Ursula von der Leyen indeamna statele din UE sa imparta vaccinul contra COVID-19 cu Ucraina: "Suntem o familie europeana"

Luni, 08 Februarie 2021, ora 15:54
1286 citiri
Ursula von der Leyen indeamna statele din UE sa imparta vaccinul contra COVID-19 cu Ucraina: "Suntem o familie europeana"
Ursula von der Leyen indeamna statele UE sa imparta vaccinul cu Ucraina FOTO Facebook

Presedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen indeamna statele membre UE "sa doneze o parte" a vaccinurilor impotriva covid-19 pe care le detin, dupa ce Ucraina s-a plans ca nu are acces la vaccinuri, relateaza AFP.

"Am cerut statelor noastre membre sa doneze o parte a dozelor lor Ucrainei", a anuntat Ursula von der Leyen intr-o interventie televizata, la o conferinta pe tema pandemiei covid-19 organizata la Kiev.

"UE se afla alaturi de Ucraina", pentru ca "suntem o familie europeana", a dat ea asigurari.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denuntat recent probleme in accesul la vaccin impotriva covid-19 - din cauza concurentei tarilor bogate.

El a indemnat UE sa-si ajute vecinii din Europa de Est sa obtina vaccinuri.

Zelenski a anuntat luni, in conferinta la care participa von der Leyen, ca Kievul negociaza vaccinuri cu Polonia vecina.

Kievul vrea sa-si inceapa campania de vaccinare la jumatatea lui februarie, imediat ce va obtine primul lot de 117.000 de doze de vaccin imporiva covid-19 Pfizer/BioNTech in cadrul programului ONU Covax, prin care acaeasta fosta republica sovietica urmeaza sa primeasca opt misioane de doze.

Ucraina mizeaza, de asemenea, pe 12 milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de grupurile britanic AstraZeneca si american Novavax, produse de catre grupul indian Serum Institute.

Ea vrea sa cumpere intre 1,9 si cinci milioane de doze de vaccin impotriva covid-19 chinezesc Sinovac, in cazul in care se confirma eficienta acestuia.

Zelenski a promis sa se vaccineze "in direct", pentru a "da exemplu", in contextul in care peste jumatate dintre ucraineni, potrivit sondajelor, nu vor sa se vaccineze.

Seful statului ucrainean si-a reiterat refuzul de a recurge la vaccinul rusesc Sputnik V, argumentand prin indoieli cu privire la eficienta acestuia, in pofida publicarii unor concluzii favorabile in revista medicala The lancet.

"Ucrainenii nu sunt cobai umani", a tunat Zelenski.

Una dintre cele mai sarace tari din Europa, Ucraina, care are aproximativ 40 de milioane de locuitori si un sistem de sanatate extrem de subred, a inregistrat pana in prezent aproape 1,2 milioane de contaminari si 24.000 de morti din cauza covid-19.

Ea este teatrul unui conflict armat, in est, intre forte guvernamentale si separatisti prorusi. Moscova a anexat Peninsula ucraineana Crimeea in 2014.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
#Ursula von der Leyen, #Ucraina, #Uniunea Europeana, #vaccin COVID 19 , #coronavirus