Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Al treilea val ameninta sa fie "cel mai rau"

Joi, 24 Iunie 2021, ora 18:51
3881 citiri
Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Al treilea val ameninta sa fie "cel mai rau"
Pacientul este la terapie intensiva FOTO Unsplash.com

Specialistii avertizeaza ca al treilea val de cazuri de Covid-19 se raspandeste mai rapid in Africa si afecteaza si mai mult un continent confruntat cu lipsa de vaccinuri. Avertismentul a fost dat joi de biroul regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), scrie AFP.

In Africa, "al treilea val ia viteza, se propaga mai rapid, loveste mai puternic", a declarat dr. Matshidiso Moeti, directoarea regionala a OMS pentru Africa.

"Cu o crestere rapida a numarului de cazuri si de raporturi din ce in ce mai multe de boli grave, cel mai recent val ameninta sa fie cel mai grav din Africa", a avertizat ea intr-o conferinta de presa online.

Potrivit OMS, cazurile de Covid-19 au crescut in cinci saptamani consecutive de la debutul celui de-al treilea val pe 3 mai 2021.

Pe 20 iunie - a 48-a zi de la inceputul celui de-al treilea val - Africa a inregistrat in jur de 474.000 de noi cazuri, adica o crestere de 21% fata de primele 48 de zile in al doilea val.

"La rata actuala a infectiei, se preconizeaza ca focarul actual il va depasi pe cel anterior pana la inceputul lunii iulie", potrivit OMS.

Conform organizatiei Natiunilor Unite, pandemia a revenit in 12 tari africane. O conbinatie de factori alimenteaza acest nou val de contaminari, in special o respectare precara a masurilor de sanatate publica, o interactiune sociala importanta, precum si raspandirea variantelor.

In Republica Democrata Congo (RDC) si in Uganda, in jur de 77% si 97% dintre cazurile diagnosticate sunt legate de varianta Delta (indiana).

Aceasta varianta, identificata pentru prima data in India, a fost semnalata in 14 tari africane, a adaugat OMS.

Cresterea cazurilor de Covid-19 in Africa apare pe masura ce lipsa vaccinurilor persista pe continent, unde doar "putin peste 1% din populatia africana a fost complet vaccinata", potrivit OMS.

"Lipsa de vaccinuri prelungeste deja durerea din cauza Covid-19 in Africa", "noi avem nevoie de o solidaritate internationala" pentru a face fata pandemiei, a spus dr. Moeti.

In numeroase tari africane, neincrederea in vaccinurile anti-Covid ramane puternica.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Africa, #coronavirus, #OMS coronavirus , #coronavirus