Numatoarea inversa catre remediul pentru COVID-19. Specialistii testeaza 40 de vaccinuri pe oameni, peste 90 pe animale, iar 5 sunt deja aprobate pentru folosire limitata

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 15:05
4547 citiri
Numatoarea inversa catre remediul pentru COVID-19. Specialistii testeaza 40 de vaccinuri pe oameni, peste 90 pe animale, iar 5 sunt deja aprobate pentru folosire limitata
Foto: Unsplash

Un vaccin necesita, in mod normal, ani de documentare, de colectare a datelor si de testari pana a ajunge sa fie distribuit, tocmai pentru a exista siguranta ca este eficient si ca nu pune in pericol vietile oamenilor nici in viitorul apropiat, dar nici pe termen lung.

Pandemia de COVID-19 i-a luat pe nepregatite pe oamenii de stiinta si pe toti specialistii din domeniul sanatatii, care lucreaza la foc automat, incercand sa descopere un vaccin contra COVID-19 pana cel tarziu in anul 2021.

Cercetatorii testeaza 27 de vaccinuri aflate in faza unu, 15 in faza doi, 9 in faza trei si alte 5 care sunt deja aprobate pentru utilizarea limitata, potrivit ultimelor date actualizate de New York Times in 18 septembrie. Totusi, in dreptul vaccinurilor aprobate pentru utilizarea pe scara larga, inca apare zero, si nu se stie pentru cat timp.

Rolul vaccinurilor

Vaccinurile salveaza milioane de vieti anual, scopul lor fiind sa antreneze sistemul imunitar pentru a recunoaste si a combate virusurile si bacteriile. Imunizarea previne intre doua si trei milioane de decese in fiecare an, fiind vorba despre boli considerate acum banale, precum gripa, rujeola, difteria, sau tetanosul.

Exista vaccinuri pentru prevenirea a peste 20 de boli care, altfel, ar pune viata in pericol, si se lucreaza cu o viteza fara precedent pentru a face si din COVID-19 o boala care sa poata fi prevenita prin vaccinare, potrivit informatiilor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Scopul vaccinului contra COVID-19

Un vaccin pentru COVID-19 nu inseamna ca un om infectat se va vindeca miraculos, sau ca o persoana vaccinata nu va putea sa intre niciodata in contact cu virusul. Scopul este sa stimuleze sistemul imunitar sa produca anticorpi eficienti impotriva virusului.

Totul a inceput cu descifrarea genomului SARS-CoV-2, in ianuarie, iar primele studii privind siguranta unui vaccin pentru om au inceput tocmai in martie.

27 de vaccinuri au ajuns in faza unu, 15 au ajuns in faza doi, 9 in faza trei, 5 sunt aprobate pentru utilizare limitata si sunt cel putin 92 care inca nu au ajuns in faza clinica, investigatiile desfasurandu-se in continuare pe animale, potrivit datelor din 18 septembrie.

Ce inseamna fiecare faza?

Faza 1 - Oamenii de stiinta administreaza vaccinul unui numar mic de persoane pentru a testa siguranta si dozarea si pentru a primi confirmarea ca, intr-adevar, stimuleaza sistemul imunitar.

Faza 2 - Sunt implicate sute de persoane impartite pe categorii de varsta pentru a descoperi daca vaccinul functioneaza diferit in functie de acest aspect. Se urmaresc in continuare siguranta si capacitatea vaccinului de a stimula sistemul imunitar.

Faza 3 - Participa mii de oameni si se compara cu un grup placebo (adica voluntari carora li se spune ca li se administreaza vaccinul, dar carora li se administreaza altceva, fara sa stie). Specialistii asteapta sa vada cati se infecteaza pentru a-si da seama cat de eficient este vaccinul. Pentru a fi considerat eficient, ar trebui sa protejeze cel putin jumatate dintre persoanele vaccinate. In plus, deja numarul de participanti este suficient de mare pentru a observa posibile efecte secundare adverse.

Aprobare pentru utilizare limitata - China si Rusia au aprobat vaccinuri contra COVID-19 fara sa mai astepte rezultatele studiilor derulate in faza trei. Expertii sustin ca exista riscuri serioase.

Aprobare - Autoritatile de reglementare din fiecare tara analizeaza rezultatele studiilor si decid daca aproba sau nu un vaccin. Intr-o situatie speciala, cum este o pandemie, vaccinul poate primi autorizatie de utilizare de urgenta inainte de a obtine aprobarea oficiala. Chiar daca un vaccin este autorizat, specialistii continua sa monitorizeze persoanele carora le este administrat. Inca nu exista vaccinuri care sa fi ajuns la aceasta faza.

