Un an de cand nu se mai fumeaza in spatii publice: O treime dintre romani inca au acest viciu. Cati au renuntat?

Joi, 08 Iunie 2017, ora 21:14
17984 citiri
Un an de cand nu se mai fumeaza in spatii publice: O treime dintre romani inca au acest viciu. Cati au renuntat?
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ o treime din populatia Romaniei fumeaza, iar cei mai multi fumatori au varste intre 26 si 35 de ani, au venituri mai mari, raportat la restul populatiei si locuiesc in mediul urban.

De asemenea, numarul fumatorilor care fac parte din familii cu copii sub 18 ani este mai mare decat al celor din familii fara copii. Totusi, 83 la suta dintre romani sustin interzicerea fumatului in spatii publice, arata un studiu privind perceptia romanilor asupra politicilor de control a consumului de tutun, realizat la un an de la implementarea legii care interzice fumatul in locurile publice.

Legea este sustinuta chiar si de fumatori, 66 la suta dintre ei fiind de acord cu actul normativ, in timp ce 80 la suta dintre romani considera ca legea antifumat contribuie la cresterea nivelului de constientizare asupra pericolelor reprezentate de fumat.

Conform studiului, 72 la suta dintre romanii intervievati sunt de acord ca legea antifumat faciliteaza oprirea fumatului si previne reinceperea fumatului prin reducerea ocaziilor sociale in care se fumeaza, iar 75% din populatia intervievata este de acord ca in cazul minorilor si tinerilor actul normativ contribuie la prevenirea fumatului.

De asemenea, trei sferturi dintre romani si doua treimi dintre fumatori considera ca legea antifumat contribuie la a face fumatul o activitate mai putin "obisnuita" sau "normala".

Frecventa fumatului este de cel putin un pachet de tigari pe zi (40 la suta dintre fumatori - peste 20 de tigari pe zi), fiind mai mare la fumatorii cu varsta intre 36 si 45 de ani decat la ceilalti.

In medie, barbatii fumeaza mai mult decat femeile (16, respectiv 12 tigari pe zi), consumul de tutun scazand in randul fumatorilor care au studii superioare (12 tigari pe zi).

Dintre nefumatori, aproximativ un sfert (28 la suta) au fost fumatori in trecut, iar 2 la suta dintre fumatori au renuntat la fumat in ultimul an.

Pe cine afecteaza fumatul pasiv

Fumatorii sunt in mare parte de acord ca fumatul pasiv afecteaza sanatatea celor din jur (91 la suta), iar copiii sunt mai afectati de acesta decat adultii (93 la suta). Aproape doua treimi (67 la suta) dintre fumatori considera ca nu este normal sa se fumeze in parcuri sau in aproprierea locurilor de joaca pentru copii. Aceasta afirmatie are o sustinere mai mare in randul celor care fumeaza intre 10 si 20 de tigari pe zi (75 la suta de acord), dar o sustinere mai redusa in randul celor care fumeaza mai putin de 10 tigari pe zi (57 la suta de acord). Tinerii (18-25 de ani) sunt, de asemenea, mai putin de acord (51 la suta), arata acelasi studiu.

De asemenea, aproximativ doua treimi (69 la suta) dintre romani ar sustine o initiativa care ar interzice promovarea produselor de tutun in magazine si localuri, iar cea mai mare parte a romanilor (82%) ar sustine politicile nationale anti-fumat care au ca scop reducerea consumului de tutun in Romania, cu precadere persoanele mai in varsta, dar acest nivelul de sustinere este mai scazut printre fumatori (69%).

Studiul lansat joi a fost realizat in perioada martie-aprilie 2017, de compania de cercetare Mercury Research.

Studiul a fost realizat pe un numar de 1.000 de persoane, pe un esantion reprezentativ la nivel national pentru populatia de peste 18 ani, din care 617 in mediul urban si 383 in mediul rural, perioada de colectare a datelor fiind 23 martie - 14 aprilie 2017.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#legea antifumat, #cati romani fumeaza, #fumat pasiv copii , #Legea antifumat