USR cere ca raportul prezentat de Carmen Dan sa fie desecretizat. Altfel, va ataca in instanta. Ce spune legea despre secretul de serviciu

Luni, 20 August 2018, ora 14:50
USR cere ca raportul prezentat de Carmen Dan sa fie desecretizat. Altfel, va ataca in instanta. Ce spune legea despre secretul de serviciuFoto: Facebook/Carmen Dan

Uniunea Salvati Romania cere declasificarea de urgenta a raportului prezentat de Carmen Dan, in termen de 24 de ore, iar in caz contrar va ataca decizia in instanta. Este vorba de raportul privind violentele din 10 august din Piata Victoriei, prezentat duminica seara de Carmen Dan.

USR arata ca ministrul de Interne ar fi fugit ieri de la conferinta de presa, ca sa nu raspunda la intrebarile jurnalistilor, dar va raspunde la acestea maine, in fata Comisiei de Aparare din Parlament.

USR prezinta 5 intrebari pe care vrea sa le puna ministrului. Acestea vizeaza prezenta lui Carmen Dan la sediul MAI, in seara protestului, cine a dat ordinul de deplasare a trupelor din alte judete spre Bucuresti, daca au existat schimburi de mesaje intre Carmen Dan si cei trei sefi din Jandarmerie: Cazan, Sindile si Paraschiv, dar si cine a decis clasificarea ca secret de serviciu a raportului.

Fostul secretar de stat din MJ, Adrian Baboi Stroe, membru al Platformei Romania 100, a explicat pe Facebook ca Legea nr. 182 din 2002 privind protectia informatiilor clasificate permite desecretizarea unor documente, daca intersul public o cere.

"Unora le place secretizarea. Uneori, contra interesului public", a comentat acesta.

Baboi-Stroe citeaza mai multe prevederi din Legea 182/2002, printre care si articolul 33: Este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea justitiei.

Un alt articol relevant este 20: Orice persoana fizica sau juridica romana poate face contestatie la autoritatile care au clasificat informatia respectiva, impotriva clasificarii informatiilor, duratei pentru care acestea au fost clasificate, precum si impotriva modului in care s-a atribuit un nivel sau altul de secretizare. Contestatia va fi solutionata in conditiile legii contenciosului administrativ.

I.S.

 Articol citit de 5781 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  20.08.2018, 19:49
  ma gigi in tara asta traiesc 20 de milioane de cetateni ! daca fiece
  1 milion,deci 1 milion nu o suta de mui,vrea alceva ce facem,razboi civil ?! nu o suta de mui decid in tara astra oricat ar latra anonin si neautorizat ! organizati-va,faceti-va partid si cuceriti puterea legal,nu terorizand cetatenii pasnici si muncitori ai acestei tari !
  gheu
  21.08.2018, 06:54
  Stimate
  Nu te face analist politic, ca nuai stofa nici de opincar. vezi ca la vara opincutele romanesti cu cureluse ajung din nou la moda
  20.08.2018, 19:46
  statele unite negociaza cu teroristii ?!
  atunci de ce nu urmam exemplu celei mai mari democratii existente ?! asta sunt ashtagistii,niste teroristi necalificati ! ne terorizeaza pe noi,cetatenii cinstiti,care am construit canalul,metroul,centru civic cu casa poporului,combinatele de la galati,hadareni,centralele de la tg.mures ,etc ! ca sa nu mai fiti teroristi,identificati-va,legalizati-va,inregistrati-va si mergeti la vot...alfel teroristi neghiobi scrie pa voi si statu de drept nu negociaza cu neghiobii teroristi !
  gheu
  21.08.2018, 06:51
  Rubencano
  Iar ai primit leafa sa clantani
  MacGigi
  20.08.2018, 18:50
  este de interes public si general de ce 110'000 de cetateni romani
  si din diaspora au fost atacati cugaze, tunuri cu apa si bate de catre niste popotari jandragnerei dezlantzuiti!
  dracnea, te vad!
  carmen dan, te vad!
  cucos, te vad!
  sindrila, te-am vazut si in piata!

  doresc sa stiu de ce persoane onorabile au fost gazate in romania anilor 2018?
  doresc sa cunosc numele responsabililor si care va fi verdictul judecatorilor romani si internationali.
  hello
  20.08.2018, 15:00
  Nu-i slabiti pe derbedei pana nu aflam toate nelegiuirile facute de
  mafiotii psd alde ! Trebuie atacati permanent cu intrebari sa dea raportul catre alegatori nu sa-si faca legi si actiuni menite sa-i pazeasca pe ei, pe mafiotii psd-isti, atunci cand fura banii nostri din taxele platite catre stat !