USR face un apel la solidaritate politica pentru a nu fi modificata Legea antifumat

Marti, 19 Septembrie 2017, ora 12:45
14420 citiri
USR face un apel la solidaritate politica pentru a nu fi modificata Legea antifumat
Foto: Facebook/Uniunea Salvati Romania

Uniunea Salvati Romania face un apel la solidaritate la toti politicienii responsabili sa nu accepte niciun fel de modificari la Legea antifumat care ar putea dauna grav sanatatii publice si care sunt discutate, marti, in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor.

Marti, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Sanatate si Familie se afla proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun.

"Exista diferente politice care despart in mod natural oamenii politici. Fumatul nu trebuie sa fie una dintre acestea, iar legea antifumat nu ar trebui tratata niciodata ca un subiect politic. Cei 42.800 de romani care mor anual din cauza fumatului nu au culoare politica. Fumatul tine de sanatatea fiecaruia dintre noi si de sanatatea societatii in care traim", se arata intr-un comunicat al USR.

USR aminteste ca amendamentele propuse au in vedere ca "fumatorii sa se poata constitui in asociatii sau cluburi de fumatori care pot amenaja spatii speciale destinate exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului" sau eliminarea sintagmei "exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale", deschizand astfel posibilitatea de amenajare a spatiilor de fumat si in alte spatii natural accesibile publicului, precum baruri sau restaurante.

"Aceste amendamente sunt initiate in legislatura trecuta de catre un fost deputat PPDD, astazi senator PNL, domnul Daniel Fenechiu, care s-a remarcat de-a lungul timpului prin declaratiile sale ca un important sustinator al industriei tutunului. Cerem PNL si presedintelui Ludovic Orban o delimitare clara a partidului liberal de aceste amendamente si o retragere a sprijinului politic pentru initiativa in cauza. Speram ca si PSD va respecta declaratii facute de-a lungul timpului de catre presedintele partidului Liviu Dragnea, ministrul Sanatatii Florin Bodog si presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor Florin Buicu. Toti trei s-au declarat clar impotriva oricarei modificari a legii antifumat", se arata in comunicat.

Citeste si Cate amenzi pentru fumat ilegal a dat Politia in Bucuresti

USR precizeaza ca, din nefericire, amendamentele au trecut tacit prin Senatul Romaniei, primind un singur aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice, prezidate de senatorul PSD Eugen Nicolicea.

"Este nevoie de o solidaritate politica inainte de una sociala. Avem responsabilitatea societatii pe care o construim si cerem oamenilor politici, membri ai Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, indiferent de partidul din care fac parte sa respinga ferm si fara echivoc orice incercari de modificare a legii anti-fumat. Totodata, le reamintim colegilor nostri din Comisie ca amendamentele au primit avize negativ de la Guvern, de la Comisia pentru Drepturile Omului si de la Comisia pentru Industrii si Servicii", se mai arata in comunicat.

Vezi si Un an de cand nu se mai fumeaza in spatii publice: O treime dintre romani inca au acest viciu. Cati au renuntat?

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 3 Lucian Judele şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă şi a...
#USR , #Legea antifumat