Victor Alistar, membru in CSM, trece in tabara celor care critica noua ordonanta de urgenta pe justitie

Vineri, 22 Februarie 2019, ora 20:30
10221 citiri
Victor Alistar, membru in CSM, trece in tabara celor care critica noua ordonanta de urgenta pe justitie
Foto: captura video Privesc.eu

Victor Alistar, unul dintre cei doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a transmis vineri seara un comunicat de presa in care critica o parte dintre prevederile ordonantei de urgenta 7/2019 prin care Tudorel Toader a modificat legile justitiei.

In comunicatul publicat pe site-ul CSM si semnat de Alistar ca "reprezentantul societatii civile in CSM", acesta subliniaza inca de la inceput ca OUG 7 "aduce semnificative regrese fata de legile justitiei adoptate in Parlamentul Romaniei afectand astfel unele dintre cele mai importante castiguri aduse de aceste legi, in special separatia carierelor in cadrul magistraturii ceruta chiar de judecatorii din tara pentru intarirea independentei justitiei".

El mai critica lipsa urgentei pentru adoptarea acestui act normativ si comenteza pe larg cateva dintre aspectele cele mai controversate, indelung contestate in ultimele zile si de asociatiile de judecatori si procurori, precum si de specialistii in drept.

Victor Alistar isi incheie analiza OUG 7 cu o serie de "concluzii si recomandari", cerand Guvernului sa lanseze consultari cu asociatiile profesionale si cu CSM pentru "initierea de urgenta a masurilor de corectare a prevederilor inacceptabile", propunand chiar o ordonanta de urgenta in acest sens.

In plus, el reclama faptul ca nu a avut cunostinta despre textul ordonantei decat in sedinta din 19 februarie, neexistand o dezbatere publica prealabila. Totodata, el ii cere ministrului Justitiei sa explice opiniei publice si Parlamentului "de ce schimba unele dintre principiile statuate in legile justitiei, cum ar fi separarea carierelor".

Victor Alistar a fost votat de Senat ca unul dintre cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM in septembrie 2017, alaturi de Romeo Chelariu.

Director executiv la Transparency International Romania, Alistar s-a remarcat printr-o serie de pozitii publice in favoarea modificarilor controversate sustinute de PSD-ALDE la legile justitiei si, la un moment dat, a participat chiar la o sedinta a comisiei Iordache (foto), in care a promovat anumite amendamente. CSM a precizat atunci pentru Ziare.com ca Alistar nu avea mandat din partea Consiliului asa ca nu putea sa isi exprime decat opinii personale care au fost totusi luate in considerare de parlamentarii PSD-ALDE.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Alistar critica ordonanta justitie Toader , #justitie