Trump si Putin cauta mijloace pentru a invinge pandemia COVID-19 si pentru a redeschide economia mondiala

Vineri, 24 Iulie 2020, ora 10:132998 citiri
Trump si Putin cauta mijloace pentru a invinge pandemia COVID-19 si pentru a redeschide economia mondiala
Foto: Twitter

Presedintele american Donald Trump i-a spus omologului sau rus Vladimir Putin, intr-o convorbire la telefon, ca doreste sa evite o cursa a inarmarii costisitoare cu Rusia si China si ca spera la progrese in negocieri cu privire la controlul armamentului, a anuntat Casa Alba, relateaza Reuters.

Trump a discutat cu Putin despre programul nuclar iranian, a anuntat la randul sau Kremlinul.

"Necesitatea eforturilor comune in vederea mentinerii stabilitatii regionale si a regimului mondial al neproliferarii nucleare au fost subliniate de amebele parti", a anuntat presedintia rusa intr-un comunicat.

Casa Alba nu mentioneaza deloc Iranul.

Ea a subliniat insa ca cei doi lideri au discutat de asemenea despre mijloace de a invinge pandemia covid-19 si despre continuare redeschiderii economiei mondiale.

Washingtonul considera ca Beijingul este necesar sa se alature negocierilor Statelor Unite cu Rusia in vederea semnarii unui pact menit sa inlocuiasca Tratatul New START, care expira in februarie.

Un diplomat chinez de rang inalt a intredeschis luna aceasta usa acestei ipoteze, anuntand ca Beijingul este incantat sa ia parte la negocieri cu privire la controlul armamentului cu Washingtonul si Moscova, cu conditia ca Statele Unite sa-si reduca arsenalul nuclear la un nivel similar arsenalului chinez, de aproximativ 20 de ori mai mic.