Un student zambian trimis la închisoare în Rusia a fost găsit mort în Ucraina. Moscova, somată să ofere de urgență explicații

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 13:32 4402 citiri
Lemekhani Nathan Nyirenda, studentul de 23 de ani găsit mort în Ucraina FOTO Zimlive.com

Un student zambian care a fost condamnat la închisoare în Rusia a fost ucis în Ucraina în timp ce lupta de partea rusă, a declarat ministerul de Externe al Zambiei.

Lemekhani Nathan Nyirenda, în vârstă de 23 de ani, studia inginerie nucleară la Institutul de Fizică de Inginerie din Moscova (MEPhI), a declarat ministrul de externe Stanley Kakubo, într-un comunicat de presă transmis luni, 14 noiembrie.

„Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale este profund întristat de moartea prematură a domnului Nyirenda în astfel de circumstanțe și transmite compasiune familiei pentru pierderea suferită”, se arată în comunicat, potrivit presei din Zambia.

Kakubo a cerut autorităților ruse explicații cu privire la recrutarea lui Nyirenda și modul în care acesta a ajuns să lupte în Ucraina.

Potrivit lui Kakubo, Nyirenda a fost condamnat pentru deținere de droguri și condamnat la 9 ani și 6 luni de detenție. A început să execute sentința în aprilie 2020, fiind trimis într-o închisoare cu regim de securitate medie aflată la periferia Moscovei.

Ministerul de Externe zambian a declarat că a primit vestea despre moartea lui Nyirenda pe 9 noiembrie și că, după ce a comunicat cu ambasada Zambiei la Moscova, a confirmat că studentul a fost ucis în luptă, în Ucraina, pe 22 septembrie.

Nu este clar unde se afla exact Nyirenda la momentul morții sale în Ucraina, dar cadavrul său a fost transferat în orașul de graniță rusesc Rostov pentru a începe procesul de repatriere în Zambia.

Kakubo a spus că a luat personal legătura cu familia tânărului din Zambia și că speră să ofere mai multe detalii despre moartea fiului lor odată ce va fi primită comunicarea oficială din partea autorităților ruse.

În august 2022, o investigație CNN a dezvăluit că Rusia recrutează deținuți pentru Ucraina în schimbul libertății lor.

Sute de deținuți au fost abordați în închisorile rusești, în timp ce Moscova încearcă să-și consolideze trupele, care au suferit pierderi grele de la începutul războiului.

Rămâne neclar câți africani au fost înrolați în armata rusă de la începutul invaziei declanșate de Rusia în Ucraina.

Mii de africani, în mare parte studenți, au fugit în februarie din Rusia, imediat după declanșarea războiului ilegal.

Cu toate acestea, mulți studenți străini au raportat că se confruntă cu segregarea și rasismul la granițe. Mulți dintre studenții care încercau să fugă au reușit să ajungă în țările de origine doar prin intervenția guvernelor lor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News