Dilema americană: De ce India, dușmanul Chinei, nu devine aliatul militar al SUA?

Joi, 13 Aprilie 2023, ora 01:18
4722 citiri
Dilema americană: De ce India, dușmanul Chinei, nu devine aliatul militar al SUA?
Președintele SUA Joe Biden împreună cu prim-ministrul Indiei Modi FOTO: Newsweek

Pe fondul tensiunilor sporite dintre puterile asiatice vecine, care găzduiesc cele două cele mai mari populații ale lumii, India s-a apropiat de Statele Unite și de alte națiuni aliniate la Occident, fiind tot mai precaută față de o China în ascensiune. Însă dilema americană este de ce India, dușmanul Beijingului, nu devine aliatul militar al SUA?

Răspunsul provine de la faptul că India își urmează politica sa din ultimii 75 de ani, denumită astăzi ”autonomie strategică”. Așa cum în timpul Războiului Rece, India nu a dorit să se alinieze din punct de vedere militar nici Statelor Unite și nici Uniunii Sovietice, la fel și acum, ea nu intenționează să devină aliatul SUA sau al Chinei și preferă să coopereze cu ambele puteri mondiale, punctual, în funcție de interesele sale economice, potrivit Newsweek.

Dar chiar dacă New Delhi face pași fără precedent pentru susținerea relațiilor cu Washingtonul, par să existe puține șanse ca națiunea tradițional nealiniată să stabilească vreo alianță oficială de apărare cu SUA.

Dezvăluiri despre România în documentele secrete scurse de la Pentagon: adevăratul rol în războiul din Ucraina

Statele Unite au devenit pentru India cea mai mare destinație de export în 2022, când livrările sale spre America au ajuns la uriașa cifră de 80 de miliarde de dolari. Pe locurile următoare sunt: Emiratele Arabe Unite – exporturi de 31 miliarde de dolari, Țările de Jos – 18,5 miliarde de dolari, China – 15,15 miliarde de dolari în 2022, conform The Print.

În plus, schimburile comerciale ale Indiei cu SUA au adus la New Delhi un excedent de 30 de miliarde de dolari. În schimb, relațiile economice cu China i-au adus Indiei un deficit de 87 de miliarde de dolari în 2022.

„De fapt, ne referim la India și SUA ca aliați naturali”, a declarat fostul ambasador indian în China, Ashok Kantha „dar aceasta nu este în sensul unei alianțe militare”.

O astfel de alianță ar fi contrar celor peste 75 de ani de istorie postcolonială a Indiei, după ce și-a câștigat independența față de Regatul Unit și a suferit o împărțire violentă cu Pakistanul, declanșând primul dintre mai multe războaie pe teritoriul disputat cu Republica Islamică vecină, precum și unul cu China acum șase decenii. Cu toate acestea, chiar și în timpul unora dintre cele mai grave crize ale națiunii, India a optat să nu aleagă o tabără dintre puterile mondiale.

Directorul FBI este îngrozit de o amenințare la adresa SUA: ”Un guvern vrea să ne fure tot ceea ce nu poate crea”

India promovează o autonomie strategică

„A trebuit să suferim o perioadă de subjugare colonială care a durat două secole, iar apoi am apărut ca una dintre cele mai populate țări din lume, care a fost și inovatoare în democrație, în multiculturalism și într-o societate deschisă”, a spus Kantha. „Am ajuns la concluzia în perioada Războiului Rece că India nu poate fi o adeptă a nici unei mari puteri, la acea vreme SUA și Uniunea Sovietică, că vom lucra cu ambele țări”.

Astăzi, această politică numită de India „autonomie strategică” continuă pe fondul fricțiunilor tot mai mari dintre SUA și China, chiar dacă New Delhi vedea Washington ca partenerul mai bun.

Legăturile secrete ale Rusiei dezvăluite: Un aliat al SUA ar trimite zeci de mii de arme letale Moscovei

„Nu vom fi echidistanți, vom lua poziții pe fiecare dintre probleme”, a adăugat el. „În unele chestiuni am putea fi mai aproape de SUA, dar nu vom uni o alianță militară. Și acest consens de bază a rămas neschimbat”.

O astfel de poziție nu a implicat niciodată neutralitate. De-a lungul Războiului Rece, New Delhi a creat un parteneriat strategic strâns cu Moscova, o relație încă foarte vie astăzi sub forma interacțiunilor diplomatice și a prezenței uriașe a armamentului rusesc care cuprinde arsenalul Forțelor Armate Indiene.

Cu toate acestea, chiar înainte de conflictul din Ucraina, Kantha a spus că New Delhi urmărea să-și diversifice parteneriatele militare, o tendință care a servit drept o oportunitate majoră pentru relațiile dintre SUA și India, în care a spus că „apărarea devine un lucru foarte important în zonă.

O super putere vrea să îi ia fața Chinei: Afaceri cu 18 țări, printre care Germania, Marea Britanie și Israel într-o nouă monedă

„Decalajul de putere dintre India și China este cu siguranță un factor major care conduce la convergența actuală a legăturilor dintre SUA și India”, a spus Joshi. „Dar pozițiile Indiei sunt determinate în principal de dimensiunea și interesele sale. Ea percepe o amenințare semnificativă la securitate din partea Pakistanului, în timp ce SUA au fost în diferite momente un aliat militar major al Pakistanului.

„Acest lucru exclude posibilitatea unei alianțe militare oficiale cu SUA”, a spus Joshi, „ceva care ar necesita o identitate mult mai apropiată de opinii”.

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbire cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
„Poziția clară” a SUA cu privire la o invazie israeliană în Rafah. Joe Biden, prima convorbire cu Benjamin Netanyahu de la atacul Iranului
Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică, 28 aprilie, la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ocazie cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
#SUA India comparatie, #india sua, #Joe Biden, #Narendra Modi, #India, #India China, #china india, #SUA China , #Statele Unite