Turcan: Daca PSD si ALDE s-ar abtine de la subminarea Justitiei, MCV ar fi ridicat probabil mai repede

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 16:02
1817 citiri
Turcan: Daca PSD si ALDE s-ar abtine de la subminarea Justitiei, MCV ar fi ridicat probabil mai repede
Foto: Facebook / Raluca Turcan

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, sustine ca monitorizarea Romaniei de catre Comisia Europeana in ceea ce priveste Justitia va continua din cauza PSD si ALDE, care nu se abtin de la "subminarea Justitiei".

"Planul coalitiei PSD-ALDE de a-i face scapati pe protejatii politici face un rau urias Romaniei, pentru ca transmite mesajul ca progresele inregistrate de tara noastra nu sunt ireversibile. Tocmai aceasta atitudine a PSD-ALDE tine Romania intr-o monitorizare care ne stigmatizeaza ca tara. Daca PSD si ALDE s-ar abtine de la subminarea Justitiei, mecanismul ar fi probabil ridicat mult mai repede.

Progresele remarcate de raportul Comisiei Europene sunt substantiale, dar cum facem un pas inainte, cum PSD si ALDE vor sa traga Romania doi pasi inapoi", a declarat Raluca Turcan, citata intr-un comunicat al PNL.

Presedintele Klaus Iohannis a comentat favorabil raportul, in schimb,

presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a aratat nemultumit si a propus ca Romania sa nu mai colaboreze cu CE in cadrul acestui mecanism.

Comisia Europeana a publicat miercuri, 25 ianuarie, cel mai recent raport pe care l-a elaborat in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) privind Romania, iar la 10 ani de la instituirea MCV, a facut un bilant al masurilor intreprinse de Romania in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

De asemenea, in raport se prezinta si realizarile, provocarile nedepasite inca, precum si al actiunile care sunt in continuare necesare pentru incheierea monitorizarii in cadrul MCV.

"Rapoartele privind MCV elaborate de Comisie in 2014, 2015 si 2016 au evidentiat o tendinta pozitiva si un bilant care indicau progrese importante si sporirea caracterului ireversibil al reformei. Aceasta tendinta este confirmata in raportul din 2017, inregistrandu-se in continuare un bilant solid al institutiilor judiciare si un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida masurile de prevenire a coruptiei.

O analiza retrospectiva a celor 10 ani de la instituirea MCV arata ca, in pofida unor perioade in care reformele si-au incetinit ritmul si au fost puse sub semnul intrebarii, Romania a inregistrat progrese majore in directia indeplinirii obiectivelor de referinta ale MCV.

De asemenea, Comisia considera ca nu ar trebui sa se stabileasca o legatura intre MCV si alte domenii ale dreptului UE", noteaza Reprezentanta CE.

In context, Comisia precizeaza ca atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie.

Citeste mai multe despre raportul MCV:

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Raluca Turcan PSD coruptie MCV, #raport MCV 2017 , #MCV