Valeriu Gheorghiță: "Se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor". Cifra infectărilor pe care o estimează pentru septembrie

Joi, 22 Iulie 2021, ora 15:533178 citiri
Valeriu Gheorghiță: "Se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor". Cifra infectărilor pe care o estimează pentru septembrie
Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creștem numărul de persoane vaccinate, crede Gheorghiță FOTO Facebook/ Valeriu Gheorghita

Numărul cazurilor de COVID a început să crească de două săptămâni, mai ales în rândul tinerilor, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Medicul avertizează că numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni.


„În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a spus Gheorghiță pentru digi24.

„Pe lângă această creștere lentă, pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială. În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”, a adăugat el.

„Sunt județe, inclusiv Municipiul București, unde rata de imunizare colectivă este peste 60%. Cu toate acestea, avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată, ceea ce ne expune unui risc crescut de îmbolnăviri și de a dezvolta forme severe și de decese”, a mai spus medicul.

La câte cazuri zilnice se poate ajunge în septembrie

Se estimează chiar peste 1.500 de cazuri raportate în fiecare zi, însă acest lucru depinde foarte mult de numărul de persoane care vor fi imunizate până la acel moment. Și aici, când vorbim de imunizare, ne referim la vaccinare”.

„Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creștem numărul de persoane vaccinate, să recuperăm din acest deficit, însă toate aceste lucruri țin de noi. Ține de fiecare, așa cum își estimează riscul de îmbolnăvire, însă în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, trebuie să luăm în calcul nu doar protejarea sănătății noastre, ci și a celor din jurul nostru”, a mai spus Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News