Care este riscul ca o persoană vaccinată să transmită infecția cu COVID-19. Gheorghiță: „Se pare ca acest risc este mai mic ca la persoanele nevaccinate”

Marti, 17 August 2021, ora 16:26
2091 citiri
Care este riscul ca o persoană vaccinată să transmită infecția cu COVID-19. Gheorghiță: „Se pare ca acest risc este mai mic ca la persoanele nevaccinate”
Campania de vaccinare FOTO Facebook/ Ro Vaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră că o persoană testată pozitivă are risc să transmită boala, dar că deocamdată nu se ştie dacă acest risc este unul similar sau mai mic, precizând că potrivit datelor actuale pare că acest risc este mai mic.

“Legat de riscul de transmitere, îm momentul de faţă nu se ştie într-adevăr care este riscul de transmitere real de la o persoană vaccinată, care este testată pozitiv, la o persoană nevaccinată. Ştim că există datele care arată că încărcăturile virale atunci când vorbim de infecţia cu varianta Delta sunt similare indiferent de statusul vaccinal, dacă persoana este sau nu este vaccinată. Ceea ce ştim în schimb este că fereastra de contagiozitate este mai scurtă la persoanele vaccinate cu schema completă, practic debarasarea de virus se face mai rapid şi formele clinice de îmbolnăvire sunt mult mai uşoare, practic durata internării este mai scurtă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că există anumite date individuale care arată că persoane vaccinate, confirmate cu varianta Delta, nu au mai transmis virusul.

“Din acest punct de vedere nu sunt în momentul de faţă suficiente date prin care să putem spune că într-adevăr o persoană care este testată pozitiv şi vaccinată complet are aceeaşi rată bazală de reproducere a cazurilor adică 4, 5, 6, 7, 9, aşa cum se întâmplă la persoanele nevaccinate. Şi aici vorbim pe date individuale pe baza cărora nu putem să facem o apreciere pe scară largă, dar sunt deja cazuri de persoane vaccinate, persoane care au fost testate pozitiv, confirmate cu varianta Delta şi nu s-au identificat la contacţi cazuri secundare.

Avem nevoie de o perioadă mai lungă de monitorizare, dar cu siguranţă că o persoană atunci când e testată pozitiv are un risc să transmită, dar comparativ cu cei nevaccinaţi nu ştim dacă este un risc similar sau este mai mic. În opinia noastră, conform datelor actuale se pare ca acest risc este mai mic, dar nu putem afirma cu certitudine acest lucru”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

„Nu ar trebui să fie un val 4 al pandemiei care să pună din nou probleme”

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, consideră că valul patru al pandemiei nu ar trebui să fie unul care să pună probleme din punctul de vedere al severităţii, în ceea ce priveşte spitalizarea pacienţilor, precizând însă că totul depinde de modalitatea în care populaţia respectă nişte măsuri de prevenţie.

Adriana Pistol a fost întrebată marţi, într-o conferinţă de presă, dacă ea crede că valul patru al pandemiei va fi mai rău ca până acum.

“E o întrebare foarte dificilă şi cred că implică foarte multe lucruri. În teorie, în măsura în care va creşte rata de vaccinare, în măsura în care avem deja 40-50% populaţie protejată fie prin vaccinare, fie prin boală, în toate zonele, nu ar trebui să fie un val care să pună din nou probleme din punct de vedere al severităţii, ceea ce implică spitalizare şi aşa mai departe. Dar totul depinde de modalitatea în care şi noi respectăm nişte măsuri pentru că trebuie să vă spun deja se vede efectul litoralului românesc în care nu sunt aplicate şi respectate măsurile. Acolo este cu predilecţie populaţie nevaccinată. (…) Ar trebui să nu fie un val foarte, foarte serios, să fie cu un număr mai mic de cazuri, dar încurajând foarte mult vaccinarea”, a explicat Adriana Pistol.

Marți s-au înregistrat peste 500 de cazuri noi de COVID-19, bilanț care nu a mai fost consemnat din luna mai.

Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Caz neobișnuit, într-o țară europeană. Un pacient a fost infectat cu coronavirus 613 zile, până la moartea sa
Un caz neobișnuit a fost prezentat recent lumii științifice de cercetătorii din Ţările de Jos. Aceștia au raportat cazul unei infectări extrem de prelungite cu COVID-19 la un bărbat care a...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#val patru covid, #pandemie coronavirus Romania, #Valeriu Gheorghita covid, #Covid 19, #Delta, #tulpina delta , #Val patru COVID