Un judecator le da replica sefilor din justitie care cer CSM sa opreasca protestele magistratilor

Luni, 11 Martie 2019, ora 12:00
18681 citiri
Un judecator le da replica sefilor din justitie care cer CSM sa opreasca protestele magistratilor
Foto: captura YouTube / Juridice

Un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, fost vicepresedinte al institutiei, le da o replica usturatoare sefilor de tribunale care s-au delimitat de protestele magistratilor si au cerut CSM sa ia masuri pentru a le pune capat.

Reamintim ca judecatori si procurori din toata tara protesteaza fata de controversata OUG7 si sectia speciala de investigare a magistratilor, cerand oprirea lor. Mai multe manifestari de solidaritate cu magistratii au avut loc si continua sa aiba, in toata tara.

In replica, sefi de instante si parchete, de la tribunale si curti de apel, s-au delimitat de protestele magistratilor fara functii si au cerut CSM sa le opreasca.

Fost vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, judecatorul Amelia Farmathy a postat pe site-ul Juridice.ro sub titlul simbolic "30 de arginti" un amplu comentariu si cateva explicatii cu privire la atitudinea adoptata de sefii de instante si parchete.

"Sa va vorbesc putin despre ce inseamna demnitatea in sfera pierduta a cautarii /reafirmarii reflexelor unor functii de conducere pe care le-am mai vazut/trait pe la inceputul anilor 2000: sa muncesti pana crapi sau iesi la pensie, fara sa cracnesti, sa te simti 'asigurat' ca gandeste altul pentru tine - eventual unii care iti vor susura in ureche ineptii de genul cat de recunoscator trebuie sa te simti ca o structura speciala de ancheta (pe cand un Tribunal Popular 20-20, ca, daca s-a putut in anii 50, de ce nu s-ar putea imagina unul si in viitorul apropiat) a fost special creat sa te investigheze, pardon, sa te protejeze -, sa te arati amabil sau, mai bine, sa lipsesti naibii, de la 'fastuozitatile' de bilant, unde se ivesc doamnele justitiei (uneori si domnii), care o sa va spuna, pe un ton important, cat de bine ati muncit, evident sub atenta coordonare a unora dintre cei care s-au regasit pe lista scurta a... sferelor despre care va vorbeam, sa nu reactionezi, ci sa fii, instinctiv, proactiv doar atunci cand ti se sugereaza sau chiar cere, intr-un cuvant sa te lipesti de scaunul tau 'umil' de jude, caci din jiltul da saf se vede perspectiva, pardon, demnitatea mai bine", a scris Amelia Farmathy.

Fostul vicepresedinte al CAB dezvaluie si cum se fac numirile in functii.

"De ce se intampla asa? Oh, asta e relativ simplu, un sistem de concurs pentru accesul in functii de conducere perfect in aparenta, extrem de criticabil in realitate, pentru ca, prin impunerea unor probe al caror rezultat nu poate fi contestat, se poate elimina, cu maxima si... incontestabila eficienta, nedorita concurenta, dupa cum modalitatea de desemnare a membrilor comisiilor de examinare de pe nu stiu ce liste cu formatori, cu rezultatul ca, in fiecare an, sau, maxim, la interval de vreo 2-3 ani, revezi aceleasi chipuri, in loc ca examinatorii sa fie trasi la sorti dintr-o baza foarte larga, deschide subiectul foarte delicat al unor aprecieri al caror subiectivism - sa ma exprim elegant - ar trebui evitat.

Or, daca subzista si cea mai mica posibilitate de eliminare a concurentei sau aceasta devine irelevanta (adica daca ti se tranteste o nota ridicol de mica la ceea ce este denumit proiect de management, ti-ar trebui nu 10 la scris, ci 12 sau 13), oare nu te gandesti, ipotetic desigur, tu, conducator de destine pe hartie, ca depinzi, la al doilea mandat sau in cariera de conducator in general, de bunavointa celor carora simti nevoia sa le reamintesti ca 'lupti' pentru redarea 'demnitatii' magistraturii?", scrie judecatorul.

Mai mult, Amelia Farmathy are si o intrebare directa pentru contestatarii protestelor: "In cate sedinte intrati, asa, lunar si cate dosare motivati, tot lunar?".

"La fel de multe cu ale colegilor care protesteaza? M-as bucura sa munciti, cu acestia, cot la cot, iar, daca imi veti vorbi despre cat de greu e sa conduci, nu e cazul, se intampla sa stiu cam cat e hartogareala in actul conducerii si cam cat timp pierdut in delegarea sarcinilor catre altii (...)

Iar elefantul pe care vreti sa il leganati, recte CSM-ul, ar trebui sa insface ghioaga demnitatii si sa o puna pe spinarea celor care, in ruptul capului, nu vor sa priceapa cat le e de bine cu sectie de investigare 'proprie' si, in general, cat le e de bine atunci cand li se vorbeste despre bine", mai scrie judecatorul.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#judecator CSM proteste magistrati, #sefi instante parchete proteste magistrati , #proteste magistrati