UPDATE VIDEO Perchezitii intr-un dosar legat de cumpararea de catre UNIFARM a peste un milion de masti neconforme

Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 14:32
7249 citiri
UPDATE VIDEO Perchezitii intr-un dosar legat de cumpararea de catre UNIFARM a peste un milion de masti neconforme
Perchezitii intr-un nou dosar privind achizitia de materiale medicale/FOTO: Politia Romana/Facebook

Mai multe perchezezitii se defasoara, la aceasta ora, intr-un mega dosar in care sunt verificate modurile in care au fost achizitionate masti medicale.

UPDATE 14.20 Administratorul unei firme, dar si societatea comerciala condusa de acesta sunt urmariti penal pentru inselaciune, fiind acuzati ca in primavara anului trecut au incheiat un contract prin care se obligau sa livreze masti medicale catre Unifarm, insa au livrat masti de proasta calitate, in cantitate mult mai mica decat cea contractata. Mastile, pentru care a fost emisa si o alerta la nivel european, au ajuns la personalul medical din spitale COVID-19.

Conform procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, care instrumenteaza acest caz, faptele s-au produs la scurt timp dupa ce s-a constatat aparitia virusului SARS-CoV-2 in Romania.

"In perioada 24.03.2020 - 10.04.2020 o persoana fizica, in calitate de administrator al societatii comerciale, a indus in eroare persoana vatamata CN UNIFARM SA cu ocazia prezentarii ofertei, incheierii si executarii unui contract prin prezentarea ca adevarat a faptului ca societatea comerciala dispune de 3.000.000 de masti medicale marca Shengguang Instrument Cp Ltd. cu o eficienta ridicata de filtrare, pe care le va pune la dispozitia

persoanei vatamate cu toate ca in realitate suspectii nu aveau disponibile masti medicale, iar 1.200.000 de masti livrate la data de 10.0.2020 erau masti de protectie marca Daddy Baby, ci capacitate de filtrare scazuta, cu privire la care a fost introdusa ulterior o alerta la nivel european - folosirea acestora prezint risc pentru sanatate, deoarece o cantitate excesiva de particule sau microorganisme poate trece prin masca, sporind riscul de infectie", au constatat procurorii conform News.ro.

Anchetatorii au retinut totodata ca prin aceste fapte a fost cauzat "un prejudiciu material ridicat" si a fost pusa in pericol sanatatea cadrelor medicale, intrucat mastile de proasta calitate au fost trimise de Unifarm in spitalele de urgenta care ingrijeau pacienti infectati cu noul coronavirus.

UPDATE 12.06. Amalia Cristea a fost adusa la audieri la politie si urmeaza sa fie adus si fostul director al Unifarm.

UPDATE. 09.00 Urmeaza sa fie adusa la audieri si Amalia Cristea, reprezentanta firmei importatoare de masti.

Si Adrian Ionel, fostul director al Unifarm, urmeaza sa fie adus la politie, insa el va fi audiat in calitate de martor.

Dezvaluiri din dosarul spagii la Unifarm. Cum a ajuns un turc care comercializa fasole sa vanda echipamente medicale statului roman: "Ori facem bani, ori mancam seminte"

Masti cu aspect de pampers

Unifarm a recunoscut ca 1,2 milioane de masti periculoase produse in China au ajuns in spitalele din Romania, scrie Libertatea. Afacerea acostat cinci milioane de dolari.

Care a fost rolul fiecarui afacerist in acest caz- Dosarul sefului Unifarm, acuzat de o spaga de 760.000 de euro. Cine sunt cetatenii straini care au recunoscut coruptia la DNA

113 spitale din Romania au primit mastile cumparate de o firma chinezeasca de pampersi, numita Daddy Baby. Pana acum au fost retrase o cantitate importanta de masti insa ar mai fi ramas inca peste 34.000 de astfel de produse sanitare.

Acestea sunt retrase pe masura ce spitalele anunta ca au reusit sa le stranga.

Diferentele dintre mastile conforme si acestea, au fost vazute chiar de medici. Acestia s-au arata surprinsi ca seamana mai mult cu niste pampersi.

"Sunt total diferite de mastile FFP2 pe care le-am mai cumparat", a explicat un medic dintr-un spital de urgenta din Ardeal, potrivit Libertatea.

RISE Project: Cum a ajuns comisarul Pepy, judecat pentru coruptie si trafic de droguri, sa lipeasca etichete pe mastile teapa din dosarul "Unifarm"

Se pare ca aceste masti ii protejeaza pe medici mai putit decat cele albastre folosite pe strada.

Legatura dintre importatorul mastilor neconforme si Adrian Streinu Cercel

Din portofoliul companiei Ducos Trading SRL fac parte spitale bucurestene, precum Universitar, Marius Nasta, Colentina, Bagdasar-Arseni si spitale judetene din tara.

Cei doi proprietari, cu cate 50% fiecare, sunt Jan Ionica si Ion Berciu, un personaj care ar fi partener de afaceri intr-un offshore cipriot cu Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Bals.

