Tribunalul Bucuresti l-a amendat pe primarul Craiovei pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti prin care era obligat sa comunice informatii publice

Vineri, 24 Iulie 2020, ora 13:32
3493 citiri
Tribunalul Bucuresti l-a amendat pe primarul Craiovei pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti prin care era obligat sa comunice informatii publice
Foto: Facebook/ Mihail Genoiu

Tribunalul Bucuresti a decis amendarea edilului Craiovei, Mihail Genoiu, pentru nepunerea in practica a unei decizii a aceleiasi instante prin care era obligat sa puna la dispozitia unei persoane fizice dispozitiile de primar care nu erau publicate pe site-ul institutiei.

Dupa ce Primaria Craiova a refuzat comunicarea dispozitiilor de primar catre Petru Becheru, acesta a facut reclamatie administrativa, dar si aceasta a fost refuzata de municipalitate, iar in final a inaintat actiune in instanta la Tribunalul Bucuresti, in anul 2018.

"Instanta mi-a dat dreptate si a obligat Primaria Craiova sa imi comunice dispozitiile. Ei au facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care s-a judecat in martie. La recurs s-a mentinut sentinta Tribunalului si i-a obligat sa-mi comunice actele.

Sentinta a devenit definitiva si, potrivit legii contenciosului, autoritatea are la dispozitie 30 de zile sa duca de buna voie la indeplinire obligatiile stabilite prin hotarare. Eu am asteptat nu 30 de zile, ci 3 luni, data fiind si situatia aceasta generata de pandemie. Vazand ulterior ca nu comunica acele acte normative cu putere de lege, am facut cerere de executare la Tribunal si legea prevede ca in astfel de cazuri conducatorul institutiei este amendat, exact cum s-a si intamplat", a declarat Petru Becheru.

Acesta a mai afirmat ca documentele pe care le-a solicitat sunt dispozitiile cu caracter normativ emise de primarul municipiului Craiova in perioada 1 ianuarie 2001 - 29 mai 2018 care includ blocare de strazi cu ocazia concertelor sau santiere, listele de tipuri de documente care se afiseaza pe site, aprobare de programe de combatere a vectorilor folosind biocide, ordine de aplicare de substante biocide pe strazi etc. Aceste dispozitii reprezinta informatie de interes public, in sensul definitiei date de art. 2 lit. b) din legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, primarul Mihail Genoiu a fost amendat cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere pana la indeplinirea deciziei Curtii de Apel Bucuresti, iar municipalitatea trebuie sa plateasca reclamantului penalitati de 100 lei/zi de intarziere.

"Aplica conducatorului Primariei Municipiului Craiova, primar Genoiu Mihail, o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, care se face venit la bugetul de stat.

Obliga paratii Primaria Municipiului Craiova si UAT Municipiul Craiova sa plateasca reclamantului penalitati de 100 lei/zi de intarziere, pana la executarea obligatiei stabilite in titlul executoriu. Obliga paratii sa plateasca reclamantului, in solidar, cheltuieli de judecata in suma de 35,64 lei", se precizeaza in hotararea Tribunalului Bucuresti.

Decizia poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare.

Pana in prezent, Primaria Craiova nu a transmis un punct de vedere.

Petru Ioan Becheru este cel mai tanar presedinte de asociatie de proprietari din Craiova, Asociatia "Romarta" din centrul orasului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mihail Genoiu amendat, #Mihail Genoiu primar craiova, #Mihail Genoiu tribunalul bucuresti , #amenda