Un an de la tragedia aviatica din Apuseni, marcat la locul accidentului

Sambata, 17 Ianuarie 2015, ora 22:41
2983 citiri
Un an de la tragedia aviatica din Apuseni, marcat la locul accidentului
Foto: Adevarul Arhiva

Un parastas de pomenire a victimelor accidentului aviatic produs in 20 ianuarie 2014, in Muntii Apuseni, a avut loc sambata, la implinirea unui an de la tragedie, chiar in locul in care a cazut aeronava, la peste 1.400 de metri altitudine, slujba la care au fost prezenti apropiati ai pilotului Adrian Iovan, printre care si fosta sotie a acestuia, Romanita.

La parastasul de pe Dambul Bumbului, de pe Varful Petreasa, au fost prezenti, alaturi de peste o suta de localnici, si cei trei sateni din Horea care au descoperit epava avionului si victimele accidentului. Slujbe religoase in memoria celor doua victime au mai avut loc pe Varful Petreasa si la 40 de zile, respectiv la sase luni de la producerea tragediei.

Raed Arafat vorbeste despre accidentul din Apuseni, la un an de la tragedie

Pentru a putea asista la slujba religioasa, cei prezenti au fost nevoiti sa strabata o parte din distanta pe jos, prin padure. Din cauza terenului greu accesibil si a zapezii depuse, fosta sotie a pilotului, Romanita Iovan, a renuntat la intentia de a-l duce la locul in care era oficiata slujba religioasa si pe fiul lui Adrian Iovan.

Baiatul i-a dat insa mamei sale o macheta a avionului de tipul celui prabusit in Apuseni, BN 2, realizata de el, pentru a o depune in foisorul de lemn, un 'altar', amenajat la locul tragediei de localnici in vara anului trecut. Alaturi de crucea pe care satenii au ridicat-o aici a doua zi dupa accident, in foisor sunt expuse fotografii cu Aura Ion si Adrian Iovan, precum si unele realizate, de-a lungul vietii, chiar de catre pilot.

La parastas nu au fost prezenti supravietuitorii accidentului si nici rudele Aurei Ion, familia acesteia anuntand insa ca se vor deplasa la Horea in viitorul apropiat. Trei dintre supravietuitori - medicii Sorin Ianceu si Radu Zamfir, insotiti de rude, si copilotul Razvan Petrescu - au revenit in august la locul in care s-a prabusit avionul, prilej cu care au primit, in cadrul unei festivitati organizate in Matisesti si titlul de cetatean de onoare al comunei Horea. Acelasi titlu a fost acordat si celorlalti doi supravietuitori - Valentin Calu si Catalin Pivniceru, autoritatile conferind atunci si titlul de cetatean de onoare post mortem pilotului Adrian Iovan si Aurei Ion.

Accidentul aviatic din Apuseni: La un an de la tragedie, ancheta s-a impotmolit la CIAS

O tragedie care a indoliat tara

Doua persoane au decedat si cinci au fost ranite dupa ce aeronava in care se aflau, de tip BN 2, a cazut, in 20 ianuarie 2014, intr-o zona impadurita din Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine. Cele sapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului si cinci persoane din echipa medicala, se deplasau la Oradea pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant.

Cauza mortii pilotului Adrian Iovan a fost soc traumatic si soc hipotermic, consecinta a unui politraumatism si expunerea la temperaturi scazute. Sublocotenentul Aurelia Ion, in varsta de 23 de ani, a decedat, potrivit specialistilor de la Medicina Legala Alba, ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scazute si tulburari de dinamica respiratorie, consecinta unui traumatism cervico-toracic.

La un an de la accidentul din Apuseni, nicio expertiza nu e gata

Procurorii Sectiei parchetelor militare au audiat pana in prezent in dosarul accidentului aviatic din Apuseni trei parti civile si 206 martori - persoane de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, STS, MApN, Ministerul Sanatatii Publice, ROMATSA, spitalele judetene din Alba, Bihor si Cluj, Spitalul Municipal Beius, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic "Sf. Maria" Bucuresti, Agentia Nationala de Transplant, Scoala Superioara de Aviatie Civila, padurari, salvamontisti, sateni din comunele Horea, Albac, Poiana Horea si Belis.

Deocamdata, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoana, fiind inceputa urmarirea penala in rem pentru savarsirea infractiunilor de neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca, ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#accident aviatic Apuseni ancheta, #parastas accident aviatic apuseni , #Accident avion Apuseni