Vacile care consumă cânepă se droghează la fel de tare ca oamenii, arată un studiu. Ce se întâmplă cu laptele acestora

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 08:58
3638 citiri
Vacile care consumă cânepă se droghează la fel de tare ca oamenii, arată un studiu. Ce se întâmplă cu laptele acestora
Vacile drogate au consumat de 86 de ori mai mulți compuși psihoactivi decât doza necesară pentru a intoxica un om, arată studiul FOTO Pixabay

Într-un nou studiu citat de reviste Science, cercetătorii au descoperit că vacile care se hrănesc cu furaje ce conțin cânepă par să fie la fel de drogate precum oamenii. Autoritățile din domeniu ar putea fi afectate de această descoperire, având în vedere că acest tip de furaj este ieftin și ușor de cultivat.

Totodată, conform Science, una dintre principalele îngrijorări este posibilitatea ca ingredientul activ din marijuana să ajungă în alimentele pe care le consumă oamenii prin laptelel obținut de la bovinele drogate.

Serkan Ates, inginer agronom la Universitatea de Stat din Oregon a explicat pentru sursa citată că efectele asupra animalelor este mult mai profund față de ce se știa până acum.

Derivată din plantele Cannabis sativa, cânepa are o concentrație de tetrahidrocanabinol (THC) – compus psihoactiv – mai puțin intensă decât variantele de cannabis folosite în marijuana. În schimb, florile de cânepă sunt pline de canabidiol (CBD), o substanță chimică folosită pentru ameliorarea unor probleme de sănătate, precum anxietatea, dependența și insomnia. Mai mult, fibrele flexibile de cânepă pot fi transformate într-o varietate de produse, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte, hârtie și materiale plastice biodegradabile.

Pentru a determina impactul canabinoizilor din cânepă asupra animalelor, oamenii de știință de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor au hrănit 10 vaci de lapte cu diferite cantități de hrană din cânepă care conținea o gamă de concentrații de canabinoizi. Pe parcursul experimentului, care a durat câteva săptămâni, cercetătorii au colectat probe de lapte, sânge și fecale și au urmărit îndeaproape comportamentul vitelor.

Cercetătorii au descoperit că elementul cheie a fost dozajul. Bovinele care au mâncat furaje fermentate formulate din plante întregi de cânepă (care au o concentrație relativ mai mică de canabinoizi) au prezentat puține schimbări notabile față de vacile hrănite cu o dietă normală pe bază de porumb.

De cealaltă parte, vacile care au consumat furaje fabricate din frunze, flori și semințe de cânepă bogate în canabinoizi au consumat de până la 86 de ori mai mult decât cantitatea de THC necesară pentru a droga oamenii. Respirația și ritmul cardiac al animalelor au încetinit, pe măsură ce acestea mâncau mai puțin și produceau mai puțin lapte.

Bovinele amețite căscau mai des, produceau mai multă salivă și mucus și își foloseau limba în mod hiperactiv, potrivit raportului publicat de cercetători în Nature Food. Unele vaci aveau ochii roșii și se clătinau pe picioare.

Lapte cu marijuana

Comportamentele neobișnuite s-au oprit în câteva zile după ce vacile nu s-au mai hrânit cu cânepă, dar compușii activi ai canabisului au rămas în laptele lor, care conținea concentrații mari de THC, CBD și alți canabinoizi. Nu este clar dacă laptele obținut de la vacile care consumă cânepă îi afectează pe oamenii care îl beau.

„Studiul nu ne permite să tragem concluzii cu privire la riscul sanitar al consumului de lapte disponibil pe piață”, a declarat Robert Pieper, un nutriționist de animale și coautor al studiului.

Chiar dacă nu va fi folosită ca nutreț principal, cânepa poate avea alte utilizări pentru animale. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Kansas au descoperit că dacă este administrată în doze mici, cânepa reduce stresul vacilor, care nu mai petrec la fel de mult timp întinse pe jos, mai notează Science. Astfel, cânepa ar putea fi foarte utilă pentru liniștirea bovinelor în timpul transportului, când sunt înțărcate și în alte situații stresante.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#studiu vaci, #droguri vaci, #marijuana, #canepa , #Statele Unite