Transparency International: Politicienii doresc adoptarea Codurilor cu pretul incalcarii legii

Luni, 18 Mai 2009, ora 14:371143 citiri
Transparency International: Politicienii doresc adoptarea Codurilor cu pretul incalcarii legii
Foto: Arhiva

Politicienii doresc adoptarea Codurilor cu pretul incalcarii legii, pentru ca aveau obligatia sa genereze dezbateri si consultari cu reprezentantii societatii civile, dar nu au facut-o, a declarat directorul Transparency International Romania, Victor Alistar.

"Este incredibil ce se intampla. Politicienii au fost alesi pentru a gestiona interesul public, dar nu intreaba opinia publica care sunt interesele sale. Politicul avea obligatia sa genereze dezbateri si consultari pe Coduri, dar nu au facut-o. Ei doresc adoptarea Codurilor cu pretul incalcarii legii", a spus Alistar (foto).

In plus, Alistar considera ca politicienii nu trebuie sa dea vina pe faptul ca UE doreste adoptarea cat mai rapida a Codurilor. "Este o impostura mare sa dea vina pe UE. Uniunea Europeana nu a cerut sa facem in halul acesta legiferarea pe Coduri", a afirmat directorul Transparency.

Alistar a mai spus ca aceste Coduri reprezinta "reasezarea ordinii sociale de conduita, ori acest lucru trebuia discutat cu societatea civila. Vointa, principiile si agenda reglementarilor trebuie sa vina de la societatea civila", a declarat Victor Alistar.

Liderii coalitiei au stabilit, luni, ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe Codurile penal si civil, iar pana la finele lunii iunie trebuie finalizate si Codurile de procedura, a declarat Gheorghe Flutur, precizand ca decizia asumarii se refera deocamdata doar la primele doua acte normative.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News