UDMR anunță cum ar putea renunța la opoziția ca DNA să preia dosarele de corupție de la Secția Specială. „Amendamentul se dezbate în Comisia Juridică”

Duminica, 18 Iulie 2021, ora 12:35
6804 citiri
UDMR anunță cum ar putea renunța la opoziția ca DNA să preia dosarele de corupție de la Secția Specială. „Amendamentul se dezbate în Comisia Juridică”
Secția Specială se dovedește mai greu de desființat decât era de asteptat FOTO Hepta

Senatorul UDMR Cseke Attila afirmă că UDMR nu se opune desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi consideră că discuţiile contradictorii dintre formaţiunile politice din coaliţie pe tema viitorului acestei structuri ar trebui să aibă loc în coaliţie, nu în afara acesteia.

Ministrul susține că dacă amendamentul UDMR pică în Comisia Juridică atunci parlamentarii maghiari vor vota desființarea SIIJ fără acest amendament. Opoziția UDMR față de desființarea SIIJ vine în contextul în care ultimul raport al Comisiei de la Veneția a cerut desființarea acestei secții cu sublinierea că nu susține mutarea ei în cadrul PG.

„Nu se rupe coaliţia de guvernare. Eu sunt sigur de acest lucru. În primul rând, aceste trei formaţiuni politice sunt obligate, dacă vreţi, prin votul societăţii, să guverneze împreună, din punct de vedere politic nu există altă soluţie, cel puţin din punctul nostru de vedere, pentru România. Legat de declaraţiile din domeniul Justiţiei, noi ne-am dori foarte mult ca aceste declaraţii, aceste tipuri de dezbateri să le avem în interior şi după ce luăm o anumită decizie se poate comunica în afară.

S-a comunicat foarte mult în exterior şi s-a comunicat mai puţin în interior. S-a dezbătut mai puţin în interior tema, deşi au fost dezbateri inclusiv la şedinţele de coaliţie, dar s-a încercat să se pună o anumită presiune, dacă vreţi, prin declaraţii publice şi aşa mai departe, or într-o coaliţie care ne dorim să fie încă trei ani şi jumătate şi care trebuie să fie trei ani şi jumătate, după juma de an asemenea tipuri de declaraţii nu ştiu dacă sunt foarte bine venite, dar în mod categoric nu se rupe coaliţia”, a afirmat Cseke Attila.

Acesta a explicat că UDMR şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie încă din primăvara acestui an, în şedinţă de guvern.

„UDMR susţine desfiinţarea SIIJ-ului, nu avem niciun fel de problemă cu această chestiune, singura noastră întrebare care a fost şi atunci, în şedinţa de guvern, a fost legat de unde se duc aceste dosare. Şi noi am spus că avem o secţie la Parchetul General – secţia de Urmărire penală şi criminalistică – unde ar trebui să se întoarcă, fiind la nivelul cel mai înalt”, explică Cseke Attila.

El crede că „dacă şi decizia trebuie luată în interior şi dezbaterea tot acolo trebuie să aibă loc”.

Cseke a afirmat că, dacă Senatul va fi chemat în sesiune extraordinară în care să se dezbată acest subiect toţi senatorii UDMR vor fi toţi prezenţi şi vor vota. Acesta menţionează că nu s-a ajuns la un acord în coaliţie cu privire la preluarea dosarelor SIIJ de către DNA, însă discuţiile pe acest subiect continuă.

„Acest amendament depus de colegi se dezbate în Comisia Juridică, de acolo iese un raport. Noi vom susţine desfiinţarea SIIJ-ului, fără niciun fel de discuţie. Dacă se iese cu un raport în care acest amendament se regăseşte vom susţine în acea formă, dacă nu se regăseşte acest amendament vom susţine forma care iese din comisia de specialitate. Vreau să fie clar: susţinem desfiinţarea SIIJ-ului”, susţine oficialul UDMR.

Ministrul Justiției, în conflict cu UDMR pe tema SIIJ

Stelian Ion, ministrul Justitiei, a declarat marti, 13 iulie, ca este putin probabil sa fie ridicat Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) de catre Comisia Europeana daca Sectia Speciala nu este desfiintata si dosarele nu merg la DNA. In plus, el a spus ca fara ridicarea MCV Romania nu va intra in Schengen. "Si ma intreb cine are interesul dintre vecinii nostri sa nu intram in Schengen", a spus Stelian Ion.

Ministrul Justitiei s-a intrebat intr-o disputa televizata cu liderul deputatilor UDMR, Csoma Botond, pe tema desfiintarii Sectiei speciale, cine are interesul dintre tarile vecine ca Romania sa nu intre in spatiul Schengen.

"Noi nu suntem singuri. Suntem parteneri intr-o Uniune Europeana, in care am intrat de bunavoie, acceptand anumite reguli. In aceasta Uniune Europeana trebuie sa respectam tratatele, legislatia. Iata, vom primi bani europeni. Daca nu respectam statul de drept, daca nu respectam si mergem pe drumul pe care l-au apucat, din pacate, Ungaria, Polonia, unde sunt probleme reale cu privire la respectarea statului de drept, si s-au tras semnale de alarma foarte clar in acest sens, si ne desprindem cumva de partenerii nostri din UE, o sa avem o mare problema.

Este posibil sa nu mai atragem fonduri europene, este posibil sa nu se ridice MCV daca nu ne respectam promisiunile pe care nu altcineva si le-a asumat, noi ni le-am asumat prin vot in Parlament in programul de guvernare. Daca nu se ridica MCV, este posibil sa nu intram in Schengen. Ma intreb cine are interesul dintre partenerii nostri sau dintre vecinii nostri sa nu intram in Schengen.

Noi trebuie sa stim foarte clar care sunt consecintele faptelor noastre si sa ne respectam promisiunile pe care nu ni le-am asumat fortati de cineva, ni le-am asumat de bunavoie: desfiintarea Sectiei speciale, refacerea competentei DNA", a spus Stelian Ion, in cadrul unei emisiuni la TVR.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis joi, 15 iulie, în legătură cu desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților, că argumentele ministrului Justiției, Stelian Ion, nu au substanță.

Hunor a mai spus că Ion „a luat-o pe arătură”, potrivit RFI.

În coaliția de guvernare este un întreg scandal pe acest subiect.

UDMR vrea ca atribuțiile SIIJ să treacă la Parchetul General, iar Stelian Ion se opune și vrea ca dosarele să meargă la parchetele specializate.

”Eu am văzut o oarecare rigiditate sau chiar o inflexibilitate uriașă că ori faceți așa cum spunem noi ori sunteți dușmanii Justiției. Văd că unii când nu mai au argumente, atunci o iau pe arătură foarte repede.

Vom discuta în continuare și încercăm să găsim o soluție. Eu am mai avut o propunere, un compromis, despre acest lucru nu a vorbit nimeni în aceste zile, dar deocamdată nu am un răspuns la această propunere din partea colegilor. Eu luni, la discuțiile din coaliție, am spus în felul următor: dacă trece amendamentul nostru, vom vota în plen desființarea SIIJ și atribuțiile trec la Procuratura Generală și hai să lăsăm așa un an de zile, să vedem cum funcționează și când vom dezbate, când vom aproba legile justiției se pot face nuanțele și dacă sunt necesare, schimbările dorite. Dacă funcționează la Parchetul General, atunci sigur, putem merge mai departe. Dacă nu trece amendamentul nostru, atunci vom vota varianta Guvernului”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sectia speciala Adina Florea, #stelian ion, #justitie Romania , #desfiintare sectia speciala