Talpes: Ne-am batut joc de statul roman in ultimii 25 de ani - Interviu

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 16:47
6400 citiri
Talpes: Ne-am batut joc de statul roman in ultimii 25 de ani - Interviu
Foto: Arhiva

Cea mai buna formula este ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sa ramana in subordinea CSAT, nu sa treaca la Ministerul de Interne, care este condus de un membru de partid, spune generalul Ioan Talpes.

Acesta a condus Serviciul de Informatii Externe (SIE) in perioada 1992-1997, perioada in care STS a primit denumirea actuala (18 decembrie 1992), s-a desprins de Ministerul Apararii Nationale (27 mai 1993) si a primit atributiile actuale (Legea 92/1996).

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, generalul Talpes vorbeste despre reactiile pe care le-ar putea avea partenerii straini in cazul in care STS ar fi trecut in subordinea Guvernului si comenteaza nominalizarea lui Klaus Iohannis in functia de ministru de Interne.

Ce parere aveti despre posibilitatea revenirii STS sub conducerea unui minister, de data asta cel de Interne?

Eu de un an si jumatate nu mai raspund la intrebari, dar chestiunea asta, a STS, tinde sa dobandeasca o conotatie care depaseste nevoia mea de liniste. Noi, din cauza unui presedinte jucator, am ajuns in faza in care sa contestam conditia de presedinte al Romaniei. Presedintele Romaniei este presedintele CSAT.

In acelasi timp, noi uitam faptul ca ideea a fost ca un presedinte, odata ce este ales, devine automat un om in afara partidelor. Practica ultimilor 10 ani a demonstrat pe deplin ca o asemenea idee inca nu poate sa ne fie acceptabila in jocula acesta bajbuzucesc de-a puterea.

A spune ca e mai bine ca STS sa treaca la Ministerul de Interne cred ca este o fortare. Intr-o lume a institutiilor adevarate, ar putea sa fie si asa ceva. Numai ca noi, odata ce am impartit politic chiar functiile din Ministerul de Interne, functiile de comanda, sau de la 'Doi si'un sfert' (DGIPI, n.red.), punand oameni in raport de zonele de putere din judete, nu stiu daca mai putem sa mergem pe aceasta idee.

Mie mi se pare ca indiferent cat de dure au fost puse in discutie problemele de credibilitate a unui presedinte al Romaniei, totusi, cea mai buna formula a STS este sa se afle la CSAT.

Aceasta trecere a serviciului de sub controlul CSAT sub cel al Guvernului ar starni ingrijorari partenerilor externi, in conditiile in care STS asigura inclusiv confidentialitatea bazelor de date si a convorbirilor dintre diverse institutii, cum ar fi baza de la Deveselu?

Daca suntem corecti cu noi insine si ne mai uitam si in oglinda, trebuie sa pornim de la faptul ca un ministru de Interne nu face altceva decat politica (in administratie si interne) partidului aflat la putere sau incearca sa concretizeze viziunea acelui partidul. Or, in situatia asta, categoric ca picam intr-o alta, sa zicem asa, contradictie, aceea in care toata lumea va sari pe Ministerul de Interne (si asa existand unele banuieli, dar dupa!) atunci cand sistemul pe care STS il deserveste va ajunge in mainile ministrului de Interne.

Dar cum credeti ca vor reactiona partenerii nostri militari? E o problema si pe plan extern sau doar intern?

In ceea ce priveste problematica partenerilor nostri externi, cred ca noi facem prea mult caz de aceasta chestiune. Ei considera, in general, ca problemele si le rezolva fiecare stat astfel ca solutia aleasa sa devina cu adevarat utila si pentru ei. Ei asa privesc si ma refer la componentele militare si de ordine.

Aaa, ca mai exista si alte componente care tin de ceea ce inseamna drepturile omului, justitie etc., acolo lucrurile vor dobandi o alta conotatie. Ma refer la faptul ca vor exista indeajuns de multe confruntari in cadrul disputelor electorale care vor evidentia posibilitatea ca STS sa fi functionat in baza ordinelor ministrului de Interne care apartine, categoric, orice am zice sau orice n-am zice, unui partid.

Accidentul aviatic din Apuseni a fost un pretext sau un motiv real de a trece STS in subordinea Guvernului, tinand cont ca urmeaza un an dublu electoral si STS are un rol important?

Haideti sa fim oameni seriosi. Eu cred ca acest accident tragic, si trebuie sa spun ca imi pare rau ca s-a petrecut asa ceva, demonstreaza starea de reactie a intregii natiuni. A vorbi doar de STS sau doar de Aviatie este ca si cum ne-am face ca nu stim de ce ele sunt intr-o asemenea stare.

De ce sunt institutiile intr-o asemenea stare?

Pentru ca ne-am batut joc de statul roman in ultimii 25 de ani asa cum am crezut noi de cuviinta, asa cum am crezut noi ca ne este bine fiecaruia in parte.

Actualele tensiuni din USL, legate de ocuparea functiei de ministru de Interne, au sau nu legatura cu tot ce am discutat pana acum si cu faptul ca urmeaza doua randuri de alegeri?

Eu cred ca liberalii au venit cu o propunere care depaseste mult cadrul pana acum practicat in politica noastra, romaneasca, si in disputele pentru putere din Romania. Domnul Iohannis este un personaj acceptat in toate formulele.

Nu numai atat, el este o garantie, cel putin la ora actuala, inclusiv comparandu-l cu alte propuneri care s-au facut sau cu alte prezente in cadrul respectiv, este o solutie pe care numai niste nefericiti nu ar dori sa o aplice, exact pentru a ne elibera din chingile mai multor banuieli si mai multor forme de contestare.

Si totusi negocierile in USL s-au blocat. De ce?

Eu cred ca este doar un pretext. Sunt jocuri. Ar insemna sa fie orbi cei care nu inteleg ca Iohannis este prima propunere in politica de cadre a PNL care are o acceptabilitate si nu reprezinta risc, ci dimpotriva, confirma statutul pe care ar trebui sa il aiba Ministerul de Interne.

Atunci de ce nu este Klaus Iohannis inca ministru?

Sa raspunda cei care fac asta. Eu cred ca PNL a facut o miscare avantajoasa in perceperea publica.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Talpes STS Ministerul Interne, #Talpes STS CSAT, #Talpes Iohannis ministru Interne , #stiri STS