Top 3 diferențe dintre extracția dentară și tratamentul de canal și de ce contează chiar atât de mult pentru tine

Advertorial
Joi, 18 Mai 2023, ora 18:35
2957 citiri
Top 3 diferențe dintre extracția dentară și tratamentul de canal și de ce contează chiar atât de mult pentru tine
FOTO: pexels.com

La ora actuală, caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel global. Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, se estimează că 2,3 miliarde de persoane din întreaga lume se confruntă cu carii la nivelul dinților definitivi, iar 530 de milioane de copii au carii la nivelul dinților de lapte.

Care sunt cauzele apariției cariilor dentare?

Principala cauză a apariției cariei dentare o constituie excesul de zaharuri din alimentație, zaharuri care se găsesc în dulciuri, băuturi dulci, fructe, lapte, cereale și produse din cereale. Bacteriile din cavitatea orală transformă carbohidrații în acizi, iar combinația de bacterii, resturi alimentare, acizi și salivă constituie placă bacteriană. Dacă dinții nu sunt corect îngrijiți, placă bacteriană distruge smalțul dentar și duce la apariția cavităților în dinți, ceea ce constituie formarea cariilor. Există și alți factori de risc ai apariției cariilor dentare, printre care se numără medicamentele care usucă gură, retracția gingivală, radioterapia pentru tumori situate la nivelul capului și istoricul familial de carii. O carie dentară poate fi tratată fie cu ajutorul unui tratament de canal, fie printr-o extracție dentară.

Ce înseamnă un tratament de canal? Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic presupune tratarea unei carii complicate și are că scop prezervarea dintelui natural. Cel mai rău lucru pentru un pacient este să rămână cu spațiu edentat.

  • Tratamentul endodontic se realizează în urmă infecției pulpei dentare sau în situația în care camera pulpară este deschisă de carii, fisuri sau traumatisme dentare cu sau fără pierdere de substanță dentară.
  • Tratamentul de canal constă în scoaterea nervului și eliminarea bacteriilor din canalele dintelui prin lavajul acestora cu soluții specifice.
  • Această etapă se realizează la microscop pentru a putea observa toate detaliile anatomice ale dintelui și a se asigura astfel un tratament corect.
  • Mai apoi, canalele sunt obturate cu un material compact, cu rol sigilant și astfel împiedicăm recidivă infecției.

Ce înseamnă extracție? Înseamnă că ai ajuns prea târziu la cabinet, afecțiunea este mult prea avansată pentru a fi salvat dintele și trebuie să extragi resturile dentare cariate sau cu abces. Mai multe detalii poți găsi în acest articol despre extracție dentară Iași.

  1. Extracția dentară presupune îndepărtarea coroanei și a rădăcinii dintelui, în întregime din os
  2. Extracția lasă în urmă să un gol, o breșă edentată, iar lipsa tratamentului implanto-protetic în locul respectiv va afecta în timp osul, dinții vecini și dinții opuși.
  3. Există situații când extracția dentară este necesară chiar dacă dintele nu este afectat și este singura soluție a cazului. Aceste situații presupun:

  • extracții în scop ortodontic, pentru a face loc pe arcadă dinților;
  • extracția măselei de minte, atunci când ea ajunge să deranjeze sau să împingă restul dinților determinând modificări de poziție ale acestora;;
  • extracția resturilor radiculare, atunci când rămâne în cavitatea bucală doar rădăcina dintelui și această nu mai poate fi folosită pentru o restaurarea.

Diferența 1: tratamentul de canal are că scop păstrarea dintelui pe arcadă. La extracție îl pierzi. Acest lucru este important pentru că dacă ai un spațiu edentat … în care lipsește un dinte…apare un proces ireversibil de ‘modelare” osoasă și,…. în timp, ți se va retrage osul, iar poziția dinților se va schimba pe arcadă. Ulterior îți va fi mai greu și mai costisitor să beneficiezi de un implant sau de orice alt tratament restaurativ.

Deci, această metodă prin care prelungim viața dintelui pe arcadă are foarte multe beneficii, cum ar fi:

  • menținerea activă a osului adiacent și împiedicarea resorbției care ar fi urmat în cazul unei extracții
  • migrarea dinților alăturați în cazul unei extracții
  • egresia (ieșirea dintelui din alveolă) dintelui antagonist.

Cu alte cuvinte, nu întârzia vizită la cabinet și nu presupune că o carie se tratează în mod exclusiv cu extracție. Este un mit, caria complicată se tratează cu tratament de canal.

Diferența 2: tratamentul de canal are o complexitate intervențională mai ridicată decât o extracție. Este normal să fie așa, scopul fiind salvarea dintelui natural, ceea ce, în timp, îți face viață mai bună.

Diferența 3: tratamentul de canal are un cost posibil mai ridicat tocmai datorită factorilor de complexitate pe care i-am explicat.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#stomatolog, #extractie dentara , #sanatate