Incendiul de la "Matei Bals". Fostul manager Adrian Streinu Cercel: "Instalatiile au fost verificate recent"

Stirea initiala

Politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice fac miercuri dimineata, 3 februarie, cinci perchezitii domiciliare in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov, intr-un dosar penal aflat in supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, in care se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de inselaciune, abuz in serviciu si fals in declaratii, toate in legatura cu achizitionarea de catre o companie nationala de masti medicale in perioada starii de urgenta.

Politistii cerceteaza achizitionarea de catre UNIFARM, in perioada martie-aprilie 2020, a 1,2 milioane de masti de protectie de la o societate comerciala.

Mastile au fost distribuite in spitale de pe intreg teritoriul Romaniei, ulterior fiind retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical, conform surselor. In plus, la nivel european a fost emisa o alerta cu privire la respectivele masti din cauza capacitatii reduse de filtrare.

"La aceasta ora, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice efectueaza 5 perchezitii domiciliare, in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov, intr-un dosar penal aflat in supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, in care se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de inselaciune, abuz in serviciu si fals in declaratii, toate in legatura cu achizitionarea de catre o companie nationala de masti medicale in perioada starii de urgenta.

In acelasi timp, se va pune in aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane.

Persoana in cauza va fi condusa la sediul unitatii de politie, in vederea aducerii la cunostinta a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale si audierii acesteia, pentru clarificarea situatiei de fapt.

La actiune, participa politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, sprijiniti de luptatorii Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale si de specialisti din cadrul Institutului National de Criminalistica", se arata in comunicatul Politiei Romane.

Cum au aparut in Romania afaceristii avizi de imbogatire rapida din contracte cu Unifarm

Pe fondul cererii ridicate pentru echipamente medicale de protectie din primavara anului 2020 au aparut persoane interesate sa speculeze aceasta situatie, transformand-o intr-o afacere banoasa. Lipsa unei verigi intre oamenii de afaceri si banii statului au creat cadrul propice aparitiei "indispensabilului traficant de influenta".

Explicatiile sunt facute de procurorii DNA, in cel mai recent rechizitoriu care vizeaza acuzatii de trafic de influenta pentru interventii pe langa sefii Unifarm.

Este vorba de cazul presedintelui ALDE Campia Turzii, Avram Marius Gal, care a fost trimis in judecata miercuri, 14 octombrie, de procurorii DNA, pentru acuzatia de trafic de influenta, fapte facute in calitate de consilier in Parlamentul Romaniei. Potrivit anchetatorilor, el ar fi pretins 600.000 de lei pentru interventii la sefii Unifarm, pentru achizitia de echipamente de protectie. este vorba de fapte care ar fi avut loc in perioada martie-mai 2020.

Goana dupa echipamente

In preambului rechizitoriului, DNA arata ca in lipsa unor echipamente specializate de protectie pentru personalul medical si pentru efectuarea transportului izolat al persoanelor afectate, Guvernul Romaniei a emis OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei.

Printre echipamentele necesare au fost incluse combinezoanele, inclusiv cu gluga si protectie incaltaminte si mastile de protectie de tip FFP2 sau FFP3.

In acest context, CN Unifarm SA a fost desemnata, alaturi de alte institutii publice, sa efectueze achizitii de astfel de echipamente de protectie. Avand in vedere cererea ridicata pentru echipamentele de protectie, au aparut persoane interesate sa speculeze aceasta situatie, transformand-o intr-o afacere, mai explica DNA.

"Corelativ ideii de a vinde echipamente de protectie, coroborat cu faptul ca la acel moment doar institutiile implicate direct in combaterea noului Coronavirus achizitionau cantitati foarte mari de astfel de echipamente medicale, a aparut necesitatea identificarii unor parghii de acces la decidentii implicati in aceste proceduri", acuza DNA.

Potrivit procurorilor, acest fapt s-a suprapus peste lipsa oricaror proceduri de achizitie care trebuiau urmate de catre CN Unifarm SA, o companie a statului roman, implicata in aceasta activitate.

Astfel, a fost creat cadrul propice aparitiei "indispensabilului traficant de influenta", care, in schimbul obtinerii unui folos material, promite ca intervine pe langa functionarii decidenti, cunoscuti in alte imprejurari personale sau profesionale, pentru atribuirea contractelor de achizitie, acreditand ideea ca fara aceste interventii castigarea unui contract de acest gen nu ar fi posibila, precum si persoanele interesate sa dea curs unor astfel de solicitari.

Primul dosar: seful Unifarm

Cazul lui Avram Marius Gal este al doilea dosar realizat de DNA care privesc achizitiile de la Unifarm. La inceputul lunii octombrie, fostul director al Unifarm Adrian Ionel a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la trafic de influenta, instigare la fals intelectual, folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane, in dosarul in care ar fi pretins 760.000 de euro intermediarului unei firme pentru a atribui un contract de furnizare de masti si combinezoane.

Alaturi de el a fost tirmisa in judecata si Daniela Lizica Radu, fost sef serviciu comercial al CN Unifarm SA. alti trei inculpati in dosar - intermediarul si doi reprezentanti ai firmei - au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#perchezitii, #unifarm, #coruptie Romania, #pandemie coronavirus Romania, #achizitie masti , #perchezitii