Un fost deputat risca inchisoarea dupa ce si-a donat averea ca sa nu-i fie confiscata

Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 18:10
6913 citiri
Un fost deputat risca inchisoarea dupa ce si-a donat averea ca sa nu-i fie confiscata
Foto: site Camera Deputatilor

Fostul deputat PSD Ion Dumitru risca sa ajunga in spatele gratiilor pentru ca si-a donat intreaga avere surorii sale la doua saptamani dupa ce a fost condamnat cu suspendare in dosarul Romsilva II. Romsilva sustine ca Ion Dumitru s-a sustras astfel de la plata prejudiciului, asa ca s-a adresat instantei.

In 22 iunie 2013, la doua saptamani dupa ce a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare, Ion Dumitru si-a donat toata averea, mai exact 80 de proprietati imobiliare, surorii sale, scrie Adevarul.

Dumitru fusese acuzat de abuz in serviciu, alaturi de alti trei fosti directori Romsilva, dupa ce institutia pe care o conducea achizitionase un tanc, transformat ulterior in buldozer. Tancul a fost cumparat cu un adaos de 1.744% fata de pretul real. El a fost vopsit in roz si nu a fost folosit niciodata.

Fost deputat PSD condamnat la trei ani de inchisoare

Prejudiciul generat a fost de 1.685.642 de lei. In momentul in care Romsilva a incercat sa-si recupereze banii, s-a constatat ca Ion Dumitru nu mai avea nimic pe numele lui, desi in ultima sa declaratie de avere trecuse nenumarate bunuri, printre care zeci de hectare de teren arabil si padure, dar si intravilane, case de locuit si de vacanta, o hala si o magazie.

In martie 2015, Romsilva a depus sesizare in instanta, cerand revocarea actului de donatie.

"Debitorul Dumitru Ion, cu rea credinta a instrainat prin donatie catre sora acestuia, un numar de 80 de proprietati imobiliare cu scopul de a se sustrage de la executarea silita pornita impotriva lui", se arata in sesizarea Romsilva.

De asemenea, luna aceasta institutia a solicitat si revocarea suspendarii executarii pedepsei lui Ion Dumitru, adica incarcerarea lui.

"Condamnatul nu numai ca nu si-a respectat obligatiile impuse, dar cu rea credinta s-a sustras de la executare prin instrainarea tuturor proprietatilor avute in patrimoniu, motiv care ne determina sa cerem revocarea suspendarii executarii conditionate a pedepsei ce i s-a aplicat", au motivat juristii Romsilva.

In replica, Ion Dumitru a sustinut ca Romsilva a cerut prea tarziu anularea donatiei, pentru ca potrivit normelor Codului Civil sesizarea trebuia depusa in decurs de un an. Mai mult, fostul parlamentar a sustinut ca donatia nu avea nicio legatura cu condamnarea primita.

Curtea Suprema va lua o decizie in acest sens pe 18 noiembrie 2015. Atunci, judecatorii vor decide daca il trimit la inchisoare pe Dumitru si daca anuleaza donatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ion Dumitru PSD condamnat tanc, #Ion Dumitru donatie sora Romsilva , #justitie