Ce militiari caută forțele speciale române, trupele de elită ale Armatei. „Nu îl căutăm pe Rambo. Militarul FOS Comando e cu totul altfel” VIDEO

Luni, 02 August 2021, ora 23:10
10392 citiri
Ce militiari caută forțele speciale române, trupele de elită ale Armatei. „Nu îl căutăm pe Rambo. Militarul FOS Comando e cu totul altfel” VIDEO
Militar român de Operaţii Speciale în Afganistan FOTO Veteranii Armatei României

Luptătorii din cadrul forțelor speciale reprezintă o componentă specializată de intervenție discretă și rapidă a Armatei României, destinată să asigure cu precizie o gamă largă de misiuni cu particularități deosebite.

Ne aflăm într-o perioadă în care înscrierile pentru programul întrunit de calificare în domeniul FOS seria 2021-2022 continuă până pe 13 august.

Când alegi să devii operator al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ești introdus automat într-o nouă cultură. Nu mai poate fi vorba doar de un loc de muncă sau o carieră, iar cei interesați trebuie să se adreseze centrelor regionale pentru informații, dar trebuie să știe din start că reușesc doar cei mai buni dintre cei mai buni.

Operatorii FOS, militarii de elită ai Armatei României

Călătoria spre a deveni un operator al Forțelor pentru Operații Speciale nu este ușoară. În cadrul emisiunii Pro Patria din această săptămână, emisiune destinată Armatei și prezentată la TVR, s-a discutat despre ceea ce înseamnă procesul de recrutare, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

Sunt așadar 11 luni de instruire riguroasă și extrem de selectivă. Militarii forțelor speciale sunt în același timp parașutiști, scafandri, alpiniști, capabili să facă față oricărei situații deosebite și să îndeplinească o varietate de misiuni precum acțiunile directe, cercetare specială, contraterirosm, căutare și salvare în luptă, culegere de informații și multe altele, se arată în reportajul citat.

General-maior Dacian-Tiberiu Șerban, comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, subliniază că luptătorii FOS au o responsabilitate sacră: își pun viața în slujba țării și poporului român.

„Noi oamenii suntem în general niște ființe slabe atâta timp cât nu avem o cauză mai importantă decât ființa noastră pe care să o slujim. Ceea ce aveți de făcut începând din acest moment este foarte clar: Să vă puneți viața în slujba țării și poporului român. Nu oricine poate face un act de o asemenea importanță și de o asemenea responsabilitate”, a declarat generalul Tiberiu Șerban.

FOS nu îl caută pe John Rambo

În cadrul aceluiași material, sub protecția anonimatului, unul dintre instructori explică: „Nu trece decât cine trebuie să treacă și chiar merită și își dorește să treacă pentru a ajunge operator în cadrul forțelor speciale. Trebuie să înțelegi că în dicționarul Forțelor pentru Operații Speciale nu există cuvintele nu pot”.

Asemenea misiuni sensibile în medii ostile și instabile politic impun militari puternici, curajoși, inteligenți, rezistenți la eforturi extreme fizice și psihice, tenace, agili, perfecționiști și responsabili.

Însă pe lângă aceste calități spiritul de echipă este esențial. Pentru că, ne explică comandantul Batalionului 53 Comando, FOS nu îl caută pe Rambo. Spiritul de echipă și coordonarea sunt esențiale.

„Nu îl căutăm pe John Rambo. Militarul FOS Comando e cu totul altfel. Căutăm militari cu potențial de a deveni operatori FOS care să lucreze în echipă. Pentru noi foarte importantă este echipa. Nu putem realiza misiunile individual. Aceste misiuni sunt foarte rare. De cele mai multe ori lucrăm în echipă”, precizează locotenent-colonelul Grigore Ungureanu, comandantul Batalionului 53 Comando.

Desfășurare impresionantă de forțe în Brăila, unde o dronă ar fi format un crater. MApN confirmă că au fost găsite „elemente ale unei posibile drone”
Desfășurare impresionantă de forțe în Brăila, unde o dronă ar fi format un crater. MApN confirmă că au fost găsite „elemente ale unei posibile drone”
Ministerul Apărării Naționale a transmis vineri, 29 martie, că „elemente ale unei posibile drone, identificate în Insula Mare a Brăilei”. Reacția vine după ce mulți localnici din...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Armata Romana, #trupe speciale, #MApN , #mapn