Zeci de lideri ai lumii, la inmormantarea lui Shimon Peres - Participa si Iohannis

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 09:03
3013 citiri
Zeci de lideri ai lumii, la inmormantarea lui Shimon Peres - Participa si Iohannis
Foto: Arhiva Hepta.ro

Lideri de stat din intreaga lume, inclusiv presedintele roman Klaus Iohannis, participa vineri la funeraliile fostului presedinte israelian Shimon Peres, una dintre figurile politice care au dominat scena mondiala timp de sase decenii.

Trupul neinsufletit al lui Peres a fost scos la ora locala si a Romaniei 8.30 din Knesset si va fi dus spre cimitirul national Mont Herzl.

Ceremonia va incepe la ora 9.30, relateaza DPA. Circa 3.000 de persoane sunt asteptate la funeralii, au anuntat membrii familiei.

Printre liderii internationali asteptati la funeralii se afla presedintele american Barack Obama, presedintele german Joachim Gauck, dar si liderul palestinian Mahmoud Abbas. Pe lista cu oaspeti prezentata de Ministerul israelian de Externe se afla circa 20 de presedinti si 15 sefi ai diplomatiei.

Sicriul lui Peres a fost depus la Knesset joi. Premierul Benjamin Netanyahu si presedintele Reuven Rivlin au fost primii care i-au adus un omagiu fostului lider si au depus coroane de flori la catafalc.

Zeci de mii de oameni au stat la coada pentru a-si lua adio de la fostul sef al statului.

Vezi ce mesaje au transmis liderii lumii dupa moartea lui Peres

Presedintele american Bill Clinton, care a condus administratia SUA in timpul eforturilor de pace din Orientul Mijlociu din anii '90, a fost unul dintre primii lideri occidentali care au ajuns la Ierusalim si s-au recules langa sicriul lui Peres.

Prezenta la Ierusalim a atat de multor lideri reprezinta o provocare considerabila pentru serviciile de securitate. "Avem de-a face cu o operatiune de o amploare fara precedent", a declarat seful politiei Roni Alsheikh.

Astfel, intr-o tara care se confrunta in mod constant cu provocari in domeniul securitatii, 7.000 de politisti au fost mobilizati, in aceste doua zile de doliu.

Circulatia pe autostrada care asigura o legatura intre Ierusalim si Tel Aviv va fi intrerupta, intermitent, pentru trecerea sefilor de stat si de guverne.

In Israel nu a mai avut loc un asemenea eveniment, cel putin de la funeraliile din 1995 ale lui Yitzhak Rabin, fostul rival al acestuia si premier, asasinat, care a fost recompensat odata cu Shimon Peres si liderul palestinian Yasser Arafat cu Premiul Nobel pentru Pace, in 1994.

Peres a murit miercuri dimineata, in somn, la varsta de 93 de ani, la spital, in urma unui accident vascular cerebral.

Citeste mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis

El este ultimul dintre cei trei laureati ai Nobelului pentru Pace din 1994, prin care le-au fost recompensate "eforturile in favoarea pacii in Orientul Mijlociu", concretizate cu un an mai inainte prin Acordurile de la Oslo, ce au pus baza autonomiei palestiniene si au oferit o speranta de solutionare a conflictului israeliano-palestinian.

El este, in ochii israelienilor, ultimul reprezentant al generatiei parintilor fondatori ai Israelului.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Shimon Peres inmormantat, #Shimon Peres inmormantare Iohannis, #Shimon Peres murit , #inmormantare