Ucraina se alatura scutului antiracheta european doar in colaborare cu Rusia

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 14:33 1130 citiri

Ucraina este pregatita sa contribuie la crearea scutului antiracheta european daca programul este dezvoltat in colaborare cu Rusia, conform trimisului ucrainean la NATO, Igor Dolgov.

"Daca sistemul va fi construit sa acopere zone al Europei din oricare parte a Ucrainei, va fi in interesul nostru, normal. Este evident ca proiectul ar fi de interes special pentru Ucraina daca sistemul NATO este construit impreuna cu Rusia", a declarat Dolgov, potrivit Ria Novosti.

Dolgov a adaugat ca nu au existat discutii concrete intre NATO si Ucraina in ceea ce priveste participarea in proiect, deoarece configuratia finala a scutului european "nu a fost inca definita".

El a precizat insa ca un "schimb de informatii" a avut loc intre Ucraina si alianta, in scopul de a-i informa pe oficialii NATO si statele membre in ceea ce priveste oportunitatile Ucrainei in acest subiect.

"Este in interesul nostru comun ca acest schimb de informatii sa continue, mai ales in etapele urmatoare", cand NATO va clarifica planurile sale privind scuturile antiracheta, a concluzionat Dolgov.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmusssen, a declarat miercuri ca scutul european antiracheta va deveni functional din 2018. Declaratia a venit intr-un moment in care Spania si-a anuntat contributia la proiect permitand SUA sa trimita catre baza navala americana din portul din sudul Spaniei, Rota, pana in 2013, patru nave de razvoi echipate cu interceptoare Aegis.

Pe langa Spania, si Romania, Polonia, Olanda si Turcia au acceptat sa gazduiasca componente cheie ale viitoarelor scuturi antiracheta pe teritoriile lor. Rasmussen a adaugat ca nu va fi surprins daca vor fi facute "alte anunturi asemanatoare ale altor tari in urmatoarele saptamani si luni."

Rusia s-a opus vehement instalarii de catre NATO a unor scuturi antiracheta langa granitele sale. Ministrul rus de Externe a declarat marti ca, prin refuzul de a oferi garantii ca scuturile sale antiracheta nu vor fi directionate catre Rusia, NATO ar putea rata oportunitatea de a "transfera scutul antiracheta dintr-o zona de confruntare intr-una de cooperare."

Florin Necula

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News