Cum să ții mai ușor gestiunea stocurilor. 3 soluții care te ajută

Advertorial
Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 16:30
13167 citiri
Cum să ții mai ușor gestiunea stocurilor. 3 soluții care te ajută
stocuri FOTO: pexels.com

De la cafenele și restaurante până la magazine de cartier și depozite mari, cele mai multe firme lucrează cu stocuri. Gestiunea corespunzătoare a acestora este obligatorie pentru o afacere de succes, îmbunătățind serviciul logistic. În acest articol îți oferim sfaturi utile și recomandări pe care orice business le poate pune în practică.

Clasificarea stocurilor

Înainte de a ajunge la gestiunea lor, trebuie să explicăm cum sunt stocurile clasificate. Există mai multe categorii în care pot fi incluse și anume:

După fazele ciclului aprovizionare–producție–vânzare avem:

●stocuri de materii prime și/sau materiale;

●stocuri în curs de execuție;

●stocuri de produse finite și marfă

După momentul în care sunt evaluate avem:

●stocuri inițiale;

●stocuri medii;

●stocuri finale

În funcție de destinație avem:

●stocuri de lucru;

●stocuri de siguranță

Nu în ultimul rând, în funcție de fazele ciclului de existență a unui stoc avem:

●stocuri maxime;

●stocuri de comandă;

●stocuri de siguranță;

●stocuri minime

Gestionarea stocurilor

O afacere nu poate funcționa fără gestiunea stocurilor de marfă. Însă există multe companii care nu o fac corect, iar situația duce la rupturi de stoc, comenzi întârziate și bani irosiți. Mai mult, toate acestea pot cauza probleme de imagine pentru brand. De aceea, un program de gestiune pentru stocuri facilitează modul de lucru.

Programul de gestiune este un instrument de lucru pentru eficientizarea activităților din depozit. Poate integra diferite softuri de facturare, îți permite să detectezi locația clară din depozit, te anunță când stocul este redus și oferă actualizări în timp real pe toate platformele în care ești prezent.

Intrarea stocului

Controlul stocurilor începe de la intrarea în gestiune a materiilor prime și a materialelor. Produsele sunt consemnate prin comenzi, facturi, avize de însoțire, bonuri de predare și de primire, declarații vamale, ordine de plată și alte documente relevante.

Evidența stocurilor

Acest pas este realizat prin fișele de magazie, registrul stocurilor și raportul de gestiune.

Ieșirea stocului

La final, ieșirea din gestiune a stocurilor este consemnată din nou prin diverse documente: facturi, procese verbale de predare-primire, declarație vamală de export, procese verbale de donații, chitanțe, rapoarte de casă etc.

3 sfaturi pentru gestionarea eficientă a stocului

Alege metoda potrivită de înregistrare a stocurilor

În activitatea de producție întâlnim metoda costului standard. Aici se iau în considerare nivelurile normale ale consumurilor de materiale, consumabile, manoperă și capacitatea de producție. Periodic, nivelurile trebuie reanalizate și ajustate după este necesar.

În comerțul cu amănuntul se folosește metoda prețului cu amănuntul. De data aceasta e vorba de articole numeroase, cu mișcare rapidă, care nu au marje similare.

Nu în ultimul rând, întâlnim metoda costului efectiv, utilizată în producție și achiziție.

Alege metoda potrivită de evaluare la data ieșirii

Cea mai populară metodă este „primul intrat-primul ieșit”. Aici, bunurile ieșire din gestiune sunt evaluate la costul de achiziție al primei intrări. Pe măsură ce lotul respectiv devine epuizat, bunurile ieșite se calculează la costul lotului următor.

Avem pe de altă parte metoda „ultimul intrat-primul ieșit”. De data aceasta bunurile ieșite din gestiune sunt evaluate la costul ultimei intrări. Pe măsură ce lotul se epuizează, bunurile ieșite sunt evaluate la costul lotului anterior.

A treia variantă este numită metoda „costului mediu ponderat”. Costul fiecărui element este calculat pe baza mediei costurilor elementelor similare aflate în stoc.

Realizează prognoze de vânzări exacte

Acest lucru te va ajuta să îți planifici din timp cantitatea de marfă necesară. Folosește-te de rapoarte de activitate, dar și de informațiile pe care le deții despre publicul țintă, ofertă și cerere și, bineînțeles, starea actuală a economiei.

Gestiunea stocurilor nu este dificilă cât timp ții cont de aceste recomandări. De asemenea, ia în calcul utilizarea unui program de gestiune pentru stocuri eficient, care optimizează munca repetitivă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#stocuri, #stocuri companii, #gestionare stocuri , #stiri afaceri