STUDIU Vaccinul Pfizer contra COVID-19, eficient in proportie de 85% dupa prima doza

Vineri, 19 Februarie 2021, ora 10:45
3312 citiri
STUDIU Vaccinul Pfizer contra COVID-19, eficient in proportie de 85% dupa prima doza
Vaccinul Pfizer, eficacitate de 85% dupa prima doza FOTO Hepta.ro

Prima doza de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer este eficienta in proportie de 85%, se arata intr-un studiu realizat in randul personalului medical de la un spital israelian, alimentand dezbaterile cu privire la schema recomandata de doua doze, relateaza vineri Reuters.

Constatarile Centrului Medical Sheba arata o eficacitate generala de circa 95% intr-un regim de doua doze efectuate la distanta de 21 de zile in cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer impreuna cu BioNTech.

Studiul Sheba, care urmeaza sa fie publicat in revista medicala The Lancet, vine la o zi dupa ce cercetatorii canadieni au sugerat ca a doua doza de vaccin Pfizer ar trebui amanata avand in vedere nivelul ridicat de protectie oferit de prima doza, ceea ce ar putea creste astfel numarul persoanelor vaccinate.

Cercetarea lor a aratat o eficacitate de 92,6% dupa prima doza de Pfizer, pe baza unei analize a documentelor transmise in decembrie de compania farmaceutica catre Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA. In raspunsul sau, Pfizer a declarat ca schemele de vaccinare alternative nu au fost inca evaluate si ca decizia de a face acest lucru revine autoritatilor sanitare.

Studiul Sheba a aratat ca in randul celor 7.214 de angajati ai spitalului care au primit prima doza in ianuarie, a existat o reducere de 85% a cazurilor simptomatice de COVID-19 in decurs de 15 pana la 28 de zile. Reducerea generala a infectarilor, inclusiv a cazurilor asimptomatice detectate prin testare, a fost de 75%.

Epidemiologul Gili Regev-Yochay de la Centrul Medical Sheba a atras atentia insa ca persoanele studiate in randul personalului medical au fost "in majoritate tinere si sanatoase".

Spre deosebire de studiul clinic Pfizer, "nu avem multi (angajati) cu varsta peste 65 de ani", a declarat ea pentru jurnalisti, subliniind insa ca studiul Sheba a avut loc in timpul unei cresteri a numarului de cazuri de COVID-19 in Israel, care a condus la numeroase internari.

Mai puteti citi:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vaccin pfizer, #vaccin COVID 19, #eficienta, #doza , #coronavirus
Comentarii