Coșmarul provocat de avioanele WizzAir pe aeroportul din Iași: planul roșu de intervenție a fost activat de două ori într-o lună

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 10:196811 citiri
Coșmarul provocat de avioanele WizzAir pe aeroportul din Iași: planul roșu de intervenție a fost activat de două ori într-o lună
Aeronava a mai fost implicată într-un incident la Roma FOTO Facebook / Wizz Air

Un avion al companiei Wizz Air care zbura dinspre Eindhoven (Olanda) către Aeroportul Iași, marți, 28 septembrie, a întâmpinat probleme la sistemul hidraulic de la trenul de aterizare.

Aeronava s-a învârtit câteva zeci de minute deasupra Iașiului. Este al doilea incident de acest fel în care este implicată o aeronavă a companiei Wizz Air la Aeroportul Iași în ultima lună.

Cursa Wizz Air W6 3660, cu 106 pasageri la bord, a întâmpinat probleme încă din zona Clujului, conform unor pasageri. În momentul în care a ajuns deasupra Aeroportului Iași, piloții au făcut mai multe manevre pentru a putea ateriza în siguranță. Autoritățile au activat și planul roșu de intervenție, mai multe autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ajungând la Aeroportul Iași.

Aeronava respectivă a mai fost implicată într-un incident în data de 8 iunie 2013, pe Aeroportul Fiumicino din Roma (Italia), la circa 1 an și 4 luni de când a fost dat în folosință. Avionul a fost avariat într-un accident de aterizare pe aeroportul din Roma, la bord fiind 165 de pasageri și cinci membri ai echipajului.

„Zborul W6-3141 a plecat de la Aeroportul Internațional București-Henri Coandă (OTP) pe un zbor internațional de pasageri către Aeroportul Roma-Ciampino (CIA). Zborul se apropia de pista 15 a Aeroportului Ciampino, când echipajul a întâmpinat probleme la coborârea și blocarea trenului de rulare. Echipajul a zburat printr-o procedură de apropiere ratată și s-a îndreptat către o zonă la nord de Roma. Echipajul a efectuat o serie de manevre, dar trenul principal de aterizare din partea stângă a rămas blocat. Echipajul a decis să se abată spre Roma-Fiumicino. Aeronava a atins pista cu treapta principală stângă doar parțial extinsă. Echipajul de zbor a oprit motorul din stânga chiar înainte de aterizare și cel din dreapta câteva secunde mai târziu. Aeronava s-a oprit după ce a răzuit motorul din stânga pe pistă pentru aproximativ 1.200 m. A fost efectuată o evacuare de urgență”, se arată în istoricul cursei prezentată de Aviation Safety.

„În data de 28 septembrie 2021, ora 19:24, Detașamentele 1 și 2 de Pompieri Iași au intervenit în municipiul Iași, la Aeroportul Internațional Iași, pentru asigurarea măsurilor specifice pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ca urmare a unei defecțiuni tehnice la trenul de aterizare al unei aeronave cu 106 pasageri la bord”, au menționat cei de la ISU Iași.

Piloții aeronavei Wizz Air au cerut celor de la Aeroportul Iași să întindă un pat cu spumă pe pistă, însă aerogara nu dispune de o asemenea investiție. Totuși, piloții au reușit să repună în funcțiune sistemul hidraulic, astfel încât au aterizat cu bine, relatează Bună Ziua Iași.

„O aeronavă aflată în zbor a sesizat Aeroportul Iași că are probleme la sistemul hidraulic la trenul de aterizare. Au fost luate toate măsurile pentru a fi pregătiți la nivelul aeroportului. Am apelat ISU, au ajuns autospecialele, ambulanțele. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic, aeronava a aterizat cu bine. Au fost 5 rotațIi în care piloții au încercat să identifice dacă pot sau nu să aterizeze pe Aeroportul Iași. Ei au cerut un pat cu spumă. Din păcate, nu avem la Aeroportul Iași o asemenea facilitate. A trebuit să se decidă dacă aterizează la Iași sau pe Otopeni. Au aterizat cu bine, ceea ce pentru noi e o mare ușurare”, a precizat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.

Reprezentanții Wizz Air au oferit un punct de vedere cu privire la situația de la aerogara ieșeană.

„O aeronavă care opera zborul Wizz Air W6 3660 de la Eindhoven la Iași, pe 28 septembrie 2021, a aterizat în siguranță la destinație, aeroportul din Iași. Aeronava este supusă unor verificări tehnice din cauza unei probleme hidraulice. Wizz Air își cere scuze sincer pasagerilor pentru orice inconvenient cauzat, dar siguranța lor, a echipajului și a aeronavelor este prioritatea noastră principală”, au menționat reprezentanții companiei Wizz Air.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News