Ce consecinte tragice riscam prin relaxarea restrictiilor pentru romanii nevaccinati. "Vor fi morti evitabile"

Luni, 17 Mai 2021, ora 22:45
7476 citiri
Ce consecinte tragice riscam prin relaxarea restrictiilor pentru romanii nevaccinati. "Vor fi morti evitabile"
Milioane de romani n-au fost inca imunizati FOTO Hepta

Razvan Chereches, expert in politici de sanatate publica, considera ca autoritatile statului roman au gresit in momentul in care au ridicat restrictiile pentru toata lumea, nu doar pentru cei vaccinati. Astfel, spune el, dispare in mare masura motivatia de a se vaccina.

Razvan Chereches spune ca "relaxarea pentru toti" e o masura pripita, care va face mai mult rau decat bine. Si asta nu pentru ca nu ar fi trebuit sa se dea unda verde pentru ridicarea unor restrictii, dar acest lucru ar fi trebuit sa fie valabil doar in cazul celor imunizati.

Acum, multi vor considera ca nu mai trebuie sa se vaccineze, iar asta ar putea sa reprezinte o problema serioasa, mai ales ca exista riscul ca din toamna s apara un nou val de infectii. Totodata, pe langa faptul ca exista riscul sa apara din nou multe cazuri, iar unele sa se soldeze si cu morti, se poate ajunge la noi mutatii ale virusului, care va beneficia de un rezervor important pentru a se raspandi.

"Cu cat avem un procent mai mare din populatie vaccinata, cu atat scade probabilitatea de infectie si capacitatea de mutatie a virusului. Virusul sufera mutatii in organismele noastre. Cu cat noi scadem rezerervorul biologic de organisme care pot fi infectate, cu atata scade si posibilitatea de aparitie de tulpini noi si virulente", spune Chercehes.

Ridicarea restrictiilor in localitati, in functie de numarul celor vaccinati

El crede ca nu doar ca ar fi trebuit ridicate restrictii doar pentru cei care s-au vaccinat, dar si ca ar fi fost de dorit ca aceste masuri sa fie luate diferentiat, in functie de rata de vaccinare in fiecare judet si localitate.

"Ar fi trebuit sa dea diferentiat, in functie de judete. Ai un judet care a trecut de 40% rata de vaccinare, ok, poti sa fii fara masca si in exterior si va incurajam pe toti ceilalti sa ajungeti acolo. Invalidezi comportamentul celor care se vaccineaza si le zici ca nu conteaza de fapt. Ca te vaccinezi sau nu, toata lumea beneficiaza", mai spune el.

Razvan Chereches crede ca exista riscul acum ca aceasta campanie sa nu-si atinga scopul, iar Romania sa nu atinga imunitatea de grup. In acest caz, situatia risca sa se complice serios.

"Varianta pesimista este ca o sa ne inecam undeva la un 40% sau chiar mai jos si nu o sa reusim sa crestem nicicum mai sus. Si atunci probabil cine o sa mai vrea o sa se vaccineze si or sa inceteze sa mai raporteze numarul de cazuri. O sa tinem societatea deschisa si o sa avem decese de covid. Vor fi morti evitabile. Cele mai putine cazuri de COVID sunt in Tanzania unde nu testeaza nimic si atunci sunt zero cazuri.

Acolo practic o sa avem doua viteze: cei vaccinati, care or sa fie protejati, si cei nevaccinati care or sa tot faca periodic focare. Inevitabil creste riscul de tulpini noi. La un moment dat si Uniunea Europeana, in momentul in care se calmeaza lucrurile in celelalte tari, va incepe sa discute ok, ce se intampla in tarile in care nu se reuseste nicicum sa creasca ritmul de vaccinare? Si or sa ne traga ei de urechi. Daca a facut ceva pandemia e ca ne-a aratat de ce ar fi nevoie sa avem o politica comuna europeana pe sanatate. Fiecare tara a facut ce a vrut si asta ne-a costat foarte mult acum in pandemie", sustine Chereches.

Urmatoarea provocare

Marile festivaluri de la Cluj si de pe litoral ar putea sa reprezinte o motivatie in plus pentru tineri ca sa se vaccineze, iar autoritatile ar trebui sa aiba in vedere acest lucru.

"La festivaluri, daca ar pune conditia ca doar persoanele vaccinate sau cu test PCR in ultimele 48 de ore, atunci foarte multi ar merge sa se vaccineze", adauga Chereches.

De altfel, imunizarea adolescentilor ar trebui sa fie urmatoarea provocare pentru autoritati, iar festivalurile ar putea sa reprezinte atuuri importante.

"In Romania, speram sa fie aprobata pana la finalul lunii vaccinarea adolescentilor, cred ca e important. Pana in toamna va ajunge sa fie aprobate si vaccinurile pentru copii, intrucat copiii transporta virusurile. E exact ca in perioada dinainte, cand copiii faceau tot felul de viroze la scoala si le aduceau acasa, copiii treceau foarte usor peste ele, dar parintii erau cu rotile in sus doua saptamani, la fel copiii o sa continua sa aduca virozele acasa si unul dintre virusi va fi SARS-CoV-2", considera expertul.

In ce priveste tulpina indiana, care face ravagii in tari ca India si Nepal, ea nu reprezinta in acest moment o amenintare si pentru Romania. Vaccinurile actuale sunt in prezent suficiente, mai spune Razvan Chereches.

"Tulpina indiana este mai infectioasa deca B1.1.7 si varianta britanica. Are mai multe mutatii in zona de proteina tepusa, in zona de atasament, de celulele corpului nostru. Studiile preliminare arata ca vaccinurile continua sa fie active si pe tulpina indiana. E adevarat ca se observa ca anticorpii dati de vaccin au activitate mai redusa in cazul tulpinii indiene, deci nu sunt la fel de eficiente. Probabil ca va fi nevoie in vreo 2-3 ani sa venim cu variante noi de vaccin pentru ca momentan se acopera si continua sa protejeze la simptome severe, internari si decese", e opinia lui Chereches.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#razvan chereches, #guvern, #vaccinare, #autoritati, #covid , #eveniment