Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului: La fiecare 40 de secunde un om isi ia viata desi ar putea fi oprit

Sambata, 08 Septembrie 2018, ora 15:45
3568 citiri
Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului: La fiecare 40 de secunde un om isi ia viata desi ar putea fi oprit
Foto: Arhiva Pixabay

Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului este marcata, an de an, la data de 10 septembrie, de Asociatia Internationala pentru Prevenirea Suicidului, sustinuta de Organizatia Mondiale a Sanatatii, cu scopul de a aduce in atentia publica importanta prevenirii suicidului.

In acest scop, astazi au loc peste 300 de activitati in circa 70 de tari ale lumii, printre acestea numarandu-se manifestari educationale sau comemorative, briefing-uri de presa si conferinte, dar si mediatizare pe retelele de sociale, noteaza site-ul www.who.int.

Comportamentul suicidar include nu doar actul suicidar in sine, ci si ideile suicidare sau tentativele. Si toate acestea se petrec in pofida faptului ca suicidul poate fi prevenit.

Potrivit site-ului oficial al Asociatiei Internationale pentru Prevenirea Suicidului, iasp.info, peste 800.000 de persoane se sinucid in fiecare an, ceea ce inseamna ca la fiecare 40 de secunde are loc un act suicidar.

Anual, suicidul reprezinta una dintre primele 20 de cauze de mortalitate la nivel global, pentru toate categoriile de varsta. La fiecare suicid, numarul persoanelor care incearca sau se gandesc sa comita un astfel de act este de 25 de ori mai mare, ajungandu-se astfel la o cifra de peste 108 milioane de persoane afectate in fiecare an de comportamentul suicidar, fie ele victime directe, apartinatori sau prieteni.

Suicidul reprezinta rezultatul unei convergente de factori: genetic, psihologic, social si cultural, la care se adauga alti factori de risc, uneori asociati cu experiente traumatizante. Prevenirea suicidului necesita astfel, o abordare integrata, prin implicarea atat a specialistilor, cat si a fiecarui individ in parte, fie el membru al familiei, ruda, prieten, coleg sau vecin al unei persoane ce prezinta un astfel de risc.

Studiile in domeniu au evidentiat faptul ca masurile adoptate in vederea prevenirii suicidului ar fi mult mai eficiente printr-o abordare multidisciplinara. Aceasta presupune implicarea factorilor sociali si politici, dar si a celor individuali, reunind astfel sectorul public, organizatiile, factorii de decizie si membrii societatii.

Pentru a evidentia importanta colaborarii, Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului, initiata in anul 2003, se desfasoara anul acesta pe tema "Sa ne unim in efortul de preventie a suicidului", ce va fi reluata si la urmatoarele doua editii, respectiv in 2019 si in 2020.

Asociatia Internationala pentru Prevenirea Suicidului cere sprijinul institutiilor de stat, al agentiilor guvernamentale, al organizatiilor non-guvernamentale, al asociatiilor nationale si internationale, al comunitatilor locale, al cercetatorilor, al medicilor si al voluntarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
#ziua prevenirii suicidului, #sinucideri cauze, #mortalitate sinucideri , #sinucideri
Comentarii