Descopera cu Ziare.com: Zece locuri antice pe care nu trebuie sa le ratezi

Vineri, 26 Martie 2010, ora 18:11
4700 citiri
Descopera cu Ziare.com: Zece locuri antice pe care nu trebuie sa le ratezi

Unii calatori cauta fiorul aventurii, unii se innebunesc dupa locurile care le induc relaxarea si, in fine, o alta categorie de turisti incearca sa isi imbogateasca cultura generala vazand "pe viu" acele minuni antice despre care au aflat din carti sau de la televizor.

Daca faceti parte din aceasta ultima categorie, cu siguranta stiti ca sunt cateva locuri pe pamant care trebuie neaparat vazute. Italienii au o vorba: "Vedi Napoli e poi muori"- sa vezi Napoli si apoi sa mori.

Ei bine, fara a stirbi nimic din frumusetea acestui oras, trebuie sa stiti ca sunt cel putin zece alte locuri magnifice care trebuie vizitate intr-o viata de om.

Publicatia online Lonely Planet a facut mai usoara cautarea, intocmind o lista cu zece minuni ale antichitatii care au supravietuit trecerii timpului si sunt inca capabile sa provoace uimire si emotie.

1. Piramidele egiptene

Egiptul este o tara bogata in atractii turistice devenite cliseu de-a lungul timpului dar si situri care au intrat in patrimoniul universal. Nu trebuie uitat ca piramidele sunt singura minune din cele sapte ale lumii antice care a rezistat trecerii timpului si care inca mai poate fi admirata. Construite in urma cu 4000 de ani, forma lor geometrica, varsta si tinuta lor maiestuoasa va vor incanta, mai ales daca le vizitati la rasaritul soarelui.

2. Armata de teracota din Xi'an, China

Aceasta armata subterana de mii de soldati din teracota, in marime naturala, a pazit in tacere sufletul primului imparat chinez timp de doua mii de ani.

3. Petra, Iordania

Emotia creste cu fiecare pas pe care-l faci prin pasajul ingust care duce la orasul antic Petra. Intrarea in orasul de piatra roz este magica. Daca aveti timp, incercati si un tur al sitului antic la lumina lumanarilor.

4. Roma antica, Italia

Faceti o trecere in revista a Romei Antice vizitand Panteonul, Colosseum-ul, ruinele Formului Roman sau catacombele din Via Appia Antica.

5. Zidul lui Hadrian, Anglia

Numit in onoarea imparatului roman cu acelasi nume care a poruncit sa fie construit, Zidul lui Hadrian a fost construit pe o lungime de peste 117 kilometri pe teritoriul actual al Angliei, pentru a-i tine la distanta pe "barbarii" din Scotia. Bucati ale zidului sunt inca in picioare si la 2000 de ani dupa constructie.

6. Stonehenge, Anglia

Stonehenge este inca si mai vechi- construit in urma cu 5000 de ani, din bucati masive de roca extrase dintr-o cariera galeza de piatra, complezul este un mister total. Nu se stie cine l-a construit, cum si mai ales in ce scop. Asta nu stirbeste insa cu nimic atractia mistica pe care o exercita acest monument antic.

7. Teotihuacan, Mexico

Teotihuacan, odinioara cea mai complexa metropola din Mezoamerica, este cunoscut pentru cele doua piramide uriase: Piramida Soarelui, a treia ca marime din lume, construita in jurul anului 100 dupa Hristos si vopsita initial in rosu, si Piramida Lunii, mai mica.

8. Pompeii, Italia

Explozia muntelui Vezuviu in anul 79 dupa Hristos a conservat o bucatica din Imperiul Roman, lasand in urma ruine fascinante, care arata in detaliu cum traiau vechii romani. Ascunse sub sase metri de cenusa, ramasitele orasului Pompei au fost dezgropate de curand, spre uimirea unei lumi intregi.

9. Ubirr, Australia

In Parcul national Kakadu din Australia, vizitati roca Ubirr, unde puteti admira picturi rupestre, unele vechi de 20.000 de ani.

10. Acropole, Atena, Grecia

Acropole domina Atena, fiind vizibil din orice colt al capitalei grecesti. Bijuteria din coroana complexului este Partenonul, o cladire de o gratie si armonie neintrecuta.

A.I.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#destinatii de vacanta, #calatorii monumente istorice , #vacante