Va strica amplasarea scutului antiracheta relatiile cu Rusia? - Sondaj Ziare.com

Joi, 05 Mai 2011, ora 14:15
4221 citiri
Va strica amplasarea scutului antiracheta relatiile cu Rusia? - Sondaj Ziare.com
Foto:Stratfor

Anuntul presedintelui Traian Basescu despre amplasarea unul element al scutului american antiracheta in comuna Deveselu, judetul Olt, a starnit reactia Federatiei Ruse, care s-a aratat nemultumita de aceasta decizie, iar unii oficiali chiar au avertizat ca ar putea exista contramasuri pentru Romania.

Cu toate astea, nu pare deloc clar ca Rusia e hotarata sa ajunga la o confruntare cu Romania si SUA, ci mai curand ca incearca sa obtina avantaje din aceasta situatie, oficialii de la Kremlin chiar aratandu-se dispusi la includerea lor intr-un sistem antiracheta sau alt fel de garantii juridice.

Moscova, iritata

"Militarii specialisti ai Statelor Unite, NATO si Romaniei trebuie sa fie convinsi ca orice masura atrage si contramasuri", a declarat Konstantin Kosacev, presedintele comisiei de Afaceri Externe din Duma de Stat a Rusiei.

Romania si sUA trebuie sa se astepte la contramasuri fata de scutul antiracheta

Mai mult, ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a asemuit scutul antiracheta cu un "cadoul otravit", numindu-l "calul Traian, nu calul troian", in timp ce vicepresedintele Comisiei de aparare din camera inferioara a Parlamentului rus, Mihail Babici, a spus ca afecteaza interesele nationale ale Federatiei Ruse.

Rusii despre scutul antiracheta din Romania: Calul Traian

Cele mai importante ziare si agentii din lume au acordat spatii largi anuntului presedintelui Romaniei, Traian Basescu, referitor la amplasarea unui element al scutului american antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu, din judetul Olt, si reactiei Rusiei la acesta.

Presa straina despre scutul de la Deveselu: Rusii se tem de o baza construita de ei

Agentia de presa AFP scrie chiar ca rusii sunt ingrijorati de construirea acestei baze care a fost construita chiar sub indrumarea Moscovei, cu asistenta de la Moscova si folosita de trupele sovietice pe vremea cand acestea ocupau Romania.

De alfel, primul avion care a aterizat in baza de la Deveselu a fost avionul sovietic Mig-15, care a ajuns acolo in anul 1952, cand Romania se afla puternic sub influenta Uniunii Sovietice, ale carei trupe intrasera pe teritoriul romanesc in 1945 si care aveau sa plece abia in 1957.

Presa rusa a abordat la randul sau subiectul, concentrandu-se pe faptul ca Rusia a cerut SUA "garantii juridice" asupra faptului ca scutul din Romania nu e indreptat impotriva rachetelor rusesti, asa cum scrie Ria Novosti.

Rusii s-au aratat nemultumiti de acest aspect si au aratat ca acest pas a fost luat "fara consideratie" pentru dialogul ruso-american referitor la apararea anti-balistica, pe care spun ca Obama l-a promis in 2009.

Publicatia britanica The Telegraph scrie si ea ca rusii au profitat de ocazie pentru a cere realizarea unei "arhitecturi europene de aparare antiracheta".

Contra scutului sau pentru aranjamente?

Chiar daca si-a manifestat ingrijorarea si a parut amenintatoare la un moment dat, Rusia nu ar trebui sa fie atat de suprinsa, in conditiile in care stia demult de construirea acestui scut, iar el fusese construit intr-o varianta care le convenea mult mai bine fata de precedenta, ca o concesie facuta de presedintele american Obama.

Chiar se teme Rusia de scutul antiracheta din Oltenia?

In primul rand, scutul antiracheta e defensiv. Adica intercepteaza doar rachetele trase asupra Americii si tarilor protejate. Apoi, mai important de atat, interceptoarele de rachete care vor fi amplasate la Deveselu intercepteaza doar doua tipuri de rachete. Cele cu raza scurta sau medie de actiune. Nu le intercepteaza pe cele cu raza lunga de actiune, din care Rusia are cateva mii, dintre care in jur de 2.000 cu focoase nucleare.

Chiar si daca ar fi ingrijorata de impactul asupra eventualelor interceptari de rachete cu raza medie si scurta, Rusia poate depasi cu brio chiar si acest obstacol. Pentru ca scutul antiracheta poate intercepta doar 24 de rachete. Inutil sa spunem ca arsenalul rusesc e de cateva mii de ori mai mare de atat.

Oricum, Rusia a primit mari concesii de la presedintele american Obama, initiatorul politicii de "resetare" a relatiilor cu Moscova. Astfel, acesta a inlocuit planul initial, al lui George W. Bush, in care scutul intercepta rachete cu raza lunga de actiune, iar interceptoarele erau plasate in Polonia, chiar in apropierea granitelor cu Rusia.

Rusia chiar a cerut negocieri pentru scutul antiracheta, vorbind insa despre "scutul european", desi el e american, semn ca se gandeste la extinderea ulterioara a sistemelor antiracheta, poate cu participarea Rusiei sau garantii pentru aceasta.

Rusia este gata sa discute toate propunerile "constructive" referitoare la scutul antiracheta al Europei, a declarat miercuri seful Statului Major al Federatiei Ruse, generalul Nikolai Makarov (foto), dupa reuniunea Consiliului Rusia-NATO care a avut loc la Bruxelles.

Rusia, dispusa le negocieri pe scutul european antiracheta

Securitate maxima sau conflict cu Rusia

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca partea din Romania a scutului antiracheta american va fi gazduita in fosta baza aeriana din Deveselu, judetul Olt, considerand ca astfel Romania va ajunge la cel mai inalt nivel de securitate din istoria sa.

Traian Basescu: Scutul antiracheta va fi in judetul Olt, la Deveselu

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, s-a aratat insa sceptic in privinta acestui lucru, spunand chiar ca statul roman n-ar fi trebuit sa ia aceasta decizie acum, intrucat "ii irita pe rusi", sugerand ca vom suporta consecintele.

Ion Iliescu despre securitatea maxima oferita de scut: Mira-m-as

Ce ar insemna, totusi, un conflict cu Rusia? In principiu, orice de la un razboi diplomatic cu expulzari la majorarea pretului la gaze. Pe care Romania le importa din Rusia si pentru care plateste preturi peste media europeana, pe care cei mai multi analisti le-au considerat efecte ale anilor de relatii reci dintre Moscova si Bucuresti.

Ziare.com va invita la vot. Va strica amplasarea scutului antiracheta relatiile Romaniei cu Rusia?

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#scut relatii Rusia Romania, #aparare antiracheta Rusia Romania, #relatii Rusia , #antiracheta