Care sunt vaccinurile care au ajuns cel mai departe?

Exista cinci vaccinuri care sunt aprobate pentru utilizare limitata, care au ajuns in faza trei, dar au trecut mai departe fara sa astepte rezultatele studiilor.

1. CanSino Biologics

Compania chineza CanSino Biologics a dezvoltat un vaccin pe baza unui adenovirus, Ad5, in parteneriat cu Academia de Stiinte Medicale Militare din China. Cercetarea lor a inceput in mai, cand au publicat rezultatele promitatoare ale fazei unu, iar in iulie au raportat ca studiile din faza doi arata ca vaccinul provoaca un raspuns imun puternic. Armata chineza a aprobat vaccinul pe 25 iunie, pentru un an, ca "medicament special necesar".

CanSino Biologics a inceput faza trei in Arabia Saudita, in 9 august, iar apoi a demarat procesul si in Pakistan.

Potrivit datelor colectate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care cuprind o lista cu toate vaccinurile in desfasurare, alaturi de rapoarte pentru fiecare faza, vaccinul CanSino Biologics ar fi finantat de NPO Petrovax, o companie biofarmaceutica din Rusia.

2. Gamaleya Research Institute

Institutul de Cercetare Gamaleya face parte din Ministerul Sanatatii din Rusia si a inceput studiile clinice pentru un vaccin contra COVID-19 in iunie, numit Gam-Covid-Vac. Reprezinta o combinatie intre doua adenovirusuri, Ad5 si Ad26.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a anuntat ca vaccinul a fost aprobat, in 11 august, si ca va fi redenumit Sputnik V, asta inainte de inceperea cercetarilor din faza trei. Expertii au considerat ca este prea riscant, astfel ca anuntul a fost retras, spunand ca aprobarea este un "certificat de inregistrare conditionat", care ar depinde de rezultatele din studiile fazei trei.

Aceste studii, planificate initial incluzand 2.000 de voluntari, au fost extinse la 40.000 de voluntari.

Cercetatorii Gamaleya au publicat rezultatele primelor doua faze in 4 septembrie, care arata ca vaccinul a produs anticorpi si ca are efecte secundare usoare. Intre timp, Rusia a negociat acorduri pentru furnizarea vaccinului catre Brazilia, Mexic si India, potrivit New York Times.

Vaccinul este finantat de Institutul Gamaleya, aflat in subordinea Ministerului Sanatatii.

3. Sinovac Biotech

Sinovac Biotech este o companie privata din China, care testeaza un vaccin numit CoronaVac. Compania a anuntat in iunie ca a incheiat primele doua faze, la care au participat 743 de voluntari, si ca nu au existat efecte adverse severe, fiind generat si un raspuns imun.

Ulterior, Sinovac Biotech a inceput studiile din faza trei in Brazilia, in iulie, si in Indonezia, in august.

Compania a inregistrat, de asemenea, un studiu al vaccinului pentru copii, in 16 septembrie.

Guvernul chinez a acordat vaccinului Sinovac aprobare de urgenta pentru utilizare limitata in iulie, potrivit Reuters. In plus, compania a ajuns la un acord pentru furnizarea a cel putin 40 de milioane de doze catre Indonezia, pana in martie 2021.

In cazul Sinovac Biotech, pentru studiile desfasurate in faza trei, sponsorii sunt Institutul Butantan, din Brazilia, fiind o institutie publica afiliata Secretariatului de Sanatate din Sao Paulo, dar si PT Bio Farma, singurul producator local de vaccinuri din Indonezia.

4. Wuhan Institute of Biological Products

Institutul Wuhan a dezvoltat un vaccin contra COVID-19, pe care compania de stat chineza Sinopharm l-a pus in teste clinice. Primele doua faze au demonstrat ca vaccinul a produs anticorpi, dar ca anumiti voluntari au avut febra si alte efecte secundare.

Faza trei a inceput in Emiratele Arabe Unite, in iulie, si in Peru si in Maroc in august.

Vaccinul a fost aprobat de urgenta pe 14 septembrie, fiind utilizat pentru oamenii care lucreaza in domeniul sanatatii.

5. Sinopharm

Sinopharm mai testeaza un vaccin contra COVID-19, dezvoltat de Institutul pentru Produse Biologice, din Beijing (Beijing Institute of Biological Products).

Faza trei s-a derulat in Emiratele Arabe Unite, unde 5.000 de persoane primesc versiunea Institutului Wuhan, iar alte 5.000 de persoane pe cea a Institutului Beijing.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#vaccinur, #i covid, #faza, #testare, #Voluntari, #siguranta, #eficienta , #coronavirus