Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Un sfert de secol de iluzii pierdute (Opinii)

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 08:18
3804 citiri
Un sfert de secol de iluzii pierdute (Opinii)

Ce se mai poate scrie despre Revolutie dupa 25 de ani? Pare ca s-a spus tot si ca nu s-a spus nimic.

Nimeni nu a explicat de ce a fost nevoie sa moara atatia oameni. Nimeni nu a explicat de ce Ion Iliescu nu a fost judecat pentru deciziile de atunci. Nimeni nu a explicat care a fost rolul Uniunii Sovietice.

Sa fim intelesi, nimeni nu a facut-o in mod oficial. Azi, la 25 de ani, cei interesati de aflarea adevarului au o idee despre ce s-a intamplat. Si una buna. De eveniment s-au ocupat multi istorici si jurnalisti din Romania si din strainatate.

Stim despre intelegerea dintre George Bush si Gorbaciov, stim despre faptul ca Ion Iliescu a vrut sa pastreze Romania in sfera de influenta a Uniunii Sovietice. Stim ca s-a tras in oameni dupa ce, in fata Comitetului Central, multimea a strigat "Jos comunismul!" Stim despre ororile generalului Militaru, un pion al serviciilor secrete sovietice care a vrut sa porneasca un conflict intre Armata si Securitate si aproape a reusit.

In toti acesti ani, romanii au primit lectii de la oameni care aveau mainile patate de sange si e greu de crezut ca toti cei vinovati de masacrul din acele zile vor fi pedepsiti.

Societatea romaneasca nu si-a revenit inca de la perfida deturnare a idealurilor celor eliberati de comunism in data de 22 decembrie inspre un "socialism cu fata umana" clamat de Ion Iliescu, "salvatorul" unei natiuni debusolate si inspaimantate artificial.

Nu stiu daca Iliescu va raspunde vreodata pentru faptele si deciziile sale, dar, concret, a sters cu buretele zece ani din istoria Romaniei. Tot acel deceniu tulbure, lipsit de orizont si orice speranta, in care s-a zbatut intreaga natiune, i se datoreaza, zic eu.

Daca vreti, nu cetatenii simpli au pornit Revolutia, ea a fost declansata de altii, dar, la un moment dat, romanii au iesit in strada si au cerut sa fie liberi. In acel moment, Ion Iliescu si acolitii sai ajunsi la putere cu sprijinul lui Gorbaciov au spus ca nu se poate ca ei sa fie cu adevarat liberi. Mai bine sa se multumeasca cu mai putin.

De atunci, din 28 ianuarie 1990, societatea romaneasca e rupta intre cei care-si doresc libertatea cu adevarat si cei care vor sa avem stapani. In acea data a avut loc prima mare manifestatie impotriva FSN si a lui Ion Iliescu. 28 ianuarie marcheaza si prima chemare a minerilor in Bucuresti de catre liderii FSN pentru a ataca partidele istorice.

Revolutia inceputa atunci a continuat zi de zi si nu s-a terminat. Nu inca. Dusmanii democratiei stau la panda si vor aparea de fiecare data cand ceva va merge prost din punct de vedere economic sau politic.

Intotdeauna au pregatit in buzunar o lege a amnistiei, o ordonanta de distrugere a DNA, de ingradire a libertatii cuvantului sau de supraprotectie a parlamentarilor.

Si ca intotdeauna pana acum, in momentul in care pare ca totul e pierdut, acel spirit pe care toti cei care au fost la mitingul din ianuarie 1990 l-au trait, cumva renaste si reuseste sa motiveze tot ce e bun in societate pentru a mai oferi o sansa Romaniei.

Am fost tara cu cea mai sangeroasa trecere de la comunism la capitalism, cu cei mai corupti politicieni, cu cei mai bogati oameni din afaceri cu statul si cu cei mai saraci cetateni din Europa, am fost tara cu cele mai proaste drumuri, cu cei mai iresponsabili guvernanti si cu cea mai bolnava populatie din Europa.

Nu stiu ce mai suntem azi, dar la 25 de ani de la Revolutie stiu ca in fiecare zi va fi la fel de greu pentru a pastra libertatea si sansele la bunastare pentru noi si pentru copiii nostri cum a fost si pana acum.

In acest sfert de secol am inteles ca libertatea unei natiuni se castiga si se pastreaza in fiecare zi, fiind amenintata in fiecare secunda. Sa nu ne facem iluzii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#comemorare revolutie, #Revolutie 1989 , #comunism