VIDEO. Imagini cutremuratoare. Cum a secat un lac de peste 850 de hectare din judetul Constanta, aflat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Marti, 11 August 2020, ora 19:51
19778 citiri
VIDEO. Imagini cutremuratoare. Cum a secat un lac de peste 850 de hectare din judetul Constanta, aflat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
Lacul Nuntasi din Dobrogea, secat complet FOTO: Captura Facebook/ Bogdan Bola

Un lac de peste 850 de hectare din judetul Constanta, aflat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, a secat iar flora si fauna din zona au fost afectate. Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral (ABADL) sustine ca lacul Nuntasi nu ar fi secat complet daca erau decolmatate canalele care asigura tranzitarea apei in alte doua lacuri si acesta.

Directorul ABADL, Bogdan Bola, a postat pe pagina sa de Facebook date despre secarea acestui lac.

"Asa arata acum lacul Nuntasi din Dobrogea, care avea o suprafata totala de 851 de hectare de luciu de apa. Astazi, in mai putin de doua luni, este secat in proportie de 95%...Lacul Nuntasi se afla in administrarea Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD), precum si lacurile adiacente - Sinoe si Histria. ARBDD se ocupa de ingrijirea si exploatarea in conditii normale a acestor lacuri. Conditiile climatice semiaride determina o evaporatie mai ridicata, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apa dulce, a dus la acumularea de saruri, cu calitati balneo-terapeutice", a afirmat Bogdan Bola.

Cum a secat lacul Nuntasi

Seful ABADL a precizat ca Primaria Istria a notificat Prefectura Constanta cu privire la secarea aproape in totalitate a lacului Nuntasi. Bola a mentionat ca specialistii ABADL monitorizeaza periodic lacul Nuntasi privind calitatea apei si potentialul ecologic pentru Comisia Europeana pentru a se cunoaste evolutia lui de la an la an, iar ultima monitorizare a avut loc in aprilie 2020.

"Mentionez faptul ca acest fenomen extrem a avut ca factor si diferenta de nivel dintre lacul Nuntasi si lacul Histria.

Mergand pe teren, am observat ca au fost dezafectate stavilele pe canalul de legatura dintre cele doua lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele. (...)

Fenomenul s-a mai manifestat partial in anii trecuti, insa este pentru prima data cand lacul Nuntasi a secat complet.

Astfel, fauna si flora din zona au fost afectate in mare parte, insa prin masurile pe care le-am putea intreprinde ne vor permite sa sprijinim refacerea ecosistemului", a explicat directorul ABADL.

El a spus ca miercuri va avea loc o intalnire cu reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, administratorul lacului, si ai Primariei Istria. Bola a afirmat ca ABADL poate actiona doar daca cei de la Rezervatie vor solicita acest lucru.

"In cazul in care ni se va solicita si dupa discutiile cu colegii mei, ne vom putea organiza eficient si vom putea actiona pe lac chiar in decursul acestei saptamani. Eforturile noastre vor fi conditionate insa de fenomenele meteo - seceta hidrologica. Speram doar ca in perioada de toamna si iarna, vremea din Dobrogea sa fie bogata in precipitatii. Planul nostru este simplu: ABADL va trebui sa intervina de urgenta pentru decolmatarea canalelor care asigura sectiunea de tranzitare a apei intre lacurile Sinoe, Histria si pana la Nuntasi. Din pacate, o monitorizare constanta a acestor lacuri si intretinerea canalelor de legatura dintre ele ar fi putut evita aceasta secare completa", a mai afirmat Bogdan Bola.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Bogdan Bola, #lacul nuntasi, #apele romane, #lac secat, #Rezervatia Biosferei Delta Dunarii , #eveniment