Valeriu Gheorghita nu exclude riscul revenirii la o situatie grava. "Acesta scade daca un numar cat mai mare de persoane se vaccineaza"

Sambata, 15 Mai 2021, ora 12:29
Autor: Alina Toma
Valeriu Gheorghita nu exclude riscul revenirii la o situatie grava. "Acesta scade daca un numar cat mai mare de persoane se vaccineaza"
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare contra COVID-19 FOTO Facebook

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita, participa, sambata, la maratonul de imunizare care a debutat in urma cu o saptamana la Castelul Bran si care are loc si in acest week-end si la sfarsitul viitoarelor doua saptamani. Medicul vaccineaza turistii care se afla la munte si care au mers la castel pentru a primi serul. "Cred ca situatia intra intr-o perioda de control din punct de vedere epidemiologic.

Este important, repet, sa mentinem acest control, pandemia nu a trecut si oricand putem sa avem derapaje daca nu suntem atenti la masuri, la respectarea lor. Ceea ce mi se pare foarte important si cred ca acest mesaj trebuie inteles, ca da, suntem intr-o situatie buna din punct de vedere epidemiologic, dar trebuie sa o mentinem si sa o consolidam. Cum facem asta? Prin vaccinare, bineinteles", a declarat Valeriu Gherrghita la sosirea la Bran.

Prezent sambata la Castelul Bran, unde are loc a doua etapa a maratonului special de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita participa, alaturi de echipa medicala mobila, la vaccinarea turistilor care au ales sa se imunizeze la castel.

"Cred ca relaxarile anuntate si care, iata, incep chiar de astazi, reprezinta un pas concret catre normalitate, este un pas asteptat de toata lumea si arata eficienta masurilor, atat a celor de preventie, a celor nefarmaceutice, cat si eficienta vaccinarii. Insa este important sa consolidam aceasta evolutie favorabila din punct de vedere al pandemiei, sa avem predictibilitate si stabilitate pe termen lung incat progresiv sa putem ridica si alte restrictii si sa nu mai stam cu teama ca ne intoarcem iarasi de la punctul zero, ca ne lovi iarasi de o crestere a numarului de cazuri si de un sistem medical care ajunge la o capacitate maximala.

Este momentul sa constientizam cu totii importanta vaccinarii ca masura care ne asigura pe termen lung stabilitate din punct de vedere epidemiologic si ne odfera o siguranta mai mare noupa, comunitatilor noastre si tarii in general", a afirmat Valeriu Gheorghita la Bran.

Intrebat daca exista riscul revenirii la o situatie grava din punct de vedere epidemiologic in urma masurilor de relaxare a unor restrictii, Gheorghita a raspuns ca acest risc scade daca un numar cat mai mare de persoane se vaccineaza.

"Cu siguranta, orice masura de relaxare asociaza, prin interactiunea crescuta dintre persoane, un risc mai mare de transmitere a infectiei, insa atat timp cat numarul persoanelor receptive, susceptibile la infectie se reduce fie prin vaccinare - cel mai important - fie cei care au trecut eventual prin infectie, riscul de recadere din punct de vedere epidemiologic scade.

Eu, personal, nu ma astept ca dupa aceasta perioada de 1 mai sa inregistram o crestere semnificativa a numarului de cazuri, cred ca situatia intra intr-o perioda de control din punct de vedere epidemiologic. Este important, repet, sa mentinem acest control, pandemia nu a trecut si oricand putem sa avem derapaje daca nu suntem atenti la masuri, la respectarea lor. Ceea ce mi se pare foarte important si cred ca acest mesaj trebuie inteles, ca da, suntem intr-o situatie buna din punct de vedere epidemiologic, dar trebuie sa o mentinem si sa o consolidam. Cum facem asta? Prin vaccinare, bineinteles", a adaugat medicul.

Gheorghitaa a transmis un apel catre primari, in special catre cei din localitatile rurale, de a sprijini campania de vaccinare, sustinand ca acestia "cunosc mai bine realitatea de la fata locului".
Maratonul de vaccinare de la Castelul Bran a debutat la finalul spaptamanii trecute si continua, find programate patru week-end-uri in care turistii se pot imuniza.

 Articol citit de 1716 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  CARCOTASUL
  15.05.2021, 14:37
  "nu exclude" inseamna
  ca stie precis ca chiar asta se va intampla... din cauza grabei motivata economic si politic de a se adopta, oficial, masuri de relaxare mult mai devreme decat ar permite conditiile reale. Probabil ca toti oficialii nostri se bazeaza pe numarul mare de paturi "covid" eliberate in ultima vreme si pe faptul ca ei si familiile / partizanii mafioti cu care conlucreaza au fost deja vaccinati integral. Asa ne trebuie ! Noi i-am pus in fruntea bucatelor !
  Tot-la-vale
  15.05.2021, 14:33
  „Specialsitul” lui peste
  zis si papagalul cu epoleti nu exclude... un habarnist trambitzas, arivist, devenit vedeta tv, si o mediocritate profesionala care isi da importanță, fiind preluat de copistii media jalnici și aseviti, slugi care isi castigă solda de la pitar
  Makro
  15.05.2021, 17:47
  Iar ai
  scăpat prin curte? De unde atata puroi pe tine pentru cineva pe care l-ai văzut numa la televizor? Mai ai ficat? S-ar zice că ești un apevist acru ieșit la pensie după o viață petrecută ascultand ordinele altora și acu ai scăpat in jir.
  Sebulba
  15.05.2021, 12:42
  Disperare maxima in randul martorilor lui Covid!
  Rata de infectare scade natural. Campania de vaccinare nu conteaza mai deloc! Insa presiunea pe vaccinare creste,dearece odata ce te-ai vaccinat, sistemul tau imunitar a fost predat si va fi dependent pe viata de vaccinurile/medicamentele big farma. Dovada este ca vaccinurile trebuie repate minim odata pe an.
  Sper sa nu am dreptate si doresc sanatate maxima tuturor ce se vaccineaza! Peace!
  CARCOTASUL
  15.05.2021, 14:38
  este cea mai mare prostie
  pe care am auzit-o de la potopul lui Noe incoace !
  Makro
  15.05.2021, 13:45
  Și toate
  vaccinurile și serurile pe care de zeci de ani omenirea le folosește unde au dus? Speranța de viață crește an de an, boli care făceau prăpăd au fost aproape eradicate, pe vremea lu' ciuruitu' nimeni nu mai maraia impotriva vaccinării. Chiar crede cineva că industria farma și-ar risca profiturile actuale și viitoare prin micșorarea bazinului de clienți? Că au fost dezvoltate la foc automat, că poate ai fost arse etape - da. Mai sunt vreo doi pe-aici pentru care timpul trece diferit in urss față de restul lumii, ăia au avut cațiva ani in plus.
  giorgica.soros
  15.05.2021, 13:42
  Martorii lui Şoşoacă
  Dupa expertiza ta in materie de virusologie ma face sa cred ca ai fost coleg de banca cu berger Jupille.
  Precis evreii si englezii s-au imunizat natural?
  Comentariu inadecvat