Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vaccinul finantat de Bill Gates da rezultate. Ce concluzii au medicii dupa prima faza a studiului clinic

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 16:07
12401 citiri
Vaccinul finantat de Bill Gates da rezultate. Ce concluzii au medicii dupa prima faza a studiului clinic
Bill Gates FOTO Facebook

Vaccinul experimental al companiei CureVac impotriva COVID-19 a generat un raspuns imun la subiecti umani, a anuntat luni, 2 noiembrie, compania germana de biotehnologie care se apropie astfel de debutul testarii pe scara larga in acest an, in contextul in care cursa pentru stoparea pandemiei se incinge, relateaza Reuters.

"Suntem foarte incurajati de datele intermediare de faza I", a declarat directorul executiv Franz-Werner Haas, citat intr-un comunicat.

Firma de biotehnologie se bazeaza pe tehnica asa-numitului ARN messenger (ARNm), la fel ca Moderna, precum si BioNTech si partenerul Pfizer, desi acestia au inceput testele clinice pe scara larga pe subiecti umani la sfarsitul lunii iulie.

CureVac a indicat ca potentialul sau vaccin, cunoscut sub numele de CVnCoV, a fost in general bine tolerat, iar rezultatele au sustinut cu fermitate planurile companiei de a lansa ultima etapa de testare pe subiecti umani inainte de sfarsitul anului.

Compania CureVac, sustinuta de investitorul german in biotehnologie Dietmar Hopp, Fundatia Gates si GlaxoSmithKline, a declarat ca voluntarii au dezvoltat un nivel de anticorpi neutralizanti egal cu cel al persoanelor care s-au vindecat dupa un caz grav de COVID-19.

Pandemia, care a provocat peste 1,2 milioane de decese la nivel mondial, a declansat o cursa pentru dezvoltarea unui vaccin, aproximativ 45 de compusi experimentali fiind testati pe subiecti umani.

AstraZeneca din Marea Britanie, in colaborare cu Universitatea Oxford, se numara de asemenea printre principalii concurenti, rezultatele din ultima faza a studiilor clinice fiind asteptate in acest an, insa vaccinul lor candidat se bazeaza pe un alt virus, nu pe ARNm, cu rol de a livra in organism instructiuni genetice pentru un efect de imunizare.

Anthony Fauci, principalul expert in boli infectioase din Statele Unite, a declarat joi ca primele doze dintr-un vaccin sigur si eficient impotriva coronavirusului vor fi probabil disponibile pentru unii americani cu risc ridicat la sfarsitul lunii decembrie sau inceputul lunii ianuarie.

Sperantele CureVac de a oferi un vaccin la doze mult mai mici in comparatie cu ceilalti concurenti ai sai care se bazeaza pe tehnica ARNm ar putea fi afectate dupa ce a ales cea mai mare concentratie din cinci variante de doze - de la 2 la 12 micrograme pe injectie - pentru studiul sau de faza a III-a.

BioNTech si Pfizer au indicat ca dozele de 30 de micrograme pentru care au optat pentru acest proces in faza inaintata a studiilor clinice au demonstrat anterior ca produc niveluri de anticorpi peste cele inregistrate la persoanele care s-au vindecat dupa contractarea COVID-19.

Moderna care, la fel ca BioNTech, se asteapta sa aiba primele date privind eficacitatea din studiul sau clinic pe scara larga in aceasta luna, testeaza o doza de 100 de micrograme, aceasta dovedindu-se de asemenea ca declanseaza un raspuns imun superior celui observat in cazul pacientilor vindecati.

CureVac, listata la bursa NASDAQ in august, a anuntat ca in studiul sau de faza I s-au inscris pana in prezent 250 de indivizi sanatosi, cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani din Germania si Belgia.

Compania a adaugat ca injectarea a generat si celule T impotriva coronavirusului, un alt indicator esential al unui raspuns imun eficient, insa analizele asupra acestui aspect sunt in curs de desfasurarea.

CureVac a precizat ca efecte secundare au aparut mai ales dupa a doua injectare din cadrul programului cu doua doze si acestea au inclus oboseala, dureri de cap, frisoane, dureri musculare si, intr-o mai mica masura, febra. Aceste simptome "s-au ameliorat rapid, de obicei in 24-48 de ore", a indicat compania.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vaccin, #covid, #raspuns imun , #coronavirus