Ungaria, la un pas de a atinge pragul de 5 milioane de persoane vaccinate. Tara va renunta la majoritatea restrictiilor

Vineri, 21 Mai 2021, ora 11:35
2350 citiri
Ungaria, la un pas de a atinge pragul de 5 milioane de persoane vaccinate. Tara va renunta la majoritatea restrictiilor
Ungaria va atinge in weekend pragul de 5 milioane de vaccinati FOTO Pixabay

Ungaria va renunta la majoritatea restrictiilor antiepidemice inca in vigoare, inclusiv la cele de circulatie pe timp de noapte si la obligativitatea mastii, de indata ce numarul celor vaccinati va ajunge la 5 milioane in acest weekend, a declarat vineri premierul Viktor Orban, transmit Reuters si MTI.

Pana acum, 4.898.866 de locuitori (din cei aproximativ 10 milioane) au primit cel putin o doza de vaccin si pragul de 5 milioane 'va fi atins cu siguranta in acest weekend', a spus Orban, intr-o interventie la postul public Radio Kossuth.

'Aceasta inseamna ca am invins al treilea val al pandemiei', a afirmat el, adaugand ca a venit vremea sa se spuna 'adio mastilor' in locurile publice.

Ungaria este singura tara din Uniunea Europeana care a aprobat si utilizat vaccinuri din Rusia si China in cantitati mari inainte ca Agentia Europeana a Medicamentului sa le fi examinat sau autorizat, ceea ce i-a permis sa atinga una din cele mai mari rate de vaccinare din UE.

Majoritatea activitatilor industriei de servicii - hoteluri, restaurante, teatre, cinematografe, sali de fitness, de sport - au fost reluate deja.

Dupa atingerea pragului de 5 milioane de vaccinati, se va renunta la restrictiile de circulatie pe timp de noapte si la programul restrans al restaurantelor si magazinelor.

La evenimente private si de familie vor putea fi prezente pana la 50 de persoane, la nunti, maximum 200, iar la celelalte evenimente in aer liber, pana la 500.

La cele organizate in spatii inchise vor avea insa acces doar persoanele care au certificat de vaccinare, a mai precizat Orban.

Economia a avut o scadere de 5% anul trecut, iar Orban, pe care il asteapta alegeri legislative in 2022, a spus ca PIB-ul de anul acesta ar putea chiar sa depaseasca prognoza de 4,3% a guvernului.

El a reiterat ca executivul a decis sa prelungeasca pana la sfarsitul lui august moratoriul asupra platii creditelor bancare - decis in contextul pandemiei -, spre a permite bancilor si guvernului sa continue discutiile si sa pregateasca noile planuri. Persoanele cu venituri mici vor trebuie sprijinite in continuare, a mai spus Orban, fara alte detalii.

Vineri, portalul guvernamental koronavirus.gov.hu a informat ca, in ultimele 24 de ore, 47 de pacienti infectati cu coronavirus, majoritatea varstnici cu comorbiditati, au decedat, si au fost confirmate 657 de cazuri noi de contaminare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Cine e ungurul care a dat lovitura la ATP Țiriac Open. Cea mai mare surpriză a turneului de la București
Turneul de tenis Ţiriac Open (ATP 250), care se desfășoară la Baza Sportivă Năstase/Marica din Capitală, în perioada 15-21 aprilie, a consemnat joi cea mai mare surpriză de până în...
#Ungaria, #vaccin COVID, #restrictii , #coronavirus