ul şi alţi agenţi ai guvernului federal nu au lăsat pe nimeni, nici măcar pe avocaţi, să se apropie de zonele care au fost scotocite şi examinate în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago'', s-a plâns fostul preşedinte republican pe reţeaua de socializare Truth Social, potrivit AFP.

''Le-au cerut tuturor să părăsească locul, doreau să rămână singuri, fără vreun martor care să vadă ce făceau, luau sau, ceea ce sper să nu fi fost, plasau'', a adăugat Trump.

''De ce au insistat atât de mult ca nimeni să nu-i observe şi au dat pe toată lumea afară? '', a întrebat el bănuitor, denunţând o ''persecuţie politică'' împotriva sa.

Departamentul de Justiţie al SUA a făcut demersuri oficiale pentru a desecretiza mandatul de percheziţie executat de FBI săptămâna aceasta la reşedinţa Mar-a-Lago a fostului preşedinte Donald Trump, potrivit unor documente judiciare depuse recent în instanţă şi consultate de CNN.

Departamentul de Justiţie cere în instanţă desecretizarea mandatul de percheziţie

"În momentul în care mandatul a fost executat iniţial, Departamentul a furnizat o notificare direct avocatului fostului preşedinte Trump. Departamentul nu a făcut nicio declaraţie publică cu privire la percheziţie, iar percheziţia aparent a atras puţin sau deloc atenţia publicului în timp ce avea loc. Mai târziu, în aceeaşi zi, fostul preşedinte Trump a emis o declaraţie publică prin care a luat act de executarea mandatului. În zilele care au urmat, mandatul de percheziţie şi materialele aferente au făcut obiectul unui interes şi al unei atenţii semnificative din partea organizaţiilor de presă şi a altor entităţi", scrie Departamentul de Justiţie în documentele depuse la instanţă.

În continuare, Departamentul de Justiţie argumentează în favoarea desigilării mandatului de percheziţie, invocând "interesul public intens prezentat de o percheziţie a reşedinţei unui fost preşedinte".

Dosarul confirmă faptul că mandatul de percheziţie a fost "semnat şi aprobat de Curte la 5 august".

Joi, Departamentul de Justiţie a depus "chitanţa de proprietate redactată care enumeră obiectele confiscate în urma percheziţiei", potrivit propunerii de desigilare.

"Fostul preşedinte Trump, prin intermediul avocatului, a primit copii ale fiecăruia dintre aceste documente la 8 august 2022, ca parte a executării percheziţiei", adaugă documentul.

FBI a executat luni un mandat de percheziţie la Mar-a-Lago. Acesta a avut loc la câteva luni după ce anchetatorii federali au transmis o citaţie anterioară a marelui juriu şi au luat documente sensibile de securitate naţională de pe proprietatea fostului preşedinte Donald Trump în timpul unei întâlniri din iunie, au declarat pentru CNN persoane familiare cu acest subiect.

Percheziţia a fost prima dată în istoria americană când locuinţa unui fost preşedinte a fost percheziţionată ca parte a unei anchete penale.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#sua percheziti, #i Mar a Lago, #Donald Trump FBI, #documente, #departamentul justitiei , #SUA