1,6 milioane de persoane traficate in ultimii 10 ani, in Europa Centrala si de Est

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 23:36
1617 citiri
1,6 milioane de persoane traficate in ultimii 10 ani, in Europa Centrala si de Est
Foto: City News

Aproximativ 1,6 milioane de persoane au fost traficate in perioada 2002-2011 in Europa Centrala si de Est, a declarat joi seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI, Marian Tutilescu, cu prilejul Zilei Europene de lupta impotriva traficului de persoane.

Potrivit lui Tutilescu, criza economica globala creste riscul persoanelor de a fi traficate.

"Criza economica globala sporeste si mai mult vulnerabilitatea persoanelor. Astfel, acestea sunt expuse mult mai puternic riscului de a deveni victime ale traficului de persoane.

Ca fenomen transnational, acesta se afla pe agendele internationale inca din 2000, dar din pacate ca fenomen infractional si social el ramane in continuare o realitate care nu poate fi ignorata si care produce din ce in ce mai multe victime", a spus reprezentantul MAI.

Tutilescu a mai anuntat ca, printr-un proiect regional, se va incerca imbunatatirea capacitatii institutionale a Republicii Moldova in ceea ce priveste prevenirea si combaterea traficului de persoane.

"Suntem in perspectiva implementarii unui proiect regional in cadrul asistentei pentru dezvoltare, ocazie cu care ne propunem, beneficiind de experienta acumulata, sa imbunatatim capacitatile institutionale ale Republicii Moldova in ceea ce priveste prevenirea si combaterea traficului de persoane", a spus Tutilescu.

Legislatia in domeniu, in curs de finalizare

Reprezentantul MAI a mai declarat ca, in ceea ce priveste legislatia din domeniu, este in curs de finalizare transpunerea noii directive privind prevenirea si combaterea traficului de persoane. Astfel, singura prevedere care nu a fost implementata pana acum vizeaza instituirea raportorului national.

Seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica din cadrul MAI, chestorul principal de politie Ioan Nicolae Cabulea, a declarat ca lupta impotriva traficului de persoane reprezinta o prioritate pentru Romania.

De asemenea, Cabulea a aratat ca societatea plateste un pret urias ca urmare a savarsirii unor astfel de infractiuni, care se comit prin mijloace din ce in ce mai sofisticate si mai ofensive.

"Urmarim identificarea celor mai eficiente solutii in abordarea fenomenului traficului de persoane, cu accent pe exploatarea prin munca, din perspectiva imbunatatirii sistemului de identificare, referire si asistenta a victimelor", a subliniat oficialul MAI.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#MAI trafic persoane lege, #MAI trafic Europa persoane, #MAI Tutilescu trafic persoane , #trafic persoane