Ce ne așteaptă după intrarea tulpinii Omicron în România. Un medic explică în ce condiții poate marca sfârșitul pandemiei

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 06:11
6343 citiri
Ce ne așteaptă după intrarea tulpinii Omicron în România. Un medic explică în ce condiții poate marca sfârșitul pandemiei
Tulpina Omicron a fost depistată prima dată în Africa de Sud FOTO Unsplash

Primele cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost deja depistate în România, o variantă care prezintă numeroase mutații și care a stârnit îngrijorare pe întreg globul. Specialiștii se așteaptă să devină dominantă în scurt timp, la care se adaugă multe necunoscute, principala fiind eficacitatea vaccinurilor în fața acestei noi provocări.

Medicul Radu Țincu, medic primar terapie intensivă - toxicologie la Spitalul Floreasca, din Capitală, a explicat pentru Ziare.com la ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare. Susține că va exista ”fără discuție” o creștere a numărului de cazuri, dar punctează că încă există multe necunoscute.

”Eu cred că va exista fără discuție o creștere a numărului de cazuri cu Omicron. Vedem că e confirmată în peste 38 de țări, iar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Africa de Sud, la începutul lunii noiembrie erau 300 de cazuri, iar acum sunt peste 8.000, ceea ce arată transmisibilitatea extrem de ridicată a acestei variante.

Din primele date preliminare pe care le avem, dar încă nu sunt finalizate cercetările, se pare că determină forme ușoare și medii de boală, ceea ce ar reprezenta un avantaj. Datele din acest moment arată și că vaccinurile își păstrează din eficiență. Nu știm însă care este gradul de eficiență pe care aceste vaccinuri îl vor avea, însă nu vom putea vorbi de o lipsă totală de eficiență în cazul anticorpilor produși fie prin vaccinare, fie prin boală”, explică Radu Țincu.

Sfârșitul pandemiei, un scenariu posibil

Medicul adaugă că parcursul ar putea fi unul similar cu cel al tulpinii Delta, care a devenit predominantă, dar spune că nu ar fi exclus ca, de această dată, să devină o infecție banală.

”Cred că da (n.r. - se va răspândi ca tulpina Delta) pentru că atâta timp cât avem transmisibilitate foarte ridicată, automat ea va reuși să se impună în competiție cu variantele precedente.

Pe de altă parte, dacă anticorpii nu vor mai oferi aceeași protecție, asta înseamnă că unele persoane, fie trecute prin boală, fie vaccinate, se vor infecta.

Însă, dacă într-adevăr se va dovedi că această variantă virală este mai blândă și va produce forme mai ușoare decât Delta, e posibil ca acest lucru să determine acel scenariu în care vom coabita cu mult mai mare ușurință cu ea și va deveni o infecție banală”, mai spune Radu Țincu.

Medicul mai spune că sfârșitul pandemiei este un scenariu posibil și că există precedente în acest sens.

”Poate să se întâmple acest lucru (n.r. - tulpina Omicron să marcheze sfârșitul pandemiei) odată ce virulența scade foarte mult și formele sunt ușoare, se poate discuta, într-adevăr, de un sfârșit al pandemiei, lucru care s-a mai întâmplat și cu pandemiile din trecut, în care virusurile au devenit fie mai blânde, fie la un moment dat, printr-o mutație genetică extrem de nefavorabilă, au dispărut într-o perioadă de timp în mod spontan”, explică Radu Țincu.

Specialistul vorbește și despre un posibil val cinci, dar punctează că nu numărul cazurilor este important într-un val, ci cel al oamenilor care dezvoltă forme grave ale bolii.

”Poate fi un val cinci, însă ceea ce ne interesează întotdeauna când discutăm de un val pandemic, este numărul de pacienți care necesită spitalizare și al celor care dezvoltă forme severe de COVID-19, care le pun viața în pericol și ajung în terapie intensivă. Dacă vor fi 20.000 de cazuri pe zi, dar 98-99% vor avea forme asimptomatice, asta nu va mai crea niciun fel de problemă din punct de vedere al gestionării acestei pandemii”, adaugă medicul.

Radu Țincu sfătuiește oamenii să fie responsabili în această perioadă deoarece tulpina Omicron încă se află sub semnul multor necunoscute.

”E nevoie ca în perioada următoare să fim responsabili, să avem răbdare două-trei săptămâni și să respectăm măsurile sanitare pentru a putea avea toate informațiile necesare care să ne spună cât de transmisibilă și agresivă este această variantă și care e gradul de protecție pe care anticorpii ni-i oferă împotriva ei”, concluzionează Radu Țincu.

Doi români, infectați cu Omicron

Reprezentanții ministerului Sănătății au anunțat sâmbătă, 4 decembrie, că două persoane au fost confirmate cu tulpina Omicron a SARS-CoV-2, fiind vorba despre o femeie de 48 de ani din Brașov și un bărbat de 59 de ani din Vaslui. Cei doi se întorseseră din Africa de Sud în 30 noiembrie.

Ulterior, Alexandru Rafila a anunțat că o persoană este asimptomatică, iar cealaltă are dureri în gât.

”În următoarele luni, 50% dintre infectări vor fi generate de Omicron”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat duminică, 5 decembrie, că ”în următoarele luni 50% dintre infectări vor fi generate de Omicron”.

”Omicron este cea mai adaptată variantă care există și are peste 30 de mutații. Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocolește sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu știm acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Autoritățile au luat deja măsuri noi de prevenție în acest sens. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat duminică, 5 decembrie, că persoanele din state terțe vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară. Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină.

Mai mult, din 20 decembrie, va fi implementat formularul de localizare al pasagerului (PLF) care este implementat în multe ţări, în aeroporturi, şi pe care pasagerul îl completează înainte şi îl prezintă la graniţă.

Citește și: Noile măsuri luate în România pentru limitarea răspândirii variantei Omicron a SARS-CoV-2. Anunțul autorităților

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#omicron, #tulpina omicron, #omicron romania, #Covid 19, #pandemie coronavirus Romania , #Tulpina Omicron