Ultimele zile de mandat PNL aduc 24 de milioane de euro la drumuri

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 23:172062 citiri
Ultimele zile de mandat PNL aduc 24 de milioane de euro la drumuri

In ultimele zile de mandat ale ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri a mai adaugat la fondurile unor contracte 34 de milioane de euro, dintre care 24 de milioane de euro unor firme "prietene" PNL.

Astfel, in urma majorarii mai multor contracte privitoare la reparatia si modernizarea unor drumuri, 24 de milioane de euro au mers catre firmele Selina si Romstrade apartinand, in ordine, lui Beniamin Rus, membru PNL Bihor, cealalta lui Nelu Iordache, unul dintre apropiatii ministrului Ludovic Orban, arata Cotidianul.

Ca justificare pentru platile suplimentare s-a invocat nevoia unor lucrari mai ample decat cele prevazute initial, atunci cand nu se stia ca traficul va creste exponential.

Este doar o metoda prin care firmele reusesc sa castige licitatiile cu preturi mici, care se rotunjesc ulterior din cauza erorilor de strategie si nepotrivirilor din teren. Contractul incheiat de CNADNR cu firma lui Beniamin Rus pentru repararea a 8,5 kilometri din centura Oradea se incadreaza perfect in acest caz.

Licitatia pentru aceste lucrari, care prevedeau doar reparatii si nu si suplimentarea benzilor, a fost castigata de firma Selina cu 22 de milioane de lei, adica aproximativ sase milioane de euro.

In momentul in care vizionarul Ludovic Orban si-a dat seama ca este nevoie de doua benzi pe sens, firma care incepuse deja lucrarile, Selina, a fost insarcinata sa le duca la bun sfarsit.

Totusi, legea spune ca daca lucrarile nu au legatura cu cele initiale trebuie organizata o noua licitatie, aceasta cu atat mai mult daca valoarea depaseste 50% din contractul initial.

CNADNR a preferat sa pastreze firma Selina care in primavara a si inceput largirea, fara a sti chiar cati bani va primi in plus de la CNADNR.