Unde ar putea fi amplasat scutul antiracheta in Romania?

Luni, 29 Martie 2010, ora 16:18
4280 citiri
Unde ar putea fi amplasat scutul antiracheta in Romania?

Desi pana in acest moment nu sunt cunoscute, cu exactitate, nici macar locatia viitorului scut, componenta acestuia sau eventualele riscuri pe care si le asuma Romania, sunt cateva locuri in care scutul antiracheta ar putea fi amplasat.

In Dobrogea, despre care se crede ca ar fi zona vizata de americani pentru amplasarea scutului antiracheta, au inceput sa aiba loc mai multe "miscari de trupe", cel putin suspecte, sustin jurnalistii de la Q-Magazine.

In ultimele luni mai multe unitati militare din judetul Constanta au fost reactivate si dotate cu echipamente noi.

Locatia cu cele mai mari sanse sa gazduiasca scutul antiracheta este considerata baza americana de la Mihail Kogalniceanu unde in scurt timp urmeaza sa fie inaugurat oficial un orasel militarizat, ridicat, pe 5 hectare, in urma unei investitii de 48 de milioane de dolari.

Si la poligonul Capu-Midia, tot din judetul Constanta, au inceput sa se agite apele. Aici Ministerul Apararii a anuntat ca va achizitiona tinte pentru tragerile cu artilerie antiaeriana in valoare de aproape 700.000 de lei iar reprezentantii Unitatii Militare 01853, situata in imediata apropiere a obiectivului, au acaparat un perimetru civil aflat in proprietatea comunei constantene Corbu.

Tabara de instructie si poligonul de trageri sol-aer "Gl. Bg. Ion Bungescu" - Capu Midia este o structura specializata in asigurarea facilitatilor necesare antrenarii, executarii si evaluarii tragerilor. Datorita dotarilor de care dispune poligonul, aici pot avea loc trageri cu rachete sol-aer, nava-nava, sol-nava si aer-sol in cadrul unor aplicatii militare.

Cea de-a treia locatie din Dobrogea, care a intrat in carti, pentru instalarea scutului antiracheta este Poligonul de la Babadag, din judetul Tulcea. Potrivit oficialilor militari, poligonul Babadag este unic in Romania in privinta facilitatilor oferite, avand o lungime de 15 kilometri si o latime de opt. Aici se pot antrena toate fortele militare: infanterie, blindate, aviatie si marina si se pot executa trageri cu rachete in conditii de siguranta.

Surse bine informate afirma insa ca americanii s-au aratat, in mai multe randuri, nemultumiti de faptul ca poligonul este situat foarte aproape de mai multe sate din judetul Tulcea, lucru care nu corespunde masurilor de securitate internationala. La un moment dat, s-a vorbit chiar de stramutarea localnicilor, iar in cazul in care componente ale scutului vor fi amplasate aici, cu siguranta se va intampla acest lucru.

Participarea la scutul antiracheta american reprezinta cea mai importanta decizie de securitate militara luata de Romania de la 1989 incoace.

Ce este sistemul antiracheta?

Atunci cand o racheta este lansata de catre unul dintre statele considerate inamice, un radar extraatmosferic o detecteaza si transmite un semnal spre o baza militara dotata cu interceptori. Sistemele de senzori supravegheaza traiectoria rachetei.

Din baza militara sesizata de semnalul satelitului va fi lansata o alta racheta cu rol defensiv a carei traiectorie va fi calculata astfel incat la un moment dat aceasta sa loveasca racheta inamica si sa o distruga inainte ca aceasta sa produca vreo paguba.

Initial, sistemul militar american era gandit ca un radar in Cehia si 10 rachete interceptoare in Polonia, menite sa apere SUA si o parte a Europei de eventualele rachete lansate de Iran. Scutul antiracheta al SUA nu proteja insa flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, din care face parte si Romania.

Inca de la momentul lansarii acestui proiect, Rusia s-a impotrivit vehement amplasarii scutului in ceea ce a definit drept "vecinatatea sa apropiata", motivand ca americanii nu vizeaza Iranul, ci propria sa integritate teritoriala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#scut antiracheta amplasare Romania , #antiracheta
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Una peste alta, româna se vorbeşte stricat, de sus până jos. La televizor auzim tot timpul cuvântul „locaţie”, cu sensul de amplasament, folosit impropriu