Visul unei zile de vară. Cum a reușit o tânără nevăzătoare să strunească un caiac

Duminica, 12 Septembrie 2021, ora 21:30
1725 citiri
Visul unei zile de vară. Cum a reușit o tânără nevăzătoare să strunească un caiac
Andreea a petrecut o zi de neuitat pe lac și visează să aibă într-o zi propriul caiac

O tânără nevăzătoare din Cluj a învățat în timp record să vâslească în caiac. Alături de ea, alți 30 de tineri cu deficiențe au experimentat această bucurie pentru prima dată, pe apa lacului Gheorgheni.

Pentru Andreea, ziua în care a urcat prima dată într-un caiac va rămâne mereu una specială. Tânăra cu deficiențe de vedere își imagina uneori cu ochii minții cum ar trebui să arate în realitate un caiac, imaginația fiindu-i stimulată și de competițiile sportive la care România aducea de regulă medalii europene și mondiale.

În ziua cea mare, Andreea a urcat într-un caiac alături de Ionuț și a vâslit pentru prima dată în viața ei. La început a ezitat. Apoi, a descoperit că lucrurile sunt mai simple decât își imaginase vreodată și ar fi dat poate orice ca acele clipe să stea în loc, iar barca ei să străbată lacul în lung și în lat nesfârșit. Dar a venit și momentul întoarcerii.

Emoții mari

„A fost foarte fain! Bine, asta după primele minute în care simţi instabilitatea şi îţi vine să te ţii cu degetele de ponton. Totuşi, te obişnuieşti destul de repede, iar după un timp mişcarea în sine generează mişcare”, a mărturisit, după câteva ture de lac, Andreea.

Acțiunea prin care 30 de tineri cu deficiențe au învățat să meargă cu caiacul a fost în cadrul unui proiect, Smile 2 Sport. În weekend, 10 alți tineri cu deficiențe au primit prima lecție de tenis la Winners Sports Club. Fani ai Simonei Halep, copiii abia au așteptat să puna mâna pe rachetă și să încerce primele lovituri pe teren.

Partenerul ei la vâsle, Ionuț a completat-o: „Mișcarea generează o extraordinară senzație de libertate. De ”pot, indiferent de ce mi s-a spus sau mi-am spus singur până acum”. Asta află oamenii care urcă într-un caiac și pun mâna pe vâslă: pot și dacă nu au picioare funcționale, pot și dacă nu văd, pot și dacă au crescut în casa de copii, și dacă sunt slabi, grași, curajoși sau cu frică de apă. Toate obstacolele dispar, le învingem împreună!”, a spus el.

Proiect special pentru tinerii cu dizabilități.

Însă Andreea nu ar fi ajuns probabil într-un caiac sau cel puțin nu acum, dacă nu ar fi existat proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”. E vorba de un proiect implementat la Cluj și care presupune practicarea, de regulă, a patru activități săptămânal: caiac (în fiecare zi de luni, între orele 11,00 și 15,00, pe Lacul Gheorgheni, din Iulius Parc), baschet (în fiecare zi de miercuri, între orele 9,00 și 11,00, la Baza Sportivă Gheorgheni, în parteneriat cu Fundația Special Olympics România), tenis de masă în parteneriat cu Clubul Sportiv Lamont, și tenis de câmp (în fiecare zi de sâmbăta, între orele 12,00 și 14,00, la Winners Club).

De altfel, în cadrul aceluiași proiect, participă atât persoane cu dizabilități, cât și tineri proveniți din medii defavorizate. Așa au ajuns și 10 tineri de la Centrul Județean de Intervenție pentru Copilul Abuzat Cluj să facă cunoștință cu tenisul, în acest weekend.

Pe urmele Simonei Halep

A fost prima sesiune de tenis organizată în cadrul proiectului amintit, iar prima lecție de tenis a avut loc la Winners Sports Club, acolo unde a avut loc de curând un important turneu de tenis internațional. Fani ai Simonei Halep, copiii abia au așteptat să puna mâna pe rachetă și să încerce primele lovituri pe teren.

„Din momentul în care au auzit că vor veni la tenis i-a cuprins bucuria. E doar o primă oră, dar văd că mulți au talent. Avem mulți tineri cu abilități sportive. Unii fac fotbal. Am avut și copii la centru care au făcut balet. Unul dintre ei a ajuns la Opera Română. Noi ne și uităm mult la Simona Halep. La meciurile ei ieșeam în curte și scandam. Suntem fani Simona! Ne uităm mult la gimnastică și la tenis.

Este minunat că pot încerca diverse activități sportive. Sportul îi ajută mult. Este un consum de energie dirijat și le dă o stare de bine”, a spus una dintre însoțitoarele de la Centrul Județean de Intervenție pentru Copilul Abuzat Cluj.

Copiii s-au declarat încântați de prima zi de tenis. „A fost foarte frumos! Mi-a plăcut să lovesc mingea cât mai departe”, a spus Romeo. „A fost super când ne-am jucat jocul crocodilul. Îmi place tenisul! Mai vin”, a confirmat și Rebeca.

Andreea Nițescu, Diana Sabou, George Halici și Raul Bălaie sunt cei 4 antrenori de la Winners Sports Cluj care i-au ghidat pe copii.

„Copiii au fost foarte receptivi și îndemânatici”

„Am auzit de acțiune și mi s-a părut grozavă. Noi aici, la Winners Sports Club, asta încercăm să facem: să le insuflăm copiilor, dar și celor mari, amatori, pasiunea pentru tenis. Le-am spus și colegilor și toți am venit în weekend la club pentru a-i iniția pe copii în acest sport minunat. Ne dorim să ajutăm cât de mult și credem că acești copii au potențial și, mulți dintre ei, dorința de a face ceva deosebit în viață. Copiii au fost foarte receptivi, îndemânatici, au prins repede mișcările. Toți vor să mai vină”, a spus Andreea Nițescu.

Ionuț Stancovici, inițiatorul proiectului, a subliniat că asociația își propune, astfel, să contribuie la combaterea riscului de excluziune socială, să îi convingă pe tineri să se desprindă de viața online în care unii dintre ei sunt captivi și să adopte un mod de viață mai sănătos.

„Indiferent de sportul pe care îl practicăm, cel mai important este să ieșim din casă, să ne mișcăm, să facem sport, indiferent de impedimente, fie ele și fizice. Și asta ne dorim noi de la proiectul nostru. Să îi convingem pe copii că viața frumoasă, adevărată, nu este în fața unui ecran, ci afară, alături de alți tineri care fac mișcare, și, mai ales, că sportul chiar poate fi practicat de oricine. În fața sportului, toți suntem egali”, spune Stancovici.

Scopul proiectului constă în protejarea și promovarea egalității de șanse și tratament în rândul tinerilor, inserția sau reinserția copiilor și tinerilor în societate prin sport și depășirea barierelor impuse de situația socială a fiecăruia dintre ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, au ajuns, joi seară, 18 aprilie, la spital fiind transportați de către echipaje medicale din Cluj. Cei cinci prezentau...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#Andreea, #caiac, #Cluj, #Gheorgheni, #lac, #vasle, #copii , #eveniment