Structură enigmatică descoperită de arheologi: Mai veche decât piramidele și Stonehenge VIDEO

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 02:22 21440 citiri
O structură enigmatică a fost descoperită la Praga FOTO: Science Alert

O echipă de arheologi, care a făcut săpături în apropiere de Praga, a realizat o descoperire remarcabilă: o structură enigmatică din Epoca de Piatră, mai veche decât piramidele din Egipt și monumentul de la Stonehenge.

Cu aproape 7.000 de ani în urmă, în perioada neoliticului târziu, o comunitate locală din Cehia s-ar fi adunat în această clădire de formă circulară găsită acum, dar adevăratul ei scop este necunoscut, potrivit Science Alert.

Rotonda descoperită lângă Praga este una foarte mare, de aproximativ 55 de metri în diametru sau la fel de întins cât este turnul înclinat din Pisa, Italia.

Fenomen ciudat descoperit în Oceanul de Sud: Va lovi generația următoare VIDEO

Și deși ”este prea devreme să spunem ceva despre oamenii care au construit această rotondă, este clar că ei făceau parte din cultura ceramicii, care a înflorit între anii 4.900 î.Hr. și 4.400 î.Hr., a spus Jaroslav Ridky, purtător de cuvânt al Institutului de arheologie al Academiei cehe de știință.

Miroslav Kraus, directorul săpăturilor din districtul Vinor de lângă Praga, a spus că dezvăluirea clădirii enigmatice le-ar putea oferi un indiciu privind utilizarea structurii.

Până acum, echipa de arheologi a reușit să recupereze fragmente de ceramică, oase de animale și unelte de piatră din acele vremuri îndepărtate.

Rămășițele organice datate cu carbon din această excavare a rotondei, ar putea ajuta arheologii să identifice data construcției și, eventual, să o asocieze cu o așezare neolitică descoperită în apropiere.

Rotondele nu erau niște caracteristici antice ale construcțiilor bine cunoscute, până în urmă cu doar câteva decenii, când cu ajutorul unor fotografii aeriene s-a observat o parte cheie a acestor structuri neobișnuite.

Fenomen alarmant în lume: O boală gravă lovește adulții sub 50 de ani, creștere dramatică

Dar acum, arheologii cehi spun că ”rotondele sunt cele mai vechi dovezi ale arhitecturii din întreaga Europă”, a spus Ridky la Radio Praga Internațional.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com