USR a cerut statistici oficiale privind interceptarile facute de SRI: Surpriza, nu DNA a fost principalul beneficiar

Marti, 12 Martie 2019, ora 14:47
50338 citiri
USR a cerut statistici oficiale privind interceptarile facute de SRI: Surpriza, nu DNA a fost principalul beneficiar
Foto: captura video Facebook/Lucian Stanciu Viziteu

Datele oficiale arata ca afirmatiile liderilor PSD-ALDE conform carora circa 6 milioane de romani au fost interceptati de SRI sunt mincinoase, iar propaganda PSD a denigrat pe nedrept Ministerul Public, procurorii si judecatorii, cu scopul de "a crea confuzie si a-i pacali pe romani", sustine deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru al comisiei de control SRI.

Intr-o conferinta de presa tinuta marti la Palatul Parlamentului, acesta a anuntat ca a cerut date oficiale de la toate parchetele din Romania, cu scopul realizarii unui studiu privind respectarea drepturilor si libertatilor civile.

Lucian Stanciu Viziteu a reamintit ca deputatul PSD Claudiu Manda, presedintele Comisiei de Control SRI, a fost unul dintre cei care au sustinut public ca 6 milioane de romani au fost interceptati, numarul aparand intr-un document oficial al Comisiei SRI.

Insa, din datele primite de la parchete, rezulta ca "propaganda PSD a denigrat pe nedrept Ministerul Public, judecatorii si procurorii", spune Lucian Stanciu Viziteu, remarcand totodata ca, "daca datele ar fi fost corecte, cei din PSD ar fi trebuit sa incerce sa faca ceva pentru a regla lucrurile", fiindca ori Romania era "o dictatura in care o treime din populatie era interceptata", fie era "tara cu cea mai mare infractionalitate".

Prin urmare, USR a cerut date oficiale in ultimele trei luni, intrand intr-un "dialog institutional cu toate parchetele din Romania".

Pana acum s-au primit raspunsuri de la aproape 100 dintre cele 249 de parchete, inclusiv DNA si DIICOT, a precizat deputatul USR.

Conform datelor respective si facand anumite medii, in perioada 2005-2015, numarul persoanelor vizate de mandate de supraveghere tehnica solutionate de procurori si aprobate de judecatori a fost de 266.455 de persoane, adica un numar "de 22 de ori mai mic decat cifra mincinoasa propagata de PSD".

Mai mult, din aceste date preliminare reiese o "surpriza" pentru cei care "au acuzat DNA ca ar abuza de aceasta parghie legala", spune acesta.

"Nu DNA e principalul beneficiar, ci parchetele. Astfel, 188 de parchete au avut mandate care au afectat direct 102.000 persoane. Urmeaza DIICOT - care se ocupa de crima organizata, mafie, terorism - care a solicitat si au fost aprobate tot in jur de 102.000 (circa 40%) ", a spus deputatul USR, subliniind in repetate randuri ca este vorba despre "numarul de persoane vizate de toate mandatele", nu de mandate aprobate.

In ceea ce priveste DNA, a solicitat circa 35.000 de persoane in zece ani, "deci o medie de 3.500 pe an", a spus Lucian Stanciu Viziteu, subliniind inca o data ca toate aceste mandate "au fost aprobate de un judecator".

Tot conform datelor primite, totalul clauzelor penale care au fost de solutionat in cei 10 ani a fost de aproximativ 15 milioane.

"Raportat, ar iesi ca in 1,6% din toate anchetele penale care s-au facut s-au folosit astfel de metode care restrang drepturi si libertati civile", a precizat Lucian Stanciu Viziteu.

Toate datele si raspunsurile primite, precum si studiul realizat sunt publicate pe pagina de Internet a deputatului Lucian Stanciu Viziteu.

Proiect de lege pentru ca Ministerul Public sa publice anual toate datele

Acesta a mai anuntat in conferinta de presa ca saptamana viitoare va depune un proiect de lege prin care va cere completarea art. 79 al Legii 304, astfel incat in raportul anual al Ministerului Public sa se adauge o anexa cu detalii referitoare la interceptari, astfel incat "orice cetatean sa stie cum se folosesc aceste metode de investigare si niciun partid sa nu mai poata pacali cetatenii".

Intrebat de jurnalisti, Lucian Stanciu Viziteu a explicat ca la fel se intampla si in alte state.

"Si in Romania, ca si in SUA, institutiile statului sa publice in fiecare an rapoarte detaliate despre modul cum se folosesc aceste mandate: costuri, cati oameni ajung sa fie pusi sub inculpare etc. Este o statistica simpla, pe care o vor dispune ei in intern. In alte tari exista de zeci de ani", a precizat acesta.

De asemenea, intrebat daca se asteapta ca PSD sa voteze un asemenea proiect de lege, Lucian Stanciu Viziteu a raspuns: "Daca vor cu adevarat sa stie cum functioneaza institutiile statului, nu doar sa minta despre ele, ar trebui sa il sustina".

Deputatul USR i-a acuzat inca o data pe Claudiu Manda si pe colegii sai din PSD-ALDE-UDMR membri in Comisia de Control SRI ca "au blocat un control real" al serviciului secret.

"S-a discutat despre interceptari, dar dl Manda a refuzat sa mergem in vizita la unitatile specializate ale SRI, ca sa intelegem cum se intampla lucrurile in realitate. La fel, a blocat audierea lui Liviu Dragnea incercand sa il protejeze pe cel care acuza astfel de minciuni (...)

In acel raport, ei spun ca estimeaza asa, din stomac, din intuitia lor pesedista, fara sa se bazeze pe niciun document, cu toate ca puteam sa le cerem foarte usor. Abordarea mea si a colegilor mei din USR e una profesionista, am solicitat datele si le vom face pe toate publice.

De ce au facut acest lucru? Pentru a continua sa denigreze sistemul de justitie si sa colporteze alegatiile unor persoane certate cu legea, cum este dl Liviu Dragnea, de doua ori condamnat penal. Ca el sa isi restabileasca, probabil, imaginea de politician, trebuie sa distruga imaginea Justitiei care l-a condamnat.

Dar cel mai grav este ca ajungem ca partidele politice sa foloseaca institutii fundamentale, o comisie a Parlamentului, pentru a propaga astfel de minciuni", a acuzat deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#persoane interceptate mandat SRI, #interceptari DNA SRI , #sri