Varianta Delta va ajunge dominantă în lunile următoare, avertizează OMS. A fost identificată deja în 124 de țări

Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 18:29
2015 citiri
Varianta Delta va ajunge dominantă în lunile următoare, avertizează OMS. A fost identificată deja în 124 de țări
Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 la nivel mondial ar putea ajunge la 200 de milioane până în august FOTO Pixabay

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că varianta Delta, foarte contagioasă şi şi care se află deja la originea a mai mult de trei sferturi din cazurile noi de Covid în numeroase ţări mari, va fi predominantă în lunile următoare, citează AFP.

Această variantă, care a fost depistată mai întâi în India, este de acum prezentă în 124 de ţări şi teritorii, adică 13 în plus faţă de săptămâna trecută, comparativ cu 180 (şase în plus) pentru Alpha, în Marea Britanie, 130 (şapte în plus) pentru Beta, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, şi 78 (trei în plus) pentru Gamma, apărută în brazilia, a subliniat OMS.

"Ne aşteptăm ca aceasta (varianta Delta, n.r.) să înlocuiască rapid alte variante şi să devină linia dominantă (a Covidului) în circulaţie în lunile următoare", a spus agenţia ONU al cărei sediu se află la Geneva.

Printre ţările în care varianta Delta este de acum cauza a mai mult de 75% din noile cazuri ale acestei boli, se află India, China, Rusia, Indonezia, Australia, Bangladesh, Marea Britanie, Africa de Sud, Australia, Portugalia şi Israel.

"Cu toate acestea, nu este încă clar care este mecanismul exact" aflat la originea celei mai mari răspândiri" a acestei tulpini în raport cu altele, a recunoscut OMS.

În jur de 3,4 milioane de noi cazuri de Covid au fost recenzate timp de o săptămână între 12 şi 18 iulie, adică 12% în plus faţă de săptămâna trecută, a subliniat insituţia.

"În acest ritm, ne aşteptăm ca numărul cumulat de cazuri raportate (de la începutul pandemiei) în lume să depăşească 200 de milioane în următoarele trei luni", a avertizat OMS.

Tendinţa este explicată de patru factori: variantele mai transmisibile, măsuri relaxate de sănătate publică, o interacţiune socială mai puternică şi faptul că mulţi oameni nu sunt vaccinaţi.

Săptămâna trecută, numărul de noi cazuri a progresat cu 30% în regiunea Pacificului occidental şi cu 21% în regiunea Europei, aşa cum este definită de OMS. Indonezia a raportat cel mai mult: 350.273, o creştere de 44%, urmată de Marea Britanie (296.447, +41%) şi Brazilia (287.610, în scădere cu 14%). Numărul săptămânal al deceselor, 57.000, este în schimb stabil în raport cu săptămâna precedentă.

Numărul îmbolnăvirilor la nivel mondial ar putea ajunge la 200 de milioane până în august

Numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 la nivel mondial ar putea ajunge la 200 de milioane în următoarele trei săptămâni dacă se menţine actualul ritm de creştere a cazurilor, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Între 12 şi 18 iulie, numărul infecţiilor la nivel mondial a crescut cu 12%, cu peste 3,4 milioane de cazuri, adică aproape o jumătate de milion de cazuri în plus pe zi, în timp ce numărul deceselor a rămas stabil, relatează EFE.

În ultima săptămână, au fost raportate 57.000 de decese cauzate de Covid-19 şi s-au înregistrat cu aproximativ 100.000 de cazuri în plus pe zi faţă de săptămâna precedentă, ceea ce a dus totalul de la începutul pandemiei la peste 190 de milioane de cazuri şi 4 milioane de decese.

Toate regiunile, cu excepţia Americilor şi a Africii, au raportat creşteri ale numărului de cazuri, în special regiunea Asiei de Est, unde numărul cazurilor a crescut cu 30% faţă de săptămâna precedentă, şi Europa cu 21%.

În ceea ce priveşte numărul de decese, Europa şi Africa au raportat cifre similare cu cele din săptămâna precedentă, în timp ce Asia de Sud şi Asia de Est au raportat creşteri de 12% şi, respectiv, 10%.

Ţările cu cel mai mare număr de infecţii în ultima săptămână au fost Indonezia, Marea Britanie, Brazilia, India şi SUA.

OMS a pus creşterea numărului de infecţii pe seama circulaţiei unor variante mai transmisibile, cum ar fi delta, identificate deja în 124 de ţări.

Organizaţia a citat, de asemenea, ca factor al creşterii numărului de infecţii, slăbirea măsurilor de prevenire în domeniul sănătăţii publice, creşterea numărului de adunări publice şi numărul mare de persoane care încă nu au acces la vaccinare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#OMS, #Covid 19, #tulpina delta, #val patru covid , #tulpina Delta